IMAGINI cu „cea mai ieftină autostradă din UE”, inaugurată înainte de termen. Șoferii români, așteptați s-o încerce. VIDEO

Publicat: 17/07/2012, 10:10
Actualizat: 29/07/2014, 20:47

Bulgarii vor ajunge mai repede pe litoralul Mării Negre. Autoritățile bulgare au inaugurat, la sfârșitul săptămânii trecute, o secțiune de 34,3 km a autostrăzii Tracia, cuprinsă între Nova Zagora și Yambol, după ce pe 1 iulie au deschis circulației un alt tronson din aceeași autostradă, între Stara Zagora și Nova Zagora (35 km).

Ambele tronsoane – care fac parte din autostrada Tracia, ce va lega capitala Bulgariei de portul Burgas – au fost date în folosință mai devreme decât se prevăzuse în contract, după cum au anunțat oficialii bulgari, citați de novinite.com.

Astfel, termenul prevăzut pentru tronsonul de 34,3 km era 1 septembrie. Lucrările la porțiunea dintre Stara Zagora și Nova Zagora au început în luna mai 2010.

19

Sursa: skyscrapercity

Suma totală care va fi investită în autostrada Tracia este de 362,5 milioane de euro, din care 286,2 milioane de euro provin de la Fondul European de Coeziune, instituție care finanțează proiecte de infrastructură și de mediu.

Pe segmentele de autostradă inaugurate în această lună autoritățile bulgare nu au introdus sistem de taxare. Pe tronsonul de 35 de km există 10 poduri, 19 pasaje rutiere și pasaje subterane, precum și trei pasaje majore de cale ferată.

Cum au construit bulgarii un tronson de autostradă în doi ani, cu 2,2 milioane euro per kilometru:

Sursa: youtube

Autostrada Tracia este programată să fie finalizată în februarie 2013, când expiră contractul pentru finanțare din partea Comisiei Europene.

Foto: skyscrapercity

„Noua autostradă nu numai că va îmbunătăți siguranța rutieră, dar va reduce durata călătoriei cu o medie de 47 de minute și va devia traficul de tranzit dinspre orașele și satele afectate de zgomot și poluare”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

În schimb, construcția segmentului Sofia-Plovdiv, care face parte din aceeași autostradă Tracia, s-a intins pe parcursul a zece ani.

Foto: skyscrapercity

În luna mai 2010, când premierul bulgar Boiko Borisov a dat startul construirii tronsonului dintre Stara Zagora și Nova Zagora, el a prezentat ziariștilor câteva date despre costul unui kilometru de autostradă în diverse state din Uniunea Europeană.

Foto: skyscrapercity

El a declarat atunci că în Austria și Grecia costul unui km de autostradă este de 10 milioane de euro per km, în Ungaria de 11 milioane, în Germania și Cehia – 19 milioane, în România – 27 milioane de euro, în timp ce în Bulgaria autostrada Tracia costă doar 2,2 milioane de euro pe kilometru.

Astfel, premierul Boiko Borisov a spus în vara anului 2010 că autostradă Tracia ar putea fi cea mai ieftină din Uniunea Europeană, după ce consorțiul Unified Highway Trace (UHT) a oferit un preț de 2,2 milioane de euro pe kilometru, pentru construirea ei, cel mai mic preț din Europa.

Foto: skyscrapercity

În total, lungimea tronsoanelor de autostradă din Bulgaria este de 534,41 de km, iar în construcție se află alți 177,01 km.

Lovitură cruntă primită de Anamaria Prodan. La aşa ceva chiar nu se aştepta. Primele declaraţii
Câte clase are Mihai Petre, de fapt. Îți vei schimba radical părerea despre celebrul dansator
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Sfinxul şi Babele sunt în judeţul Dâmboviţa. Prahova a pierdut în primă instanţă procesul ce...
Mașina care seamănă IZBITOR de mult cu Dacia a ajuns pe ALIBABA. Preț + FOTO
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Cercetătorii avertizează China asupra unui focar colosal de COVID dacă va adopta strategia SUA
Cununie-șoc în Iași. Cu cine s-a măritat Valentina, tânăra de 26 de ani din imagine
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Un AN de PUȘCĂRIE, după ce a AGRESAT doi POLIŢIŞTI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie pentru românii care se întorc din aceste ţări. Noua listă roşie. Se aplică...
Cea mai cumplită veste pentru România a venit acum: "Rezultatele vor fi catastrofale!" Tocmai s-a...
Kamara îl spulberă pe Reghecampf. Dezvăluiri fără perdea despre iubita antrenorului și un apel urgent
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...