Liber la construcții pe litoral. Guvernul ridică restricția pentru lucrări din fonduri UE

Liber la construcții pe litoral. Guvernul ridică restricția pentru lucrări din fonduri UE
Publicat: 06/05/2014, 13:03
Actualizat: 31/10/2016, 23:47

Ordonanța, care modifică Legea 597/2001 privind unele măsuri de protecție și autorizare a construcțiilor în zona de coastă a Mării Negre, va fi aprobată în ședință de marți a Guvernului.

„O ordonață prin care permitem continuare lucrărilor din fonduri europene, în special în zona de litoral, acolo unde era o lege de acum câțiva ani prin care, între 15 mai și 15 septembrie, nu se lucra, după care venea iarna și iar nu se lucra. Avem programe cu fonduri europene unde, dacă nu lucrăm, pierdem banii și rămânem cu șantierul, nu doar în Mamaia, ci și în Eforie și în alte zone”, a spus Ponta la începutul ședinței Executivului.

El a arătat că este un lucru extrem de important ca lucrările aflate în execuție să fie continuate și finalizate, dar „în condiții de protecție a turiștilor”.
Joi, după ce a inspectat lucrările la diverse obiective din Mamaia, premierul Victor Ponta l-a asigurat pe primarul Constanței, Radu Mazăre, că, marți, va fi emisă o ordonanță de urgență care va permite autorităților locale să poată construi și în sezonul estival în cazul proiectelor care sunt începute cu fonduri europene.

Mazăre i-a prezentat premierului pe scurt proiectul de modernizare a stațiunii Mamaia și în ce stadiu se află acum lucrările, cerându-i acestuia să se poată construi și în timpul sezonului estival, pentru că altfel se pierd fondurile europene.
El a arătat că a primit asigurări din partea constructorului că o parte din lucrările din Mamaia vor fi gata până în 15 iunie, dar că, dacă nu va fi adoptată o ordonanță de urgență, lucrările trebuie întrerupte la 15 mai.

În stațiunea Mamaia sunt în construcție trei pasarele pietonale din metal, în formă de iaht, năvod și val, care vor costa 10,5 milioane de lei.
Prima dintre acestea, cea deschisă circulației joi și care este în formă de iaht, se află la trecerea de pietoni de la intrarea în Mamaia dinspre satul de vacanță. Aceasta prezintă în mod stilizat prora și catargul unui iaht, iar porțiunea pietonală va fi placată cu lemn pentru a sugera puntea iahtului. Accesul dinspre satul de vacanță se va face pe scări, perpendicular pe bulevardul Mamaia, scări ce vor fi amplasate pe mijlocul aleii principale de acces în satul de vacanță.

Pasarela „Iaht” se află în imediata vecinătate a punctului de plecare a telegondolei și lângă Aqua Magic.
Cea de-a doua pasarelă, intitutală „Năvod și pescăruș”, este construită în zona Cazino. Accesul dinspre Cazino se va face pe o rampă înclinată în formă de melc, iar accesul pe pasarelă dinspre lacul Sutghiol se va face tot pe o rampă înclinată, care va pleca în curbă de pe pasarelă, în lungul bulevardului Mamaia, spre Năvodari. La jumătatea ei, rampa va fi întoarsă cu 180 grade și va continua până la nivelul trotuarului.

Cea de-a treia pasarelă este construită în apropierea Hotelului Rex și poartă numele „Val retro”. Pasarela va avea un design retro de sfârșit de secol XIX, realizat din fier forjat, care reprezintă creasta unui val înspumat. Această pasarelă este dedicată amplasamentului din fața hotelului Rex, ce are o vechime considerabilă. Accesul se va face pe scări paralele cu bulevardul Mamaia. Astfel, scara din fața hotelului Rex va coborî spre Năvodari, iar cea dinspre lacul Siutghiol va coborî spre Constanța”.
Mazăre susținea că lucrările la cele trei pasarele vor fi încheiate la sfârșitul lunii noiembrie, reprezentanții Primăriei dorind ca inaugurarea lor să aibă loc în 1 decembrie.

Lucrările sunt realizate cu fonduri europene, valoarea totală a proiectului este de 10,5 milioane de lei, contribuția Uniunii Europene fiind de aproape 7 milioane de lei.
Pasarelele au fost proiectate de către arhitectul Vlad Pelin, iar antreprenorul general al lucrărilor este firma Polaris M Holding, subantreprenori fiind SC Mobitom SA și Flash Lighting Service SRL.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?