Încă o bancă importantă pleacă din România. Când se va întâmpla acest lucru

Încă o bancă importantă pleacă din România. Când se va întâmpla acest lucru
Publicat: 12/08/2014, 21:11
Actualizat: 05/02/2016, 17:10

Planurile de restructurare ale NBG, cea mai mare bancă elenă, și Piraeus Bank, aflată pe locul al doilea, au fost aprobate la sfârșitul lunii trecute, după cel al Alpha Bank, la începutul lui iulie, și cel al Eurobank, în aprilie, relatează publicația elenă.

Conform acestor planuri, NBG, care deține în România Banca Românească, va păstra o participație majoritară la banca Finansbank din Turcia, dar trebuie să se retragă din toate celelalte țări din sud-estul Europei. Astfel, NBG trebuie să vândă subsidiarele din România, Albania, Bulgaria, Fosta Republică Iugoslavă a Mecedoniei, Serbia, precum și operațiunile din Egipt și Africa de Sud. Banca va putea să păstreze unele operațiuni din Cipru, Marea Britanie și Malta.

În privința Finansbank, la care s-a angajat să vândă 20% din participație, NBG trebuie să majoreze capitalul cu cel puțin 20%.

NBG a mai convenit cu Comisia Europeană să reducă numărul de sucursale din Grecia la 550 și numărul de angajați la 10.700, în timp ce raportul dintre împrumuturi și depozite nu trebuie să mai depășească 115%, până la sfârșitul lui 2017.

Planul de restructurare al Piraeus Bank prevede pentru sfârșitul anului 2017 un număr de maxim 870 de sucursale și până la 15.350 de angajați în Grecia, precum și reducerea drastică a activităților din străinătate.

Valoarea activelor din străinătate ale Piraeus Bank trebuie să fie redusă la 3,1 miliarde de euro până în iunie 2018 sau să fie vândute cu totul, cu excepția anumitor combinații (Cipru-România, Cipru-Bulgaria sau Bulgaria-Albania-Serbia).

Celelalte două bănci de importanță sistemică din Grecia, Alpha Bank și Eurobank, au adoptat planuri similare. Pe lângă reducerea numărului de sucursale și de angajați, băncile trebuie să scadă costurile operaționale și să vândă diviziile de asigurări, imobiliare și de investiții. Măsurile au rolul să crească nivelul capitalului și să reducă dependența față de stat, în privința lichidităților și a capitalului.

Potrivit unor surse apropiate situației, Banca Greciei a exclus ideea înființării unei așa-numite bănci rele, care să preia împrumuturile neperformante ale tuturor băncilor comerciale, iar fiecare instituție financiară va administra propriile departamente speciale deja create.

Planurile aprobate de Comisia Europeană pentru băncile elene sunt asemănătoare cu cel al băncii portugheze Millennium bcp, care a primit în 2012, pentru recapitalizare, 3 miliarde de euro sub formă de obligațiuni convertibile, din împrumutul de 78 miliarde euro atras de Portugalia de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional. În schimb, Millennium s-a angajat să implementeze un program de restructurare care include și vânzări de active.

În cadrul acestui plan, Millennium bcp a încheiat la sfârșitul lunii iulie un acord de vânzare a subsidiarei din România către OTP Bank România, pentru 39 milioane de euro, sumă care include cumpărarea acțiunilor și costurile de integrare. Termenul limită pentru vânzare este iunie 2015.

Restructurarea sectorului bancar elen a mai inclus, la mijlocul lui 2012, preluarea de către Piraeus Bank Grecia a băncii ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, respectiv și 93,27% din acțiunile ATE Bank România.

În primăvara anului 2013, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a semnat un acord cu Piraeus Bank privind preluarea pachetului deținut la ATE Bank România pentru 10,3 milioane de euro, operațiune care s-a finalizat în luna decembrie. În urma preluării, numele ATE Bank România a devenit, în februarie 2014, Banca Română de Credite și Investiții (BRCI).

În România, grupul NBG deține Banca Românească, societatea de asigurare-reasigurare GARANTA, societatea de servicii de investiții financiare NBG Securities România și NBG Leasing. Grupul Banca Românească a înregistrat în 2013 pierderi de 109,86 milioane lei, în creștere de la 61,07 milioane de lei în 2012. La sfârșitul anului trecut, grupul Banca Românească deținea active de 7,44 miliarde de lei, față de 7,23 miliarde de lei în 2012.

Piraeus Bank România a obținut în primul trimestru un profit net de 4,6 milioane euro, în creștere cu 90% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar activele au urcat cu 7%, la 1,98 miliarde lei, rezultate susținute de evoluția creditelor cu 21% și a depozitelor cu 17%. La sfârșitul anului trecut, Piraeus Bank România deservea circa 300.000 de clienți, cu o rețea formată din 140 de sucursale.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Vouchere de 1.900 DE EURO pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Anunțul venit chiar...
Vești proaste de la Casa de Pensii. Peste 1,5 milioane pensionari nu vor mai primi...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația