În Germania, temuta „invazie” a românilor este acum un „mic miracol”. Iată de ce

În Germania, temuta „invazie a românilor este acum un „mic miracol. Iată de ce
Publicat: 09/02/2015, 19:07
Actualizat: 11/02/2015, 01:31

În primul an fără restricții pe piața forței de muncă din interiorul UE, numeroși români și-au încercat norocul la un job mai bun în Germania. Același lucru s-a întâmplat și în cazul vecinilor bulgari. Așa s-a ajuns ca, de la 1 ianuarie 2014 și până la finele anului, 124.000 de români și de bulgari să plece în Germania, cu 30% mai mulți decât în anul precedent, arată un nou studiu publicat de Institutul de cercetare a ocupării forței de muncă din Nurnberg. Interesant de remarcat este că, pentru prima dată, o cercetare despre numărul mare de migranți români și bulgari dintr-un stat european este prezentat într-o cheie pozitivă, departe de discuția despre turismul beneficiilor și abuzurile la adresa sistemului de ajutoare sociale.

În noiembrie 2014, rata șomajului în rândul acestor două comunități era de doar 9,8%, în ușoară scădere față de luna precedentă. Cei mai mulți dintre aceștia, 32.000 la număr, locuiau în Berlin și în Munchen, 26.000 de persoane. Peste 10.000 de români și bulgari trăiau, de asemenea, în Frankfurt și Hamburg.

Cea mai ridicată rată a șomajului în rândul românilor și bulgarilor se întâlnea în orașe precum Duisburg, Dortmund și Berlin (între 21,6% și 31,5%), la polul opus aflându-se Stuttgart, Munchen și Karlsruhe unde aceasta era mai mică de 8%.

Doar în cazul românilor, rata șomajului ajungea, tot în noiembrie 2014, la 7,1% și era mai scăzută decât pentru orice altă comunitate de muncitori străini din Germania, după cum explică ministrul delegat pentru relația cu românii de peste hotare, Angel Tîlvăr, ca reacție la studiul institutului din Nurnberg.

„Constatările studiului realizat la Nurnberg nu pot decât să ne bucure, mai ales că ele confirmă faptul că românii sunt apreciați de către angajatorii germani și dau dovadă de seriozitate, atunci când este vorba despre obținerea și păstrarea unui loc de muncă”, a declarat Tîlvar.

„Studiul reliefează avantajele deschiderii piețelor de muncă din Europa pentru cetățenii români și evidențiază faptul că așa-numita „invazie” românească pe piața muncii din spațiul european este o exagerare, menită să servească unor interese politice de moment, fără niciun fel de acoperire în realitate”, a mai adăugat el.

Românii și bulgarii, un „mic miracol” pe piața muncii din Germania

Forța de muncă venită din România și din Bulgaria în urma ridicării restricțiilor este văzută ca un „mic miracol” în Germania, potrivit profesorului de economie Herbert Brucker de la Universitatea din Bamberg, unul dintre autorii studiului, scrie Novinite.

Brucker susține că în ciuda temerilor privind „invazia” străinilor care vor profita de sistemele sociale din statele mai dezvoltate, precum Germania, și vor provoca o creștere a șomajului în cadrul populației locale, nu au existat dovezi care să arate apariția unor „abuzuri” ale ajutoarelor sociale în rândul imigranților din România și din Bulgaria.

„Libera circulație a forței de muncă din Bulgaria și din România a reprezentat un adevărat succes, atât pentru piața muncii, cât și pentru sistemul social din Germania, pentru că aceia care lucrează își plătesc taxele”, a declarat profesorul.

Brucker spune, totodată, că ideea de „turism social” larg răspândită în cazul imigranților proveniți din aceste două țări a fost respinsă, având în vedere că au fost descoperite 195 de cazuri „suspicioase”, numărul acestora fiind mic decât cel înregistrat chiar în rândul germanilor.

De asemenea, românii primesc de trei ori mai puține beneficii din partea sistemului social nemțesc decât bulgarii.

O altă concluzie a studiului a fost aceea că, de la momentul ridicării restricțiilor de pe piața muncii, numărul persoanelor care și-au găsit un loc de muncă a fost mai mare decât cel al noilor veniți. Acest lucru reprezintă „un precedent în economia Germaniei”, a mai spus profesorul.

Românii au fost lăudați, spre finele anului trecut, și de ministrul federal al Muncii, Andrea Nahles. „Am observat că în Germania există un număr de muncitori din România care sunt foarte bine integrați pe piața muncii de acolo și în societatea germană. Doresc să reconfirm acest aspect”, spunea ea, potrivit Mediafax.

„Ne bucurăm de prezența forței de muncă din România, care ne ajută activ să stabilizăm piața forței de muncă”, adăuga ministrul german.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun