JACK MA, membru al Partidului Comunist din China. Miliardarul SUSȚINE supravegherea ÎN MASĂ a concetățenilor săi

JACK MA, membru al Partidului Comunist din China. Miliardarul SUSȚINE supravegherea ÎN MASĂ a concetățenilor săi
Publicat: 27/11/2018, 12:48

Jack Ma, cofondatorul și președintele gigantului din comerțul electronic Alibaba Group Holding Ltd., este unul dintre cei 100 de oameni pe care îi va onora Partidul Comunist, din Comitetul Central al Chinei, ca parte a aniversării a 40 de ani de la reformele economice și deschiderea către alte piețe. Printre cei aniversați se numără Pony Ma, CEO-ul Tencent Holdings Ltd., Robin Li, CEO-ul Baidu Inc., Yao Ming, star al baschetului mondial și Lang Ping, antrenor de volei, scrie Bloomberg.

Granițele dintre business și politică au devenit extrem de neclare în China, pe măsură ce președintele Xi Jingping a demarat o campanie prin care vrea să se asigure că Partidul Comunist joacă un rol decisiv în toate aspectele societății. Acest lucru a generat uneori tensiuni, când interesele antreprenorilor privați s-au ciocnit cu interesele statului.

„Observăm cum companiile de internet din China se împrietenesc tot mai des cu guvernul, deoarece guvernul le consideră un mijloc de a-și realiza inițiativele”, a declarat Mark Natkin, director al firmei Marbridge Consulting din Beijing. „Calitatea de membru de partid nu înseamnă neapărat și o activitate politică”.

Jack Ma este cel mai bogat om din China, cu o avere netă de 38,4 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Ma a declarat în septembrie 2018 că dorește să predea ștafeta lui Daniel Zhang, CEO-ul gigantului Alibaba, nu mai târziu de anul viitor.

Compania, care domină industria de e-commerce în China și-a extins activitățile în diverse zone de afaceri și a fost listată la bursă în 2014, în cadrul celei mai mari oferte publice inițiale din New York. La acea vreme, Ma a declarat că investitorii ar trebui să fie a treia prioritate a companiei, după clienți și angajați. În ciuda scăderii acțiunilor în 2018, Alibaba valorează peste 400 miliarde de dolari și se află în clasamentul celor mai valoroase 10 companii din lume.

Ma a fost un susținător înrăit al politicilor președintelui Xi, în ultimii ani. În 2016, antreprenorul a propus ca biroul național de securitate să folosească BIG DATA pentru a preveni infracționalitatea, susținând efortul Chinei de a construi o supraveghere online paralelă a tuturor cetățenilor.

Anul trecut, după ce Xi a indicat că are ca prioritate combaterea inegalității, pentru dezvoltarea economică, Ma a fost printre primii care au răspuns. El a declarat pentru o publicație de stat că antreprenorii care au influență sunt responsabili să-i ajute și pe alții.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase