La acest produs esențial, prețurile au scăzut și cu 14% în ultimele șase luni. Câți litri poate achiziționa un român cu salariul său

La acest produs esențial, prețurile au scăzut și cu 14% în ultimele șase luni. Câți litri poate achiziționa un român cu salariul său
În primele șase luni ale anului în curs, în urma colectării datelor despre prețurile benzinei din 42 de țări europene, în 39 dintre acestea, costurile de achiziție ale acestui tip de carburant au fost în medie mai mici decât anul trecut, iar în România, prețul s-a diminuat chiar și cu 14% / Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ
Publicat: 30/07/2020, 10:39
Actualizat: 30/07/2020, 12:07

În primele șase luni ale anului în curs, în urma colectării datelor despre prețurile benzinei din 42 de țări europene, în 39 de state, costurile de achiziție ale acestui tip de carburant au fost în medie mai mici decât anul trecut, iar în România, prețul s-a diminuat chiar și cu 14%.

Pe lângă locul III în topul ieftinirii benzinei ocupat de țara noastră, cele mai mari scăderi de preț s-au înregistrat în Bosnia și Herțegovina (−17,8%), Ucraina (−15,4%) și în Macedonia (−12,5%), potrivit datelor culese de echipa Picodi.com.

Reduceri puțin mai mici au fost înregistrate în Austria (−10,1%), în Franța (−8,8%) și în Grecia (−7,5%).

În contrapartidă, în Rusia, prețul benzinei a crescut cu 0,8% față de anul trecut, iar în Belarus carburanții s-au scumpit cu până la 12,4%.

Un român poate achiziționa 672 de litri de benzină cu un salariu mediu

Potrivit celor mai noi date INS, salariul mediu pe economie al unui român este de 5.201 de lei brut (3.182 de lei net). Ca atare, susțin experții, salariul mediu din România permite achiziționarea a 672 de litri de combustibil pe an (locul 30 în clasament).

Mai sus în clasament față de români se află țări precum Germania (1.938 litri) și Cehia (881 litri). Pe de altă parte, Bulgaria (532 de litri), Belarus (553 de litri) și Turcia (484 litri) s-au clasat în partea inferioară a clasamentului față de România.

De cea mai ieftină benzină din Europa se pot bucura rușii. Acolo, susțin specialiștii, prețul mediu, la schimbarea valutei din ruble, ajunge la 58 de eurocenți, în timp ce olandezii plătesc cel mai scump, și anume 1,58 euro pe litru.

Pentru al doilea an la rând, Elveția și Luxemburg se pot lăuda cu cel mai bun raport dintre un litru de benzină și salariu mediu pe economie din Europa. Salariul mediu le permite locuitorilor acestor țări să cumpere 3795, respectiv 3320 de litri de benzină pe an. Danemarca se află și ea pe podium cu 2484 de litri.

Ultimele 3 locuri sunt ocupate de Moldova, Ucraina și Albania unde salariul mediu permite achiziționarea a numai 352, 345, respectiv 239 litri de combustibil pe an.

Clasamentul mondial al benzinei

Cercetarea realizată de sursa citată relevă totodată că, în Arabia Saudită, Qatar și Kuweit cu salariul mediu se pot cumpăra de la 5.112 la 8.210 de litri de benzină.

„Kuweitienii își permit cu 139 de litri de combustibil mai puțin în comparație cu anul trecut. Pe de altă parte, locuitorii din Arabia Saudită și Qatar vor putea cumpăra cu 4.933, respectiv 1.602 de litri de carburant mai mult în anul 2020”, scriu experții.

Cea mai rea situație este înregistrată în Cuba, unde salariul mediu ajunge numai pentru 28 de litri de benzină (cu o creștere de doi litri față de anul trecut). În ciuda faptului că Tadjikistanul și Zambia se află în partea inferioară a clasamentului împreună cu Cuba, locuitorii acestor țări pot cumpăra cu până la de șapte ori mai mult combustibil decât cetățenii Insulei Caraibe, adică 151 și, respectiv, 219 litri.

Mult petrol produs, nu înseamnă neapărat o cantitate mai mare de benzină achiziționată

Statisticile spun că Nigeria produce cel mai mult petrol din Africa. În ciuda faptului că are unul dintre cele mai mici prețuri la benzină din lume (0,31 euro), salariul mediu relativ mic, de 165 euro, nu le permite nigerienilor să cumpere prea mulți litri de benzină, doar 539. La fel se întâmplă în paradisul european al petrolului, Rusia. În țara care este al doilea cel mai mare producător de petrol din lume, cu un salariu mediu, se pot cumpăra numai 919 litri.

„Interesantă este însă situația din Venezuela. În această țară sud-americană au fost introduse limite de achiziționare a numai 120 de litri de combustibil pe lună, pe cap de locuitor, la un preț de aproximativ 0,023 euro pe litru.

Peste această limită se poate cumpăra la prețul «de piață», adică 0,45 €/litru și doar la 200 de stații din țară. Calculele noastre arată că salariul mediu din Venezuela este suficient pentru numai 148 litri de benzină (120 litri de combustibil subvenționat și 28 litri de combustibil cu costuri complete)”, explică experții.

În acest studiu au fost utilizate cele mai recente date ale salariilor medii, publicate pe site-urile web ale guvernelor, birourilor sau ministerelor relevante. Prețurile medii ale benzinei pentru prima jumătate a anului 2020 în peste 100 de țări din întreaga lume provin de pe globalpetrolprices.com și alte surse locale.

Pentru a obține numărul de litri de benzină, sursa citată a împărțit salariul mediu net la prețul mediu pe litru de benzină. Pentru conversie a fost utilizată media cursurilor valutare din ultimele 90 de zile.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Ludovic Orban, surprins din nou cu țigară și fără mască în spațiu închis
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Horoscop zilnic 17 septembrie. Zodia care azi se va redresa financiar. Ce trebuie să facă,...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Schimbare majoră la pensii! Ce se întâmplă cu taloanele de pensii? Anunțul momentului pentru milioane...
Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....