INS confirmă CREȘTEREA ECONOMICĂ de 0,8% la semestru. Valoarea PIB a ajuns la 248,5 miliarde de lei

INS confirmă CREȘTEREA ECONOMICĂ de 0,8% la semestru. Valoarea PIB a ajuns la 248,5 miliarde de lei
Publicat: 06/09/2012, 10:52
Actualizat: 03/02/2019, 18:45

INS a confirmat joi estimările „semnal” privind creșterea economică, de 0,5% în al doilea trimestru față de primele trei luni și 0,8% la semestru, astfel că PIB a ajuns la jumătatea anului la 248,592 miliarde lei, susținut de creșterile din construcții și activități profesionale și de servicii.

„Creșterea (de 0,8%, n.r.) a fost determinată, în mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate și, în consecință, a valorii adăugate brute din activităti profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport (+3,2%), construcții (+3,1%), activități de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (+2,7%) și informații și comunicații (+1,7%)”, se arată într-un comunicat al Institutului Național de Statistică (INS).

Consumul final total s-a majorat cu 0,7% în semestrul I 2012, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul precedent, în special pe seama creșterii, cu 1,1%, a cheltuielii pentru consumul final a gospodăriilor populației.

Formarea brută de capital fix a înregistrat o creștere semnificativă, cu 14,1 puncte procentuale.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul al doilea a fost de 139,124 miliarde lei prețuri curente, în creștere în termeni reali cu 1,2% față de trimestrul II 2011.

Ramura „Activități profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport” a înregistrat cea mai mare creștere a volumului de activitate (6,1%), urmată de construcții (5,2%) și de activitățile de spectacole, culturale și recreative; reparații de produse de uz casnic și alte servicii (3,8%). Creșteri ușoare ale volumului de activitate s-au mai înregistrat în activitățile de informații și comunicații (1,9%), tranzacții imobiliare (1,3%) și industrie (0,5%).

Reduceri ale volumului de activitate s-au înregistrat în administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public; învățământ; sănătate și asistență socială (1,9%), agricultură, silvicultură și pescuit (1,6%), intermedieri financiare și asigurări (0,9%) și comerț cu amănuntul și ridicata; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante (0,2%).

Ca o consecință a evoluției pozitive înregistrate pe ansamblul economiei, s-a majorat volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs înregistrând o creștere cu 3,8%.

Din punctul de vedere al utilizării Produsului Intern Brut, în trimestrul II 2012 cererea internă a crescut cu 0,9 procente, comparativ cu același trimestru din anul 2011, în special ca urmare a creșterii semnificative a formării brute de capital fix, cu 15,2%. Consumul final total s-a majorat cu 1,1%, în special ca urmare a creșterii volumului cheltuielilor pentru consumul final al gospodăriilor populației (+1,6%). Cheltuiala pentru consumul final al administrațiilor publice s-a redus cu 1%.

Un efect ușor pozitiv asupra PIB l-a avut evoluția exportului net ca urmare a creșterii mai accentuate a volumului exporturilor de bunuri și servicii (0,7%) comparativ cu cea a volumului importurilor (0,2%).

Produsul Intern Brut – date ajustate sezonier – estimat pentru trimestrul II 2012 a fost de 150,266 miliarde lei prețuri curente, în creștere în termeni reali cu 0,5% față de trimestrul I 2012.

Datele anunțate joi de INS reprezintă varianta provizorie a indicatorilor, care confirmă estimările „semnal” anunțate la 14 august.

Creșterea din aprilie-iunie vine după două trimestre consecutive de scădere, iar pentru ca economia să iasă din recesiune tehnică este nevoie de o evoluție pozitivă și pentru iulie-septembrie.

Prin rectificarea bugetară din august, PIB a fost stabilit în termeni nominali la 607 miliarde lei, după majorarea ratei inflației de la 3% la 3,5%, a creșterii cursului mediu de schimb de la 4,21 la 4,45 leu/ euro și a revizuirii PIB din anii 2010 și 2011.

La mijlocul lunii august, șeful misiunii FMI în România a anunțat că instituția financiară a revizuit semnificativ prognoza de creștere economică a României pentru acest an, de la 1,5% la 0,9%. Guvernul prognozează un avans al PIB de 1,2% în acest an, în scădere de la 1,5%, proiecția inițială.

Anul trecut Produsul Intern Brut a crescut cu 2,5%, susținut în principal de evoluția din agricultură, cu un plus de 11,3%, și industrie, domeniu care a înregistrat un avans de 5%.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×