Încrederea în economia zonei euro a atins cel mai ridicat nivel din peste patru ani

Încrederea în economia zonei euro a atins cel mai ridicat nivel din peste patru ani
Publicat: 27/11/2015, 15:44

Indicele privind încrederea șefilor de companii și a populației în economia zonei euro a atins în noiembrie 106,1 puncte, iar datele aferente lunii octombire au fost reviziuite la același nivel, față de o estimare inițială de 105,9 puncte. Indicele se află la cel mai ridicat nivel după luna mai 2011.

Analiștii anticipau că încrederea se va menține la 105,9 puncte.

Conducerea BCE discută oportunitatea adoptării unor noi măsuri de stimulare a economiei, pe fondul încetinirii creșterii pe piețele emergente și a inflației scăzute din zona euro.

Între opțiunile analizate se numără extinderea programului de achiziții de obligațiuni în valoare totală de 1.100 de miliarde de euro și reducerea dobânziilor pentru depozitele băncilor la BCE, aflate deja în teritoriu negativ. Decizia urmează să fie luată la ședința de politică monetară din 3 decembrie.

Nick Kounis, director pentru cercetări macroeconomice la ABN Amro Bank în Amsterdam, consideră că președintele BCE, Mario Draghi, va fi „destul de agresiv” în declarații, la anunțarea pachetului de măsuri de stimulare.

Prețurile de consum din zona euro au crescut în octombrie cu un ritm anualizat de 0,1%. Inflația core, care exclude elementele volatile, precum prețurile energiei și alimentelor, a accelerat la 1,1%, cel mai ridicat nivel după august 2013.

Comisia Europeană a precizat că majoritatea sondajelor pentru măsurarea încrederii au avut loc înainte de atentatele din Paris de pe 13 noiembrie.