IAȘI. Ieșenii trăiesc la fel de mult ca buzoienii și timișenii. Ce alte avantaje ai dacă locuiești în județul aflat pe locul 10 în clasament

IAȘI. Ieșenii trăiesc la fel de mult ca buzoienii și timișenii. Ce alte avantaje ai dacă locuiești în județul aflat pe locul 10 în clasament
Publicat: 09/04/2013, 09:49
Actualizat: 20/03/2019, 20:17

Locul 10 în clasamentul gândul al județelor cu cel mai ridicat nivel de trai din România este ocupat de Iași, poziția sa în top fiind asigurată, printre altele, de rata mică a criminalității înregistrată în regiune, de speranța de viața ridicată a locuitorilor, dar și de salariile pe care le obțin lunar angajații companiilor care își desfășoară activitatea aici.

Astfel, pe parcursul anului 2011 în județul Iași au fost condamnate definitiv 162 de persoane la fiecare 100.000 de locuitori, numărul condamnărilor fiind același cu cel înregistrat în județul Olt, unul dintre județele cu cel mai scăzut nivel de trai din țara noastră. Numărul celor condamnați definitiv este însă cu 77 mai mare decât în județul Ilfov, unde se înregistrează cea mai scăzută rată a criminalității din întreaga țară, și cu 207 mai mic decât cel înregistrat în Hunedoara, județul cu cea mai ridicată rată a criminalității din România.

Ieșenii sunt, totodată, unii dintre românii care trăiesc cel mai mult, speranța lor de viață la naștere fiind de 73,6 ani, aceeași cu cea înregistrată în județele Buzău, Dâmbovița, Neamț și Timiș. Printre românii care trăiesc mai mult decât locuitorii județului Iași se numără cei din Sibiu, Argeș, Suceava, Cluj sau Vâlcea, dar și bucureștenii, care trăiesc în medie cu doi ani mai mult decât ieșenii.

Locuitorii județului Iași stau bine și în ceea ce privește câștigul pe care îl obțin pentru munca prestată în cadrul diferitelor firme din zonă. La finele anului trecut ei primeau din partea angajatorilor un salariu mediu net de 1.411 lei, similar cu cel câștigat de brașoveni, dar cu 741 de lei mai mic decât cel câștigat de bucureșteni și cu aproape 130 de lei mai mic decât cel înregistrat la nivel național.

Cu toate acestea, salariul mediu net obținut în decembrie 2012 de către angajații ieșeni era cu aproape 350 de lei mai mare decât cel obținut de către locuitorii județului Harghita, unde se găseau salariații cu cele mai mici câștiguri lunare din România.

(Click pentru a mări)

FOTO: gândul.info

Printre companiile cu cel mai important aport la economia locală se numără Antibiotice SA și Buil Corp. Prima este specializată în fabricarea produselor farmaceutice de bază și avea în 2011, potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, 1.450 de angajați. Antibiotice SA înregistra, în 2011, o cifră netă de afaceri de circa 281 milioane de lei și un profit net de 20 de milioane de lei. Build Corp este specializată în realizarea lucrărilor de construcții pentru clădiri rezidențiale și nerezidențiale și cu cei 420 de angajați reușea să înregistreze, în 2011, o cifră de afaceri de peste 268 de milioane de lei și un profit net de 4,3 milioane de lei.

Un inconvenient al traiului în județul Iași este reprezentat de numărul mic de gospodăriilor ce dispun de instalații de canalizare. Astfel, doar 56,8% dintre locuințele ieșenilor au canalizare, față de 96,6% dintre locuințe bucureștenilor sau 85,5% dintre locuințele brașovenilor. Cu toate acestea numărul ieșenilor care trăiesc în gospodării cu instalații de canalizare este mult mai mare decât cel înregistrat în județul Olt, ultimul în top la nivel național la acest capitol. Doar 30,5% dintre locuințele locuitorilor acestui județ dispun de astfel de facilități.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
La ce truc recurge Meghan pentru a face bani. Cum pozează în gospodina perfectă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii