IMAGINI cu „cea mai ieftină autostradă din UE”, inaugurată înainte de termen. Șoferii români, așteptați s-o încerce. VIDEO

Inaugurată înainte de termen

Bulgarii vor ajunge mai repede pe litoralul Mării Negre. Autoritățile bulgare au inaugurat, la sfârșitul săptămânii trecute, o secțiune de 34,3 km a autostrăzii Tracia, cuprinsă între Nova Zagora și Yambol, după ce pe 1 iulie au deschis circulației un alt tronson din aceeași autostradă, între Stara Zagora și Nova Zagora (35 km).

Ambele tronsoane – care fac parte din autostrada Tracia, ce va lega capitala Bulgariei de portul Burgas – au fost date în folosință mai devreme decât se prevăzuse în contract, după cum au anunțat oficialii bulgari, citați de novinite.com.

Astfel, termenul prevăzut pentru tronsonul de 34,3 km era 1 septembrie. Lucrările la porțiunea dintre Stara Zagora și Nova Zagora au început în luna mai 2010.

19

Sursa: skyscrapercity

Suma totală care va fi investită în autostrada Tracia este de 362,5 milioane de euro, din care 286,2 milioane de euro provin de la Fondul European de Coeziune, instituție care finanțează proiecte de infrastructură și de mediu.

Pe segmentele de autostradă inaugurate în această lună autoritățile bulgare nu au introdus sistem de taxare. Pe tronsonul de 35 de km există 10 poduri, 19 pasaje rutiere și pasaje subterane, precum și trei pasaje majore de cale ferată.

Cum au construit bulgarii un tronson de autostradă în doi ani, cu 2,2 milioane euro per kilometru:

Sursa: youtube

Autostrada Tracia este programată să fie finalizată în februarie 2013, când expiră contractul pentru finanțare din partea Comisiei Europene.

Foto: skyscrapercity

„Noua autostradă nu numai că va îmbunătăți siguranța rutieră, dar va reduce durata călătoriei cu o medie de 47 de minute și va devia traficul de tranzit dinspre orașele și satele afectate de zgomot și poluare”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

În schimb, construcția segmentului Sofia-Plovdiv, care face parte din aceeași autostradă Tracia, s-a intins pe parcursul a zece ani.

Foto: skyscrapercity

În luna mai 2010, când premierul bulgar Boiko Borisov a dat startul construirii tronsonului dintre Stara Zagora și Nova Zagora, el a prezentat ziariștilor câteva date despre costul unui kilometru de autostradă în diverse state din Uniunea Europeană.

Foto: skyscrapercity

El a declarat atunci că în Austria și Grecia costul unui km de autostradă este de 10 milioane de euro per km, în Ungaria de 11 milioane, în Germania și Cehia – 19 milioane, în România – 27 milioane de euro, în timp ce în Bulgaria autostrada Tracia costă doar 2,2 milioane de euro pe kilometru.

Astfel, premierul Boiko Borisov a spus în vara anului 2010 că autostradă Tracia ar putea fi cea mai ieftină din Uniunea Europeană, după ce consorțiul Unified Highway Trace (UHT) a oferit un preț de 2,2 milioane de euro pe kilometru, pentru construirea ei, cel mai mic preț din Europa.

Foto: skyscrapercity

În total, lungimea tronsoanelor de autostradă din Bulgaria este de 534,41 de km, iar în construcție se află alți 177,01 km.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
La noapte SE SCHIMBĂ TOT. Fenomenul care dă viața zodiilor peste cap
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide