Începând de săptămâna viitoare salariile bugetarilor vor fi cu 8% mai mari. Cât vor primi în plus angajații din Sănătate, Educație și din Administrație

Începând de săptămâna viitoare salariile bugetarilor vor fi cu 8% mai mari. Cât vor primi în plus angajații din Sănătate, Educație și din Administrație
Publicat: 26/06/2012, 11:50
Actualizat: 26/06/2012, 11:50

Majorarea salariilor bugetarilor cu 8%, programată de guvern în iunie, va însemna lefuri mai mari cu 150 de lei pentru funcționarii din administrația publică și cu 100 de lei pentru cei care lucrează în învățământ și în domeniul sănătății.

Astfel, angajații din administrație publică vor primi, în medie, începând cu luna iulie, salarii de peste 2.000 de lei, de la 1.880 de lei cât câștigau în luna aprilie, reiese din cele mai recente date ale Institutului Național de Statistică (INS). Lefurile profesorilor vor ajunge la circa 1.380 de lei, de la 1.280 de lei în prezent, iar personalul din spitale va câștiga, în medie, 1.360 de lei, față de 1.260 în luna aprilie.

Practic, salariile medii nete ale bugetarilor din administrația publică și a celor din sănătate vor fi în luna iulie a acestui an mai mari decât cele înregistrate în 2010, înainte de reducerea veniturilor din sectorul public.

Datele INS arată că în iunie 2010, ultima lună înaintea tăierilor, funcționarii din administrația publică aveau, în medie, salarii de circa 1.930 de lei, în timp ce salariații din domeniul sănătății câștigau circa 1.280 de lei pe lună. Profesorii pe de altă parte aveau salarii medii de circa 1.460 de lei, mai mari decât cele pe care le vor primi după majorarea de luna viitoare.

Lefurile bugetarilor au fost reduse cu 25% în 2010 și majorate un an mai târziu cu 15%. Guvernul a decis reîntregirea acestora la începutul lunii mai. Inițial, premierul Victor Ponta nu s-a făcut foarte bine înțeles în legătură cu data exactă a acestor majorări sau sursa din care vor fi finanțate. Situația a fost clarificată ulterior, după discuțiile cu membrii delegației Fondului Monetar Internațional (FMI) și ai Comisiei Europene (CE).

Negocierile dintre reprezentanții executivului și cei ai FMI și CE au avut loc la sediul Băncii Naționale a României (BNR). Florin Gergescu, ministru de Finanțe și fost prim-viceguvernator, a declarat la ieșirea de la discuții că negocierile au fost duse cu succes. „Suntem la 12 ore de la începerea negocierilor de astăzi. Acestea s-au încheiat cu succes și asta reprezintă angajamentul guvernului Ponta privind continuarea reformelor. Acordul este negociat și încheiat cu succes”, a anunțat Georgescu.

Calendarul reîntregirii convenit cu instituțiile internaționale prevede o primă majorare de 8% la începutul lunii iunie, pe care bugetarii o vor simți abia în iulie când vor încasa salariul pentru luna precedentă, a doua majorare, de 7,4%, urmând să aibă loc în decembrie, și să fie bugetată anul viitor.

Cu toate acestea, creșterea lefurilor va însemna și o pondere mai mare din PIB a cheltuielilor cu salarii, de la 6,9% cât se bugetase inițial, la 7,2% din PIB. Potrivit unui document obținut de Mediafax, reîntregirea salariilor bugetarilor va fi urmată de trei ani de politici restrictive, în care eventualele creșteri salariale vor fi strict condiționate de evoluția economiei și a productivității.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier