Isărescu: Nu ne-am îndepărtat de zona euro

Isărescu: Nu ne-am îndepărtat de zona euro
Publicat: 29/11/2013, 11:50
Actualizat: 20/03/2019, 20:33

Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu, consideră că România nu s-a depărtat de zona euro, chiar dacă data adoptării monedei unice europene a fost amânată.

„Nu ne-am îndepărtat de zona euro, dar trebuie să o gândim mai atent”, a comentat joi Mugur Isărescu.

Guvernatorul a arătat totodată că așteaptă clarificarea criteriilor pe care România ar trebui să le îndeplinească pentru a putea schimba moneda națională.

Premierul Victor Ponta declara la începutul săptămânii trecute că o țintă realistă pentru aderarea la zona euro ar fi perioada 2018-2020.

„Vrem să fim pregătiți și competitivi atunci când ne alăturăm zonei euro. Cred că 2018-2020 este o țintă realistă. Urmărim, în mod prudent, Polonia, care este mult mai avansată decât România în ceea ce privește reformele structurale”, a afirmat Ponta într-un interviu acordat CNBC.

Guvernatorul BNR a mai apreciat totodată că o criză este și o oportunitate.

„Eu mai cred, de asemenea, că aceste tipuri de criză în Uniunea Europeană sunt forme prin care se manifestă lucrurile care trebuie rezolvate și de unde rezultă pasul următor”, a spus Isărescu, parafrazând o idee exprimată de Jean Monet și anume că o criză va servi drept indicator al lucrurile ce vor trebuie schimbate în viitor.

Declarațiile au fost făcute în cadrul seminarului „EU-COFILE”, organizat de BNR alături de Alpha Bank România și Asociația Română a Băncilor (ARB).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase