Investitorii așteaptă cu îngrijorare rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European

Investitorii așteaptă cu îngrijorare rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European
Publicat: 25/05/2014, 16:37
Actualizat: 17/07/2014, 14:48

Obligațiunile statelor europene cu probleme financiare au scăzut în ultimele zile pe piețe și au împins în sus costurile de finanțare, investitorii fiind îngrijorați în principal de posibilitatea unor scoruri bune ale partidelor anti-UE în țări precum Grecia sau Italia, scrie Reuters.

În Grecia, guvernul de coaliție însărcinat să continue aplicarea măsurilor de austeritate și a reformelor structurale convenite cu instituțiile financiare internaționale este susținut în parlament de o majoritate foarte fragilă, vulnerabilă în cazul unei performanțe bune la alegerile europarlamentare din partea partidelor care se opun acordului de finanțare externă. Declanșarea alegerilor generale anticipate pare o posibilitate în ochii investitorilor.

În Italia, un rezultat slab pentru Partidul Democrat al premierului Matteo Renzi ar întârzia reforme esențiale pentru consolidarea încrederii investitorilor.
Totodată, ascensiunea partidelor eurosceptice în nordul Europei ar putea reduce viteza de reacție a Uniunii Europene în cazul unei reaprinderi a crizei din zona euro, consideră analiștii intervievați de Reuters.

„Pare că vom vedea scoruri mai bune din partea partidelor de extremă-dreapta, ceea ce înseamnă că gestionarea unor noi evenimente de tipul crizei din zona euro de către autoritățile europene va fi un demers mai dificil”, comentează Victoria Clarke, economist la Investec.
Duminică, în timp ce alegătorii din 21 de state UE ies la urne în scrutinul pentru Parlamentul European, în Ucraina au loc alegerile prezidențiale, din care ar trebui să rezulte o administrație cu legitimitate democratică. Favoritul din sondaje, Petro Poroșenko, nu pare că va putea acumula o majoritate absolută în urma votului de duminică, astfel că alegerile vor fi decise cel mai probabil într-un al doilea tur de scrutin, pe 15 iunie.

Alegerile din Ucraina se desfășoară în umbra ciocnirilor violente din estul țării între trupe loiale guvernului interimar de la Kiev, instalat după înlăturarea regimului pro-rus printr-o revoltă violentă, și forțele separatiste și-au declarat independența și doresc alipirea la Federația Rusă.

„Dacă ne vom îndrepta către un al doilea tur de scrutin (în Ucraina – n.r.), atunci ar putea apărea presiuni asupra activelor de risc până când se va instala o administrație cât de cât stabilă. Deci am putea traversa două săptămâni destul de dureroase, ceea ce ar susține posibilitatea ca Banca Centrală Europeană să adopte noi măsuri de relaxare a politicii monetare în 5 iunie (când va avea loc următoarea ședință a Consiliului BCE – n.r.)”, a adăugat Clarke.
Majoritatea economiștilor anticipează că BCE va reduce dobânda de politică monetară la ședința din 5 iunie, de la nivelul actual de 0,25%, minim istoric.

Duminică începe, în Portugalia, un forum de trei zile găzduit de BCE, unde vor fi prezenți președintele instituției, Mario Draghi, și mai mulți membri din board. În continuare, investitorii vor urmări datele privind masa monetară din zona euro și inflația din Italia și Spania.
„Revenirea economică din zona euro se instalează, dar inflația este cu mult sub ținta BCE și există riscul ca regiunea să fie cuprinsă de deflație. Astfel, ar putea fi justificată o politică monetară mai expansionistă”, potrivit unei note a analiștilor băncii Standard Chartered.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii