Liderii din zona euro discută un plan de închidere a Bank of Cyprus și Cyprus Popular Bank

Liderii din zona euro discută un plan de închidere a Bank of Cyprus și Cyprus Popular Bank
Publicat: 22/03/2013, 19:49
Actualizat: 14/02/2016, 02:39

Miniștrii de Finanțe din zona euro discută un plan de închidere a Bank of Cyprus și Cyprus Popular Bank, considerat extrem înainte de propunerea de taxare a depozitelor, respinsă de Parlamentul cipriot, au declarat vineri patru surse europene citate de Bloomberg.

Sursele au spus că miniștrii de Finanțe din cele 17 state din uniunea monetară analizează un plan de închidere a celor mai mari două bănci din Cipru și înghețarea activelor deponenților neasigurați, informează Mediafax.

Bank of Cyprus și Cyprus Popular Bank ar urma să fie divizate, astfel încât depozitele asigurate, cu o valoare sub plafonul de garantare de 100.000 de euro din Uniunea Europeană, să intre într-o „bancă bună”, care nu va suporta niciun fel de pierderi, iar depozitele neasigurate vor merge într-o „bancă rea” și vor fi înghețate până la vânzarea activelor, au explicat sursele.

Bank of Cyprus este prezentă și pe piața românească, cu o cotă de piață de 0,7% la nivelul activelor sistemului bancar.

Pierderile provocate creditorilor neasigurați, inclusiv deponenților, ar putea atinge 40%, potrivit planului, care are sprijinul FMI și al Băncii Centrale Europene (BCE). Propunerea, care a fost respinsă într-o versiune de săptămâna trecută, este considerată o opțiune mai bună decât taxarea depozitelor asigurate, sau falimentul dezordonat al băncilor cipriote, dacă acestea vor pierde ajutorul BCE, au arătat sursele.

„Două bănci cipriote sunt în pericol de insolvență, situația este serioasă. Este posibilă o soluție, dar numai cu implicarea investitorilor”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel.

Autoritățile din Cipru analizează și alte opțiuni pentru a evita provocarea unor pierderi mari investitorilor neasigurați. Niciuna dintre alternative, precum înființarea unui fond de solidaritate, nu a obținut sprijinul autorităților europene.

Liderii zonei euro sunt de acord să furnizeze Ciprului 10 miliarde de euro dacă statul cipriot va contribui cu 5,8 miliarde de euro, preferabil din sectorul bancar.

Miniștrii de Finanțe din zona euro au aprobat săptămâna trecută un plan de taxare a tuturor depozitelor bancare din Cipru, care a fost însă respins de Parlamentul de la Nicosia.

Activele bancare din Cipru au atins la sfârșitul lunii ianuarie 126,4 miliarde de euro, de șapte ori mărimea PIB-ului țării, de 18 miliarde de euro, față de 78 miliarde de euro în 2007, potrivit datelor BCE.

Banca Centrală Europeană a avertizat că dacă planul de salvare nu va fi aprobat până luni va opri accesul la lichidități al băncilor cipriote.

Președintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a anunțat vineri că diviziile din Grecia ale băncilor cipriote vor fi preluate de instituții de credit elene, în urma unui acord între cele două țări, el adăugând că înțelegerea va aduce „beneificii semnificative” țării sale.

Potrivit cotidianului elen Kathimerini, biroul președintelui Anastasiades a anunțat că acesta a comunicat cu premierul elen, Antonis Samaras, în privința tranzacției.

Ministerul de Finanțe de la Atena a confirmat, de asemenea, acordul dintre cele două părți. În continuare, sunt așteptate oferte din partea băncilor elene pentru diviziile Hellenic Bank, Bank of Cyprus și Cyprus Popular Bank (Laiki).

Acestea vor avea nevoie de fonduri pentru capitalizare de 1,5 miliarde de euro. Potrivit unor informații apărute recent în presa internațională, costul ar putea fi suportat în comun de Grecia și Cipru, însă informația nu a fost confirmată.

Piraeus Bank, Alpha Bank, National Bank și Hellenic Postbank au fost toate menționate ca posibili ofertanți pentru activele și sucursalele din Grecia ale băncilor cipriote.

Potrivit acordului dintre statele zonei euro și Cipru privind un pachet de împrumuturi externe, diviziile din Grecia ale băncilor au fost excluse de la taxarea depozitelor, sub condiția să fie preluate de instituțiile de credit elene.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun