Leul a atins un nou minim istoric în raport cu euro. Cum a influențat plagiatul lui Ponta cursul valutar

Leul a atins un nou minim istoric în raport cu euro. Cum a influențat plagiatul lui Ponta cursul valutar
Leul a atins vineri un nou minim istoric în raport cu euro, de 4,5848 lei/euro.

Leul a atins vineri un nou minim istoric în raport cu euro, de 4,5848 lei/euro.

Dealerii sunt de părere că evoluția recentă a monedei naționale nu mai poate fi pusă pe seama unor conjuncturi externe, cum au explicat reprezentanții guvernului, având în vedere că valutele din regiunea s-au apreciat puternic în ultima săptămână, pe fondul deicizie Băncii Centrale Europene (BCE) de a reduce dobânda cheie de politică monetară cu 0,25 de puncte procentuale, la minimul record de 0,75%.

„Zlotul s-a depreciat cu 0,5%, iar forintul cu 0,8 însă evoluția de astăzi (vineri n.r.) nu este relevantă deoarece în ultima săptămână, de la decizia BCE de a reduce dobânda, cele două monede s-au apreciat cu circa 3%. A fost un adevărat raliu pe regiune, s-a intrat în bondurile poloneze și în cele ungurești, nu și în România. Suntem desprinși de regiune în ciuda afirmațiilor ministrului Finanțelor”, a declarat pentru gândul un dealer valutar care a preferat să nu fie citat cu numele și funcția.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, le-a solicitat în mod expres dealerilor să nu mai dea declarații presei pentru că sunt direct implicați în piața valutară și ar putea obține beneficii de pe urma lor.

„Anul 2012 este un an pierdut pentru leu”, atât pe fondul tensiunilor politice legate de referendumului de săptămâna viitoare, dar și de alegerile parlamentare din toamnă, cât și din cauza riscurilor ca România să nu-și atingă targetul de deficit convenit cu FMI,  apreciază dealerul citat.

În ceea ce privește decizia comisiei de etică a Universității București care a stabilit vineri că lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta a fost plagiată, dealerii susțin că anunțul a contribuit la deprecierea monedei naționale.

„La 10 minute după decizia Comisiei de Etică din cadrul Universității București s-a văzut o reacție. Probabil că unii dealeri anticipau că premierul intenționează să demisioneze, cum s-ar fi întâmplat într-o țară civilizată, decizie care ar fi lăsat România fără guvern și ar fi putut genera noi tensiuni politice”, ne-a mai precizat dealerul citat.

Ministerul Finanțelor, la Gândul LIVE: Cursul va reveni în câteva zile

La începutul săptămânii, ministrul Finanțelor, Florin Georgescu, a declarat la Gândul LIVE că se așteaptă ca moneda națională să revină la nivelul de 4,5 lei/euro, nivel consemnat înaintea tensiunile politice ce au urmat după suspendarea președintelui Traian Băsescu.

„Consider că e o evoluție conjuncturală. Cursul va veni înapoi, deci se va aprecia până la un nivel de sub 4,5lei/euro, cam de unde a plecat în momentul respectiv, ca efect al calmării și clarificărilor de pe scena politică”, a precizat Georgescu, fost prim-viceguvernator al Băncii Naționale.

Cu toate acestea, de la declarațiile șefului Finanțelor și până în prezent, respectiv în ultimele patru zile, leul s-a depreciat cu 0,6% în raport cu moneda europeană. Mai mult, leul a căzut cu 2,3% de la suspendarea președintelui și cu 4,8% de la numirea în funcție a premierului Victor Ponta, în condițiile în care, de la începutul anului, moneda națională s-a depreciat cu 6%, potrivit datelor afișate de BNR.

Inchide