Indicele ROBOR la 3 luni a atins cel mai înalt nivel din ultimii opt ani. Care a fost cauza

Indicele ROBOR la 3 luni a atins cel mai înalt nivel din ultimii opt ani. Care a fost cauza
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18/02/2022, 15:12

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat vineri la 3,57% pe an, de la 3,56%, valoarea de joi, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Ultima dată când ROBOR la 3 luni a fost peste valoarea de vineri a fost în 21 februarie 2014, conform statisticilor BNR.

ROBOR la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a ajuns la 3,77%, de asemenea în ușoară creștere față de joi, când era 3,76%, și este un alt record al ultimilor ani, fiind cea mai mare valoare din 1 octombrie 2013, când era de 3,79%.

Evoluția indicilor Robor

Valorile au început să crească mai accelerat de la momentul la care BNR a crescut dobânda-cheie, respectiv începând din 10 februarie, la nivelul de 2,5% pe an, de la 2% pe an, și păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

În acea zi, 10 februarie, indicele ROBOR la trei luni a ajuns la 3,53%, în creștere de la 3,29%, în ziua precedentă.

În 3 ianuarie 2022, prima zi lucrătoare a anului, Robor la 3 luni era 3,02%, iar la 6 luni, 3,14%.

Începând din 11 noiembrie 2019 ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC). În mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019, cea care a modificat modul de calcul al ratei pentru creditele în lei cu dobândă variabilă. Prin aceasta se stabilește indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare. Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC) este acum de 1,17% pe an, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,08%.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase