IAȘI. Ieșenii trăiesc la fel de mult ca buzoienii și timișenii. Ce alte avantaje ai dacă locuiești în județul aflat pe locul 10 în clasament

Redactor:
Corina Vârlan
Locul 10 în clasamentul gândul al județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România este ocupat de Iași, poziția sa în top fiind asigurată, printre altele, de rata mică a criminalității înregistrată în regiune, de speranța de viața ridicată a ieșenilor, dar și de salariile pe care le obțin lunar angajații companiilor care își desfășoară activitatea aici.

Locul 10 în clasamentul gândul al județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România este ocupat de Iași, poziția sa în top fiind asigurată, printre altele, de rata mică a criminalității înregistrată în regiune, de speranța de viața ridicată a locuitorilor, dar și de salariile pe care le obțin lunar angajații companiilor care își desfășoară activitatea aici.

Astfel, pe parcursul anului 2011 în județul Iași au fost condamnate definitiv 162 de persoane la fiecare 100.000 de locuitori, numărul condamnărilor fiind același cu cel înregistrat în județul Olt, unul dintre județele cu cel mai scăzut nivel de trai din țara noastră. Numărul celor condamnați definitiv este însă cu 77 mai mare decât în județul Ilfov, unde se înregistrează cea mai scăzută rată a criminalității din întreaga țară, și cu 207 mai mic decât cel înregistrat în Hunedoara, județul cu cea mai ridicată rată a criminalității din România.

Ieșenii sunt, totodată, unii dintre românii care trăiesc cel mai mult, speranța lor de viață la naștere fiind de 73,6 ani, aceeași cu cea înregistrată în județele Buzău, Dâmbovița, Neamț și Timiș. Printre românii care trăiesc mai mult decât locuitorii județului Iași se numără cei din Sibiu, Argeș, Suceava, Cluj sau Vâlcea, dar și bucureștenii, care trăiesc în medie cu doi ani mai mult decât ieșenii.

Locuitorii județului Iași stau bine și în ceea ce privește câștigul pe care îl obțin pentru munca prestată în cadrul diferitelor firme din zonă. La finele anului trecut ei primeau din partea angajatorilor un salariu mediu net de 1.411 lei, similar cu cel câștigat de brașoveni, dar cu 741 de lei mai mic decât cel câștigat de bucureșteni și cu aproape 130 de lei mai mic decât cel înregistrat la nivel național.

Cu toate acestea, salariul mediu net obținut în decembrie 2012 de către angajații ieșeni era cu aproape 350 de lei mai mare decât cel obținut de către locuitorii județului Harghita, unde se găseau salariații cu cele mai mici câștiguri lunare din România.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Printre companiile cu cel mai important aport la economia locală se numără Antibiotice SA și Buil Corp. Prima este specializată în fabricarea produselor farmaceutice de bază și avea în 2011, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, 1.450 de angajați. Antibiotice SA înregistra, în 2011, o cifră netă de afaceri de circa 281 milioane de lei și un profit net de 20 de milioane de lei. Build Corp este specializată în realizarea lucrărilor de construcții pentru clădiri rezidențiale și nerezidențiale și cu cei 420 de angajați reușea să înregistreze, în 2011, o cifră de afaceri de peste 268 de milioane de lei și un profit net de 4,3 milioane de lei.

Un inconvenient al traiului în județul Iași este reprezentat de numărul mic de gospodăriilor ce dispun de instalații de canalizare. Astfel, doar 56,8% dintre locuințele ieșenilor au canalizare, față de 96,6% dintre locuințe bucureștenilor sau 85,5% dintre locuințele brașovenilor. Cu toate acestea numărul ieșenilor care trăiesc în gospodării cu instalații de canalizare este mult mai mare decât cel înregistrat în județul Olt, ultimul în top la nivel național la acest capitol. Doar 30,5% dintre locuințele locuitorilor acestui județ dispun de astfel de facilități.

 
Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul complet
Mirela Vaida, în stare de șoc! O nouă lovitură din partea atacatoarei! A fost surprinsă...
Dani Oțil, declarație bombă despre Simona Halep într-o discuție cu Mihai Bobonete: `Ai văzut ce...
Ioana Mihăilă, dezvăluiri despre relaţia cu Florin Cîţu. S-a întâmplat în primele două săptămâni de...
Vasile Firanda şi-a omorât partenerul de cină supărat că nu vorbea româneşte. Un deceniu de...
BANCUL ZILEI – Jocuri erotice cu tipe agățate în bar
Elon Musk a recunoscut tulburarea psihică de care suferă: „Credeați că aș fi făcut toate...
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Ce nu TREBUIE să facă niciodată o femeie în dormitor. UCIDE întreaga plăcere din cauza...
Cum și-a vopsit Porsche-ul un tânăr din Târgu-Jiu. Și-a pus și Dubai la număr, ca...
Țara în care poți munci doar dacă ești vaccinat. Regula e strictă, cine nu se...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Horoscop 10 mai 2021. Un început de săptămână dezastru pentru unele zodii. Ce spun astrele?
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum au reuşit doi români să transforme o casă ridicată în timpul Primului Război Mondial...
Inchide