Isărescu explică mecanismele economice citându-l pe rapperul Puya: „Bagă bani”. VIDEO

Isărescu explică mecanismele economice citându-l pe rapperul Puya: Bagă bani. VIDEO
Publicat: 06/02/2014, 16:19

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu este de acord cu versurile melodiei „Bagă bani”, lansată în vară de Puya și Don Baxter, arătând că dilema între economisire și consum a fost dezbătută de mari economiști și s-au luat premii Nobel pentru opinii contrare, „așa cum se întâmplă în economie”.

„Când ai miloane, ești cel mai tare, Însă asta nu e tot, Când sufletu-ți râde, nu-ți trebuie multe, Banii știi nu stau pe loc, Faci milioane, Ești cel mai tare, Trebuie să și traiești, Decât să stai să-i strângi, Mai bine să îi cheltuiești”, sunt versurile din melodie citate de un jurnalist care a întrebat cum vede banca centrală dilema între consum, opțiunea actuală a Guvernului și a BNR, și economisire, cea din urmă constituind baza internă de investiții.

Ziaristul a explicat că a ales această întrebare pentru a-l ajuta pe guvernatorul BNR să-și ducă mai ușor mesajul peste zidurile BNR.

„Pe această temă a raportului între economisire și consum s-au luat și premii Nobel, într-o manieră de multe ori conflictuală, așa cum se întâmplă în economie: unul a spus ceva și a luat premiul Nobel și celălalt a spus exact pe dos și a luat premiul Nobel. Noi putem să-i dăm crezare și dreptate lui Puya, sau cum ați spus dumneavostră, nu știam că-l cheamă așa pe cel care cântă, Puya parcă i-ați spus, da? Când m-am referit, dacă este să fiu precis, că nu vrem să apăsăm prea mult pe această pedală, am spus că nu vrem să descurajăm foarte tare economisirea”, a explicat Isărescu.

El a arătat că BNR este prudentă legat de reducerea dobânzii și de situația dobânzilor pe piața monetară, iar în toamna anului trecut a făcut un „joc” pentru a tușa că dobânzile scad, întrucât în piață se manifesta o mare neîncredere.

„De regulă, dobânzile pe piața monetară trebuie să se situeze în apropierea dobânzii de politică monetară, pentru că asta înseamnă îmbunătățirea canalului de transmisie (…) considerăm că dobânzile la depozite sunt suficient de scăzute”, a explicat Isărescu.
Oficialul băncii centrale a arătat că dobânda la depozite este numai o bucățică din acest sistem, întrucât economisirea nu înseamnă doar depozit bancar.

„Toți banii care se plimbă prin lume sunt economisiri. În SUA și în Europa sunt dobânzi real negative. În SUA fondurile de pensii sunt principala economisire. La noi principala formă o constituie economisirea bancară, abia acum se formează fondurile de pensii”, a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR a arătat că în România economisirea ține foarte mult de încredere., iar odată cu venirea primăverii speră să crească mai mult optimismul și înclinația spre consum.

Guvernul vrea să stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub medie care obțin de la bancă restructurarea creditelor.

Referința guvernatorului la melodia „Bagă bani” poate fi urmărită mai jos, începând de la minutul 5: