Județul din România în care există oficial un singur ZUGRAV. Topul celor mai „meseriașe” județe

Redactor:
Alexandra Pele
Redactor:
Corina Vârlan
EXCLUSIV

ZIUA MUNCII. Banii pentru noi proiecte de construcții sunt tot mai puțini, în condițiile în care nici mediul de afaceri, dar nici statul nu au alocat sume semnificative pentru finanțarea unor proiecte noi.

Concret, investițiile statului, respectiv cheltuielile de capital, s-au redus cu 8,4% în 2013, reiese din datele Ministerului Finanțelor Publice (MPF). Astfel, acestea au scăzut de la 19,3 miliarde de lei în 2012, adică 3,3% din PIB, la 17,8 miliarde de lei anul trecut, circa 2,9% din PIB.

Drept urmare, construcțiile au avut o contribuție negativă la creșterea economică a României în 2013. Industria și agricultura au fost principalele motoare de creștere a PIB-ului anul trecut, Institutul Național de Statistică (INS) estimând o contribuție de două treimi a industriei la avansul PIB de 3,5%.

Câte clădiri s-au construit în România

Anul trecut au fost terminate 40.071 de locuințe, în scădere cu 5,8% față de anul 2012, potrivit informațiilor Statisticii.

În februarie, volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu cica 12,1% față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi ale lucrărilor de reparații capitale cu 31,9%, ale lucrărilor de întreținere și reparații curente cu 17,4% și ale lucrărilor de contrucții noi cu 7,7%.

Pe obiecte de construcții, volumul lucrărilor a crescut la clădirile rezidențiale cu 16,2%, iar la clădirile rerezidențiale cu 5,5%. Construcțiile inginerești, adică de infrastructură, au scăzut cu 29,9%.

Salariul mediu net de care se bucura un angajat din construcții era, în februarie 2014, de circa 1.213 lei, cu 25% mai puțin decât media națională.

Care sunt județele cu cei mai mulți constructori

Cei mai mulți constructori (caen 4120) erau înregistrați la finele anului trecut în Capitală, respectiv 32.465, în scădere cu 4,8% față de 2012. În alte trei județe din țară, numărul persoanelor cu activități de lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale depășește pragul de 7.000.

Mai exact, este vorba despre Cluj (7.415, în scădere cu aproape 1% față de 2012), Timiș (7.363, în scădere cu 8,2%) și Prahova (7.097, în scdere cu 3,8% față de 2013).

Cei mai puțini salariați constructori se află în Covansa, respectiv 992 de persoane înregistrate oficial.

La nivel național, numărul de constructori a scăzut anul trecut în 27 de județe, cele mai semnificative reduceri ale personalului din acest sector înregistrându-se în Sălaj, cu un declin de 18,2%, Vâlcea, cu o reducere de 15,4% și Covasna, cu o scădere de 14,6% față de 2012.

La polul opus, cu cele mai mari creșteri ale numărului de salariați, se află județele Ialomița (+13,3%), Suceava (+12,1%) și Giurgiu (+9,2%).

Meseriașii României

Oficial, meseriașii se găsesc cu dificultate în România, reiese din datele de la Inspecția Muncii. Tot oficial, ei au salarii cu peste 400 de lei mai mici decât media națională.

Tâmplari și dulgheri

În România lucrau, la finele anului trecut 7.727 de tâmplari, în creștere cu 1% față de 2012. Cei mai mulți dintre ei sunt înregistrați în București, respectiv 1.616 de persoane, în creștere cu 3,1%. Pe locul în topul județelor cu cel mai mare număr de persoane care desfășoară lucrări de tâmplărie și dulgherie (caen 4332) se află Bihor (329, în creștere cu 1,8%), Galați (308, în scădere cu 2,2%) și Brașov (287, în scădere cu 15,8%.

În 15 județe din România, numărul de tâmplari și de dulgheri nu sare de 100 de persoane. Cei mai puțini astfel de meseriași sunt înregistrați în județele Olt, 27, în creștere cu 8%, Mehedinți, 29, în scădere cu 17,1% și Vaslui, 40, în scădere cu 18,3% față de 2012.

În ceea ce privește evoluția numărului de salariați din acest domeniu, județul Giurgiu se poate lăuda cu o dublare a salariaților de la 31, la 65 de persoane. Pe de altă parte, În Vrancea, numărul s-a înjumătățit, la finele anului trecut ajungând la 77 de persoane. La nivel național, scăderi s-au înregistrat în alte 15 județe.

Zugravi și vopsitori

În decembrie 2013, în evidența Inspecției Muncii exista un singur zugrav în județul Tulcea, în timp ce în Dâmbovița erau înregistrate nouă persoane ca fiind salariați pe codul caen 4334 (lucrări de vopsitorie, zugrăveli și montări de geamuri).

În total, în România erau înregistrați la finele anului trecut 3.409 zugravi și tâmplari, în scădere cu 3,3% față de aceeași perioadă a anului anterior. Numărul lor sărea de 100 de persoane în șapte județe și în Capitală.

Totodată, în jumătate dintre județele din România, numărul acestor meseriași a scăzut. Cele mai slabe evoluții s-au înregistrat în județele Neamț (-51,2%), Giurgiu (-42,5%) și Hunedoara (-36,1%).

Creșteri semnificative ale numărului de zugravi și vopsitori s-au înregistrat în Bacău (+82,8%), Sălaj (+50%) și Satu Mare (+49,2%).

Instalatori

Numărul total de instalatori din România, respectiv de salariați înregistrați sub codul caen 4322 (lucrări de instalații sanitare, de încălzire și de aer condiționat) a scăzut în 2013 cu 2,5 procente. Astfel, 40.209 de persoane desfășurau astfel de activități în 2013, cu 1.044 mai puține decât în anul anterior.

Dacă locuitorii din Capitală aveau de ales între 9.175 de specialiști în instalații, locuitorii din Giurgiu care doreau să folosească serviciile unui instalator cu acte în regulă aveau de ales între doar 76 de persoane, reiese din datele oficiale.

La nivel național, numărul de instalatori s-a redus în 22 de județe. Cele mai semnificative scăderi s-au înregistrat la Arad, unde numărul acestor meseriași a scăzut cu 28%, ajungând la 500 de persoane, la Botoșani, unde scăderea a fost de 20,6 procente, la 265 de persoane și la Tulcea, unde s-a consemnat un declin de 18,2 procente, numărul total al instalatorilor coborând la 157 de persoane.

Electricieni

România avea la finele anului trecut 37.459 de electricieni (caen 4321), în creștere cu 2,6% față de 2012, potrivit datelor de la Inspecția Muncii.

Cei mai mulți dintre ei erau înregistrați în București (9.917 persoane, în creștere cu 4,3% față de 2012), la Cluj (2.461 de persoane, în creștere cu 4,1%) și la Constanța (2.461 de persoane, în creștere cu 1,8%).

În șapte județe, numărul de electricieni, respectiv de salariați care desfășoară lucrări de instalații electrice, nu depășea 200 de persoane. Cei mai puțini astfel de meseriași sunt înregistrați în Ialomița (137 de persoane, în scădere cu 16,9%), la Covasna (152 de persoane, în creștere cu 13,4 procente) și în Teleorman (165 de persoane, în creștere cu 1,8%).

Cea mai mare creștere a numărului de electricieni s-a înregistrat în Sibiu (+36,8%), Gorj (+28,9%) și Vrancea (+28,7%). Totodată, cei mai mulți electricieni au dispărut de pe piața muncii din Vaslui (-40,1%), Ialomița (-16,9%) și Vâlcea (-16,1%).

Denumirile utilizate în prezentarea meseriilor din acest material sunt în unele cazuri generice și se referă la cele mai practicate profesii din ramura respectivă. Cu toate că unii salariați sunt înregistrați într-un județ, există posibilitatea ca aceștia să-și desfășoare activitatea propriu-zisă și în afara zonei respective.

În textul de mai sus au fost analizate statisticile aferente următoarelor coduri CAEN:

CAEN  4120 – Această clasă include construcția tuturor tipurilor de clădiri rezidențiale (case pentru o singură familie, clădiri pentru mai multe familii, inclusiv clădiri înalte, blocuri turn) și nerezidențiale (fabrici, ateliere, uzine, spitale, școli, clădiri de birouri, hoteluri, magazine, centre comericale etc). Această clasă include de asemenea modificarea și renovarea structurilor rezidențiale existente.

CAEN 4321 – Această clasă include lucrări de instalații electrice în toate tipurile de clădiri și lucrări de geniu civil: instalații (cablaje) electrice și de armături electrice, instalații pentru telecomunicații, instalații pentru rețelele de calculatoare și televiziune prin cablu, inclusiv cu fibre optice etc.

CAEN 4322 – Această clasă include lucrări de instalații sanitare, lucrări de instalare a sistemelor de încălzire și aer condiționat.

CAEN 4332 – Această clasă include: montrarea de uși, ferestre, tocuri de uși și ferestre, din lemn sau din alte materiale, instalarea echipamentului bucătării, casa scărilor, accesorii pentru magazine, instalarea mobilierului, lucrări de finisaj interior cum ar fi montarea de plafoane, montarea de pereți mobili.

CAEN 4334  – Această clasă include lucrări de vopsitorie și zugrăveli interioare și exterioare ale clădirilor, lucrări de vopsitorie și zugrăveli pentru construcții inginerești.

Campania ZIUA MUNCII continuă cu prezentarea ramurei „vedetă” a economiei românești: agricultura. Aflați mâine câți români se mai ocupă de creșterea păsărilor sau de cultivarea grăului.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Motivul pentru care persoanele vaccinate se pot îmbolnăvi de Covid-19, explicat de experți
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Gestul făcut de călătorii unui tren după ce acesta a rămas în câmp, în Prahova....
Electric Castle 2021 a fost amânat. Când va avea loc, de fapt, festivalul mult așteptat...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Ce s-a întâmplat cu imperiul de miliarde de euro al lui Dinu Patriciu după ce...
Inchide