LISTA ofertelor de Crăciun și Revelion în România și în străinătate. Care sunt cele mai ieftine și cele mai scumpe vacanțe de Sărbători

Publicat: 05/01/2014, 14:08
Actualizat: 20/03/2019, 19:07

Românii care nu și-au planificat încă vacanța de Crăciun sau de Revelion mai au încă timp să își rezerve cazarea în destinații din România, dar și din străinătate. Ofertele disponibile la agențiile de turism românești sunt pentru toate buzunarele, iar hotelierii și proprietarii de pensiuni de la noi se întrec în pachete turistice cât mai atractive, de la condiții de lux și relaxare la SPA, la mese cu bucate specifice Sărbătorilor și obiceiuri tradiționale.

Oferte de vacanță găsesc și cei care vor să plece în străinătate, fie că își doresc să meargă acasă la Moș Crăciun, în Laponia, și să își plimbe copiii cu trenulețul prin fabrica de jucării a spiridușilor, fie că vor să bea vin fiert și să mănânce turtă dulce în atmosfera deosebită a Piețelor de Crăciun din orașe ca Viena sau Praga sau să scape de frig și să petreacă un concediu într-o destinație exotica, precum Dubai.

gândul a realizat o analiză a ofertelor disponibile la această oră pe site-urile principalelor agenții de turism din România pentru petrecerea Crăciunului și a Revelionului în țară și în străinătate.

Crăciun și Revelion pe Valea Prahovei

Aproximativ 128.000 de români își vor petrece sărbătorile de iarnă în țară, mulți dintre aceștia urmând să ia cu asalt la final de an stațiunile de pe Valea Prahovei, conform datelor obținute de gândul din partea reprezentanților Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Hotelierii le organizează aici mese festive și îi invită să ia parte la obiceiurile tradiționale românești, ca sacrificarea porcului sau primirea colindătorilor.

„Vor fi mai mulți turiști de Revelion în stațiuni deoarece românii preferă ca de Crăciun să fie în familie”, a declarat recent pentru gândul Dragoș Răducan, vicepreședintele FPTR, adăugând că puțini vor fi cei care își vor permite să petreacă întreaga perioadă a sărbătorilor de iarnă în hotelurile și în pensiunile din țară.

Turiștii care optează, spre exemplu, pentru o vacanță de iarnă la Predeal vor scoate din buzunar între 36 de euro și 66 de euro pentru a-și asigura un loc de cazare într-o cameră dublă de la un hotel de 3 stele, conform calculelor gândul realizate pe baza ofertelor publicate de principalele agenții de turism.

FOTO: Zoltan Racz/Mediafax Foto

Tarifele practicate de hotelieri sunt, ca în fiecare an, mai ridicate de Revelion decât de Crăciun. Astfel, prețul cazării poate să crească între cele două sărbători cu până la 30 de euro la un hotel de 3 stele din Predeal și cu circa 76 de euro la un hotel de 4 stele din Poiana Brașov.

Cu 210 de euro românii își pot rezerva pentru cinci nopți, în regim de demipensiune, un loc într-o cameră dublă la un hotel de 3 stele din Predeal. Pachetul cuprinde și o masă tradițională de Crăciun. Cei care optează pentru această ofertă pot participa la sacrificarea porcului și pot asculta muzică lăutărească.

Trei nopți de cazare la un hotel de 4 stele din Poiana Brașov pot fi rezervate cu 255 de euro de persoană, tot de Crăciun. Pachetul turistic asigură pe lângă cazare și două mese pe zi, o cină tradițională de Ajun, o cină festivă de Crăciun și accesul gratuit la saună, piscină, jacuzzi și internet wireless.

39 de euro pe noapte în Maramureș, 22 de euro pe noapte în Bran

Câteva mii de turiști sunt așteptați să se cazeze în pensiunile din zonele rurale în perioada Sărbătorilor, în topul preferințelor românilor aflându-se la acest capitol unitățile de cazare aflate în Bucovina, Neamț, Mărginimea Sibiului, Bran-Moeciu, Maramureș, nordul Olteniei și Argeș. Reprezentanții Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) au explicat pentru gândul că numărul persoanelor care vor alege anul acesta o vacanță iarna la țară va fi similar cu cel înregistrat în 2012, dar că lucrurile se pot schimba chiar în ultima săptămână înainte de Crăciun, în funcție de condițiile meteo din țară.

Proprietarii de pensiuni se pregătesc să își primească oaspeții cu preparate specifice sărbătorilor de iarnă, precum cozonacii, sarmalele sau cârnații, iar unii dintre ei chiar împodobesc bradul alături de turiști. „Împodobirea bradului în sine este un ritual, nu doar ceva estetic, și turiștilor le place foarte mult”, a declarat pentru gândul Maria Stoian, președintele ANTREC, adăugând că în funcție de dorințele turiștilor cei de la pensiuni îi pot însoți la colindat. „Copiilor de la oraș le place să se alăture localnicilor, să colinde și să primească dulciuri sau nuci”, ne-a mai explicat Stoian.

Cea mai mare parte a românilor care aleg o vacanță de iarnă în zonele rurale se cazează în pensiuni alături de familii. Unii dintre turiști merg în concediul de Sărbători cu întreaga familie pentru că astfel „scapă de pregătiri și gustă altfel farmecul Crăciunului la țară”, susține președintele ANTREC.

FOTO: Ghița Porumb/Mediafax Foto

Proprietarii de pensiuni cer în zona Maramureșului 37 de euro pe noapte de persoană pentru cazare și îi asigură pe viitorii oaspeți că vor gusta din bucate preparate după rețete tradiționale și că vor putea să plece la colindat sau să asculte seara melodii interpretate la ceteră.

