Iohannis i-a chemat pe Ponta și Isărescu la Cotroceni ca să discute despre aderarea României la zona euro. Care a fost concluzia

Publicat: 28/05/2015, 14:31

Principala temă de discuție a fost legată de aderarea la zona euro. „În perioada următoare, Președintele României va organiza consultări cu partidele politice, pentru identificarea unui consens politic național privind aderarea României la zona euro. Un asemenea consens va permite adoptarea unei strategii naționale de trecere la euro și a unui calendar riguros de măsuri economice, monetare, legislative și instituționale, care să asigure României un parcurs economic stabil și predictibil”, se arată în comunicatul de la Administrația Prezidențială.

În cadrul discuțiilor de joi a fost decisă înființarea unui Comitet de Coordonare a procesului de adoptare a monedei comune, care să asigure proiectarea, coordonarea și monitorizarea etapelor și responsabilităților implicate pentru atingerea acestui obiectiv.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în urmă cu trei săptămâni că trasarea unei foi de parcurs pentru aderarea la zona euro este mult mai importantă decât data țintă de intrare, iar în lipsa acesteia nu au rost dezbaterile pentru 1 ianuarie 2019, considerând că este chiar periculoasă discuția doar despre țintă.

„Nu cred într-un interval țintă fără o foaie parcurs din momentul acesta. Nu este 2019, atunci care este, dacă nu ai foaie de parcurs? Mai dăm cu banul și mai spun eu că este 2021 sau 2022? În acest moment, orice schimbare a țintei este neserioasă fără o foaie de parcurs. Nu cred că este cazul pentru o dezbatere pe data de 1 ianuarie 2019. Vrem toți în Europa, dar știm unde ne ducem? Unde ne ducem este în proces de transformare! Unde te duci?”, a spus Isărescu, fiind întrebat ce crede despre faptul că Guvernul a menținut data țintă de aderare pentru 1 ianuarie 2019 în Programul de convergență transmis Comisiei Europene, deși BNR a exprimat o poziție mai degrabă împotriva acestui termen.

Mugur Isărescu a menționat că aderarea la zona euro reprezintă un proiect complex, care nu se rezumă numai la țintă, și a apreciat că „este chiar periculos să discutăm doar depre țintă”.

Premierul Ponta a declarat în urmă cu o lună că pentru aderarea la zona euro trebuie un efort comun Guvern, Parlament, BNR, dar că în acest moment țările din zona euro sunt mai puțin preocupate de România, ci mai mult de țările care s-ar putea să iasă din zona euro.

Victor Ponta a precizat că România îndeplinește în aceste moment criteriile nominale de aderare la euro, dar pentru a fi cu adevărat pregătiți trebuie ca țara noastră să aibă o economie competitivă.

„Mai trebuie să fie de acord și toate țările din zona euro, care în aceste zile sunt mai puțin preocupate de Polonia, România, cine urmează să intre în euro, sunt mai preocupate de cine s-ar putea să iasă din zona euro. Ținând cont de aceste elemente complexe, o solicitare a României nu poate fi făcută decât printr-o strategie la care BNR are un rol esențial”, a spus Ponta.

Declarațiile premierului au venit după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a afirmat că „trebuie să ne gândim foarte bine dacă menținem 2019” ca dată pentru aderarea la zona euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc!...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
“BEACH, PLEASE!” a sărit în aer! E “Highest in the room”! 2.500.000 €, pentru primul...
Cum arată Adi Minune după operația de micșorare a stomacului. E transformat total
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Ioana Dichiseanu, în lacrimi. Ce semne a primit de la regretatul Ion Dichiseanu la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
A doua Lună a Pământului! NU s-a știut până ACUM de existența ei
Interzis complet în România! Legea pe care nimeni n-o poate ocoli. Amenda te bagă în...
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Imagini incendiare cu Celine Dion! Starul a apărut pe coperta Vogue France la bustul gol
BANCUL ZILEI. Bubulina:- Iar pleci la cârciumă derbedeule, săptămâna viitoare trebuie să plătim și întreținerea!
Coreea de Nord sfidează ONU și lansează mai multe rachete balistice