INS a revizuit estimarea privind creșterea economică din primul semestru. La cât a ajuns PIB-ul României

INS a revizuit estimarea privind creșterea economică din primul semestru. La cât a ajuns PIB-ul României
Publicat: 05/10/2012, 10:11
Actualizat: 30/07/2014, 01:21

INS a revizuit estimarea privind creșterea economică din primul semestru, de la 0,8% în varianta inițială la 0,7%, astfel că Produsul Intern Brut (PIB) a ajuns la jumătatea anului la 247,727 miliarde lei, susținut de creșterile din construcții și activități profesionale și de servicii.

„Creșterea a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate și, în consecință, a valorii adăugate brute din construcții (+2,3%), activități profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+1,5%), și informații și comunicații (+1,5%). Consumul final total s-a majorat cu 0,8% în semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama creșterii, cu 1,4%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodăriilor populației”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

În trimestrul al doilea PIB a crescut cu 1,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 138,259 miliarde lei prețuri curente, urcând și comparativ cu primele trei luni ale anului, după două trimestre consecutive de scădere.

Ramura „Activități profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport” a înregistrat cea mai mare creștere a volumului de activitate (3,7%), urmată de construcții (3,6%). Creșteri ușoare s-au mai raportat în activitățile de informații și comunicații (1,5%), tranzacții imobiliare (1,1%), industrie (0,3%) și comerț cu amănuntul și ridicata; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante (0,3%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială (2.1%), agricultură, silvicultură și pescuit (1,6%), activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (1,6%) și intermedieri financiare și asigurări (0,9%).

Ca o consecință a evoluției pozitive înregistrate pe ansamblul economiei s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creștere cu 5,7%, notează INS.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul II 2012 cererea internă a crescut cu 1,3 procente, comparativ cu același trimestru din anul 2011, în special ca urmare a creșterii semnificative a formării brute de capital fix, cu 15,5%. Consumul final total s-a majorat cu 1,3%, în special ca urmare a creșterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populației (+2,1%). Cheltuiala pentru consumul final al administrațiilor publice s-a redus cu 2,4%.

Un efect negativ asupra PIB l-a avut evoluția exportului net ca urmare a creșterii volumului importurilor de bunuri și servicii ( cu 0,2%) și scăderii volumului exporturilor (cu 0,5%).

Ca serie ajustată sezonier PIB estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 149,517 miliarde lei prețuri curente, în creștere în termeni reali cu 0,5% față de trimestrul I 2012.

La jumătatea lunii august INS a anunțat că Produsul Intern Brut a crescut în trimestrul al doilea, față de primele trei luni ale anului, cu 0,5%, după două trimestre consecutive de scădere, astfel că în primul semestru economia a urcat cu 0,8%, serie brută, față de aceeași perioadă a anului 2011. INS a confirmat la începutul lunii septembrie estimările „semnal” din august.

Economia este în recesiune tehnică întrucât ianuarie-martie a fost al doilea trimestru consecutiv de scădere (cu 0,1%) comparativ cu lunile anterioare. Scăderea din primul trimestru a fost limitată de evoluțiile pozitive din agricultură și informații și comunicații.

Ieșirea din recesiune presupune două trimestre consecutive de creștere, respectiv ca PIB să urce și în intervalul iulie-septembrie.

Prin Legea bugetului de stat pe 2012 aprobată la finele anului trecut, Guvernul a stabilit o țintă de creștere economică de 1,8-2,3% din PIB, redusă ulterior mai întâi la 1,5% din PIB și ulterior la 1,2%.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susținut în principal de evoluția din agricultură, cu un plus de 11,3%, și industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
S-a interzis în toată România. Șoferii trebuie să aibă acest document la ei
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...