Ioan Rus, pe șantier: „Am aflat cu surprindere că facem autostrada mai repede decât ungurii”

Ioan Rus, pe șantier: Am aflat cu surprindere că facem autostrada mai repede decât ungurii
Publicat: 09/10/2014, 18:59

Ministrul Ioan Rus a fost prezent, joi după-amiază, pe autostrada Nădlac-Arad, pentru a inspecta stadiul lucrărilor, el declarând presei că este „surprins” să afle că Ungaria va termina partea sa de autostradă, de la Mako la graniță (parte din Coridorul IV Pan-european), abia în primăvara anului viitor, în timp ce România va avea șosea circulabilă până la graniță în decembrie, mai exact segmentul de la Pecica la Nădlac, adică lotul I, transmite corespondentul Mediafax.

„Am aflat cu surprindere că facem autostrada mai repede decât ungurii, ne-am apucat cu o hărnicie deosebită să lucrăm”, a spus ministrul Ioan Rus.
Directorul șantierului de pe partea română, Adrian Adler, a precizat că, deși autostrada va fi circulabilă în decembrie, ieșirea din țară se va face tot prin actualul punct de frontieră de la Nădlac.

„Până la sfârșitul anului vom putea da în circulație autostrada. Din informațiile noastre, legătura cu Ungaria nu se va putea face întrucât partea maghiară nu termină lucrările în acest sezon. Va fi un drum de legătură cu DN 7, de șase kilometri, aflat în execuție, pe care se va putea circula prin actuala vamă Nădlac”, a declarat Adler.
El a adăugat că traficul greu nu va putea folosi această bretea rutieră care va leaga autostrada de Nădlac, pentru că nu există condiții de așteptare în coloană a autocamioanelor pentru ieșirea din țară, avându-se în vedere că pe DN 7 există aproape în permanență coloane de automarfare.

„Autocamioanele din Vama Nădlac nu vor putea aștepta și pe drumul de legătură cu vama, pentru că va avea doar două benzi”, a spus Adler, care a propus ca doar autoturismele și autocarele să aibă acces pe segmentul de autostradă dintre Pecica și Nădlac.
Adler a precizat că se fac eforturi pentru a se finaliza și primii șase kilometri din segmentul cuprins între Pecica și Arad (lotul II al autostrăzii Nădlac-Arad), astfel încât de la Arad la graniță să se circule pe șoseaua de mare viteză.

„Facem eforturi ca pentru lotul doi să finalizăm primii șase kilometri de legătură cu DN 7. Aici avem probleme cu vremea, cu ploile, pentru că sunt 70.000 de metri cubi de umplutură pentru terasamente de realizat”, a spus Adler.
Referitor la conexiunea de la frontieră a autostrăzii realizate de România cu cea din Ungaria, Adrian Adler a spus că este necesar cât mai repede un acord guvernamental între cele două țări privind punctul de trecere a frontierei. Acest punct ar urma să fie realizat pe teritoriul României, în urma unei înțelegeri cu Ungaria, care prevede ca pe teritoriul acestui stat să fie un punct la Borș, pentru o viitoare autostradă care va trece pe acolo.

Construcția autostrăzii Nădlac-Arad a fost împărțită în două loturi, pe o distanță totală de aproape 39 de kilometri. Primul a fost adjudecat de consorțiul româno-portughez Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 382,9 milioane de lei, iar lotul al doilea (16,6 kilometri) de compania germană Alpine Bau, pentru 411,4 milioane de lei.
CNADNR a reziliat însă, în 2012, contractul pentru primul tronson, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor.
La finele anului trecut, CNADNR a atribuit asocierii italo-germane Astaldi-Max Boegl un contract de 308 de milioane de lei (69 de milioane de euro), cu TVA, pentru finalizarea primului tronson al autostrăzii Nădlac-Arad, care fusese început de constructorul Romstrade. Contractul de proiectare și execuție al autostrăzii Nădlac-Arad și drum de legătură, Lot 1 – km 0+000 – km 22+218, a fost atribuit în 19 decembrie, în urma unei licitații deschise, pentru prețul cel mai scăzut.

CNADNR a reziliat în vara anului trecut și contractul de proiectare și execuție a lotului doi, în lungime de 16,6 kilometri, după falimentul constructorului, Alpine Bau din Austria, comunicând la vremea respectivă că stadiul de execuție a lucrării era de 84,75%, câțiva kilometri fiind neasfaltați.
Astfel, asocierea italo-germană Astaldi-Max Boegl va finaliza lucrările la cel de-al doilea lot, între Pecica și Arad, pentru 110,7 milioane de lei, (25,1 milioane de euro) cu TVA.
Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România anunța că în 26 septembrie a fost semnat contractul de proiectare și execuție la Autostrada Nădlac-Arad și Drum de legătură, Lotul 2, km 22+218 – km 38+882 pentru remedierea lucrărilor existente și finalizarea lucrărilor rămase de executat. Contractul a fost atribuit, în urma unei licitații deschise, Asocierii Astaldi SpA – Max Boegl România SRL și are o valoare totală de 89.348.287,63 lei fără TVA.

Finanțarea este asigurată din fonduri europene (85%) și sume de la bugetul de stat (15%).
Lucrările se vor realiza pe o lungime de 16,6 kilometri. Contractul vizează finalizarea lucrărilor rămase de executat, inclusiv conexiunea cu primul lot al autostrăzii și varianta de ocolire a orașului Arad.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
INTERZIS total în noaptea de ÎNVIERE. Regulile au fost anunțate chiar astăzi, 30 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?