Inițiativă legislativă: Creditele în valută se pot converti în lei, fără comisioane și garanții

Redactor:
Eliana Radulescu
Inițiativă legislativă: Creditele în valută se pot converti în lei, fără comisioane și garanții
Lege pentru convertirea creditelor din valută în lei

Un grup de parlamentari – între care și președintele Camerei Deputaților –  propune, printr-o inițiativă legislativă depusă la Senat, ca persoanele care au luat credite în valută să le poată converti în lei, fără comisioane, costuri adiționale sau garanții suplimentare.

Potrivit proiectului, de această facilitate ar urma să beneficieze persoanele care au luat credite în euro sau în alte monede străine.

Pentru ambele categorii de credite conversia ar urma să se poată face inclusiv în orice altă monedă străină.

Inițiatorii propun ca aceste noi reglementări să se aplice unitar contractelor de credit aflate în desfășurare la momentul intrării în vigoare a legii, dar și contractelor de credit viitoare.

Conform inițiativei, băncile vor fi obligate ca atunci când valoarea creditului inițial este depășită cu 20 la sută să informeze consumatorul, acesta putând să opteze pentru convertirea în moneda care îl avantajeză mai mult, fără a dăuna principiilor legilor și reglemetărilor interne ale instituțiilor bancare.

„Considerăm că majorarea ratelor bancare datorate de către consumatori cauzate de fluctuațiile ratei de schimb valutar este injustă funcționând în detrimentul românilor care au credite în valută, inclusiv în cazul contractelor de credit încheiate fără să dețină toate informațiile privind riscul pe care fluctuațiile cursului de schimb le are asupra ratelor”, menționează inițiatorii în expunerea de motive.

Potrivit semnatarilor proiectului, creditele neperfoamnte și ratele restante la bănci au ajuns să constituie o problemă socială în România, statisticile BNR și INS certificând că sumele restante la bănci s-au înzecit în perioada 2008-2012: de la 2,28 miliarde de lei în mai 2008, la 23,7 miliarde de lei, în mai 2012.

Autorii proiectului arată că, în prezent, pentru conversia creditelor în moneda națională, consumatorii trebuie să aducă garanții suplimentare băncilor, deoarece valoarea pieței imobiliare a scăzut drastic în ultimii ani.

„Expunerea consumatorilor de credite în valută la riscurile generate de fluctuațiile cursului de schimb valutar trebuie corectată prin măsuri care să protejeze consumatorii de bună-credință care se confruntă, independent de voința lor, cu greutatea sau imposibilitatea de a-și achita ratele lunare la bancă”, apreciază inițiatorii.

Proiectul este semnat de mai mulți parlamentari de la PSD, UDMR, PC, UNPR, PP-DD și grupul minorităților naționale, printre care președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, vicepreședintele Senatului, Cristian Dumitrescu.

Alți inițiatori sunt senatorii Darius Vâlcov, Șerban Mihăilescu, Alexandru Mazăre și Tudor Barbu, precum și deputații Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Bogdan Niculescu Duvăz, Ștefan Viorel, Ana Birchall, Korodi Attila și Iulian Iancu.

Proiectul înregistrat marți la Senat, care este primă Cameră sesizată, se află în prezent în dezbatere publică.
 

Inchide