Isărescu: BNR a limitat variațiile cursului valutar, un curs liber ar fi fost între 4 și 5 lei/euro

Isărescu: BNR a limitat variațiile cursului valutar, un curs liber ar fi fost între 4 și 5 lei/euro
Publicat: 08/08/2013, 11:22
Actualizat: 05/02/2016, 23:49

BNR a limitat variațiile de curs valutar determinate de intrările și ieșirile de capital din România, întrucât dacă ar fi permis cursului o libertate totală acesta ar fi ajuns la valori cuprinse între 4 și 5 lei /euro, a declarat miercuri guvernatorul Mugur Isărescu.

Pentru a balansa volatilitățile mari ale fluxurilor de capital, care au un impact puternic asupra unei economii ca cea a României, banca centrală a acționat cu trei „tampoane”: controlarea cursului valutar, utilizarea rezervei valutare pentru cumpărări și vanzări de valută, dar și admiterea unei variații a dobânzilor pe piața monetară.

Guvernatorul a comparat volatilitățile fluxurilor de capital cu un tsunami, care nu se observă când marea este adâncă, „dar la mal valul devine devastator”.

„Din această cauză – și nu fac decât să mă repet – noi (BNR – n.r.) am avut o combinație de politică monetară care n-a fost deloc ortodoxă, adică având în vedere amploarea acestor intrări-ieșiri de capitaluri pe care n-ai cum să le controlezi, am acționat cu toți cei trei factori sau cele trei tampoane în același timp: am lăsat și cursul să aibă o anumită variabilitate, flexibilitate, dar nu foarte mare pentru că, dacă am fi lăsat un curs total liber, probabil că mișcarea lui s-ar fi dus între 4 și 5 lei/euro ca să atenueze aceste intrări și ieșiri de capital. Și știm care este sensibilitatea și a publicului și a întreprinderilor legată de evoluția cursului de schimb și, în consecință, am căutat să limităm mișcările de curs care ar fi fost determinate de aceste intrări-ieșiri de capitaluri”, a afirmat Isărescu într-o conferință de presă, în care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflației.

Un alt tampon utilizat de BNR au fost rezervele valutare, pe care le-a utilizat pentru a cumpăra și a vinde valută astfel încât intrările și ieșirile de capital să nu se reflecte în totalitate pe piața valutară și să determine mișcări de curs.

„De aceea, observați că și variațiile rezervei valutare a băncii naționale au fost destul de mari, în ultima lună au crescut cu un miliard și ceva de euro. Nu ne-am temut să avem creșteri sau scăderi de un miliard în rezerva valutară, cu toate că și aceasta poate să trezească suspiciuni. Avem o rezervă suficient de mare și considerăm că utilizarea ei în mod activ poate să fie folositoare dacă o faci inteligent”, a precizat Isărescu.

El a adăugat că al treilea instrument utilizat de banca centrală a fost admiterea unei variații a dobânzilor pe piața moentară.

„Deci am împărțit povara, ca să spunem așa, între curs, dobândă și rezerva valutară, nu prea ortodox, ca să fiu delicat cu noi înșine. Discuții au fost în cadrul Consiliului de Administrație privind acest mix, s-a discutat și cu echipa FMI. Cred eu că pentru o perioadă extrem de tensionată, cum a fost cea de după 2008-2009, și pentru o țară ca România, dacă lăsam cursul liber și aceste variații de fluxuri de capital ar fi acționat numai asupra cursului, nu știu dacă am fi putut ține lucrurile sub control. (…) Nu puteam să ne asumăm un asemenea risc să lăsăm numai cursul să balanseze fluctuațiile intrărilor și ieșirilor de capital”, a mai spus guvernatorul BNR.

Banca centrală preconizează că volatilitățile fluxurilor de capital prognozăm vor exista și în continuare, din cauza situației în economia mondială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Cine este Mihaela, tânăra de 24 de ani care s-a aruncat în gol de la...
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Lovitură pentru cei care au mașină PE BENZINĂ. Se întâmplă chiar de astăzi, 19 APRILIE
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Maria, o gimnastă de doar 17 ani s-a stins din viață subit: ”Boala a răpus-o...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Test de cultură generală. De ce pisicile dorm atât de mult?