Însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului: Propunerea de a livra gaz României printr-o extensie a South Stream, „cea mai realistă și profitabilă”

Însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului: Propunerea de a livra gaz României printr-o extensie a South Stream, cea mai realistă și profitabilă
Publicat: 04/08/2013, 14:36
Actualizat: 29/07/2014, 21:00

Însărcinatul cu afaceri al Kazahstanului în România, Talgat Kaliyev, consideră că propunerea Guvernului de la Astana de a livra gaz României printr-o extensie a conductei South Stream din Bulgaria către țara noastră este „cea mai realistă și profitabilă”.

„Poziția geostrategică a României, calitatea sa de membru al Uniunii Europene reprezintă factori cheie în strategia Kazahstanului de a-și extinde și consolida pozițiile pe piața energetică europeană. Rompetrol, parte a companiei naționale KazMunaiGaz, deține deja o cotă semnificativă pe piețele energetice din România, Bulgaria, Serbia, Ucraina, Turcia și Franța, datorită faptului că principalele sale instalații de producție, mai exact Rompetrol Rafinare, sunt amplasate în Năvodari, pe teritoriul românesc. Propunerea făcută de guvernul meu a fost foarte clară: să furnizeze gaz României prin conducta South Stream. Cred că în acest moment este cea mai realistă și profitabilă propunere”, a declarat, pentru Agerpres, Talgat Kaliyev.

Această opțiune a fost prezentată de partea kazahă în timpul vizitei efectuate de premierul român Victor Ponta la Astana, la sfârșitul lunii iunie. În timp ce președintele Traian Băsescu a calificat ideea ca fiind „copilărească”, șeful Guvernului a afirmat că este „un lucru pozitiv faptul că se caută alte soluții de colaborare în domeniul livrării de energie”.

Întrebat dacă Astana a primit un răspuns concret din partea Bucureștiului la propunerea făcută, diplomatul kazah a spus că această chestiune va fi discutată la următoarele negocieri.

În ceea ce privește vizita efectuată la Astana de premierul Ponta, diplomatul a afirmat că ea a fost minuțios pregătită de autoritățile române și kazahe.

„În consecință, vizita premierului român la Astana a constituit un succes deplin. Negocierile premierului Ponta cu președintele Nursultan Nazarbayev și cu primul-ministru Serik Ahmetov au dovedit că acum cooperarea dintre Kazahstan și România, care, istoric vorbind, era un prietenească și puternică, a intrat într-o nouă etapă – a parteneriatului strategic”, a apreciat Talgat Kaliyev.

Cât despre proiectele KazMunaiGaz și Rompetrol, el a dat asigurări că „ambele companii sunt angajate deplin să continue investițiile în România”. Direcțiile acestor investiții vor fi definite în cooperare cu partenerii români, a punctat el.

„Recent, compania română Rominserv a câștigat o licitație pentru construirea unui combinat petrochimic în vestul Kazahstanului, iar altă companie – pentru reconstruirea rafinăriei Pavlodar în nordul Kazahstanului, cu un buget de 1,7 miliarde de dolari. Este un semn clar al consolidării cooperării economice între statele noastre și al celei mai bune calități a serviciilor oferite de inginerii și managementul din România”, a subliniat diplomatul.

Pe de altă parte, el a refuzat să comenteze decizia președintelui Traian Băsescu de a cere Parlamentului să reexamineze legea privind aprobarea memorandumului de înțelegere dintre Guvernul român și Rompetrol Group.

„Să-mi clarific poziția: în calitate de diplomat străin, nu pot face niciun comentariu cu privire la procedurile interne din România, care sunt parte a suveranității sale și a legislației naționale. Memorandumul de înțelegere în cauză, semnat în februarie 2013 și aprobat o dată de Parlamentul român, a fost rezultatul unor negocieri complexe și dificile. Din nou, este un subiect pur comercial definit de cererile pieței. Odată rezolvat, va fi deschisă poarta pentru noi investiții. Este o așa-numită situație de win-win. Nimeni nu pierde, toți câștigă”, a spus el.

În legătură cu cele două acorduri româno-kazahe semnate în timpul vizitei premierului Ponta la Astana, însărcinatul a afaceri a afirmat că acestea urmăresc intensificarea cooperării în domeniile militar și cultural.

„Acum militarii kazahi au șansa de a se antrena în România și ofițerii români pot învăța de la colegii lor din Kazahstan. În ceea ce privește cooperarea culturală, sunt sigur că este cea mai largă sferă atât la nivel guvernamental, cât și personal. Trebuie să-i descoperim publicului kazah cultura română unică, veche și, viceversa, românii vor avea șansa să învețe despre bogata moștenire culturală a kazahilor – o parte a civilizației Marii Stepe din inima Eurasiei”, a mai spus Talgat Kaliyev.

Vizita premierului în Kazahstan a făcut parte dintr-un turneu asiatic care mai inclus Azerbaidjan, Uzbekistan și China.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Imaginile în care Simona Mărgăian bruschează un jurnalist italian! Femeia este acuzată că a înșelat...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Test de cultură generală. Ce animal nu are stomac?
×