O vilă din Bran poate fi închiriată timp de trei zile de turiștii însoțiți de familii sau de prieteni cu 786 de euro sau cu 1.235 de euro timp de cinci zile. Pentru cuplurile care vor să meargă în aceeași perioadă la Bran o cameră dublă aflată într-o pensiune cu vedere la castel poate fi rezervată cu 22 de euro pe noapte.

Crăciun și Revelion la SPA în hotelurile de lux din stațiunile balneare

Circa 4.000 de români se vor caza și în stațiunile balneare din România, la hotelurile moderne de 3 sau de 4 stele, potrivit informațiilor obținute de gândul din partea Organizației Patronale a Turismului Balnear (OPTBR). „Turiștii se vor îndrepta, în principal, spre stațiunile care au făcut învestiții în hotelurile de 3 și 4 stele. Hotelurile vor fi pline cu siguranță. Oamenii vor fi în piscine, la o baie turcească sau la un masaj”, a declarat pentru gândul Nicu Rădulescu, președintele OPTBR.

„Revelioanele nu sunt aducătoare de profit, ci mai degrabă niște provocări de a veni cu lucruri frumoase, cu terapii în plus”, a mai adăugat el.

În top se găsesc astfel stațiuni ca Sovata, Tușnad, Covasna și Călimănești-Căciulata. Cu 100 de euro poate fi achiziționat un pachet turistic ce cuprinde cazarea pentru două nopți într-o cameră dublă, cu mic dejun, la un hotel de 3 stele din Călimănești-Căciulata. În tariful de cazare este inclusă cina din Ajun, când turiștii vor aștepta colindătorii și pe Moș Crăciun, două mese festive în ziua de Crăciun, accesul la centrul wellness și taxa de stațiune.

Cazarea la un hotel de lux din Sovata pentru trei nopți, cu pensiune completă, masă festivă asigurată la trecerea dintre ani și acces nelimitat la centrul SPA și la fitness poate costa circa 399 de euro de persoană. Tariful include taxa balneară și costurile de participare la Balul Anului Nou, organizat de hotelier în prima zi a lui 2014.

Un pachet cu trei nopți de cazare cu pensiune completă, în perioada 30 decembrie – 2 ianuarie, la un hotel de 3 stele din Tușnad costă 240 de euro de persoană. El cuprinde o masă festivă de Revelion, o cină specială în prima zi a anului viitor, 2 masaje și acces la piscină, saună au jacuzzi.

Sărbători în străinătate. Cât costă cazare în Austria și în Bulgaria

Ca în fiecare an, mulți români pleacă de Sărbători peste granițe, fie pentru a merge la schi, fie pentru a-l vizita în Laponia pe Moș Crăciun alături de copii sau pentru a scăpa de temperaturile scăzute din țară.

Austria și Bulgaria se mențin la finalul anului 2013 în topul destinațiilor preferate de români atunci când vine vorba de petrecerea concediilor din sezonul rece, potrivit consultanților în domeniul turismului contactați de gândul. Austria este favorita pasionaților sporturilor de iarnă cu venituri peste medie, ce călătoresc de multe ori alături de familii. Ei au la dispoziție în stațiunile montane austriece pârtii de sute de kilometri. Un pachet turistic pentru o familie formată din doi adulți și doi copii cu vârste sub 7 ani ce cuprinde șapte nopți de cazare într-o casă de vacanță și o cartelă de schi valabilă șase zile poate fi cumpărat cu 838 de euro.

Bulgaria este preferată mai degrabă de românii care vor să își petreacă Sărbătorile în afara țării, dar nu sunt dispuși să scoată mulți bani din buzunar pentru a face acest lucru. Specialiștii estimează că strict cu ocazia Crăciunului și a Revelionului circa 5.000 de români vor ajunge în stațiuni montane de top ale vecinilor, ca Bansko sau Pamporovo, și că pe tot parcursul sezonului rece Bugaria va atrage între 15.000 și 20.000 de turiști din România.

FOTO: Valentina Petrova/Mediafax Foto/AFP

Hotelierii din Bansko, cea mai modernă stațiune din Bulgaria, afișează la trecerea dintre ani tarife cuprinse între 29 de euro și 47 de euro de persoană pentru cel puțin trei nopți de cazare într-o cameră dublă dotată cu telefon, televizor și minibar. Masa de Revelion nu este inclusă însă în pachet și costă în jur de 60 – 70 de euro de persoană.

Cazarea în Pamporovo, stațiune aflată în munții Rodopi, la 240 de kilometri de Sofia, costă în unele cazuri mai mult decât în Bansko. Spre exemplu, o persoană se poate caza, în perioada 29 decembrie – 4 ianuarie, cel puțin trei nopți cu 65 de euro într-o cameră dublă. Tariful include două mese pe zi, dar nu și masa de Revelion care costă 46 de euro de persoană.

Cât plătești pentru a-l vizita pe Moș Crăciun

Laponia se menține și anul acesta în topul preferințelor românilor în ciuda prețurilor „piperate”. Turiștii cu dare de mână sunt dispuși să cheltuiască până la 2.000 de euro de persoană pentru a-l vizita alături de copii pe Moș, în funcție de condițiile de cazare pe care le aleg, după cum a explicat pentru gândul Traian Bădulescu, consultant în domeniul turismului.

FOTO: Martti Kainulainen/Mediafax Foto/AFP

Spre exemplu, un sejur în perioada 23 – 27 decembrie în Levi, cea mai mare stațiune de schi din provincia finlandeză Laponia, costă 1.399 de euro pentru adulți și între 1.090 – 1.100 de euro pentru copii. Cazarea se face în camere duble aflate în hoteluri de lux, iar tarifele includ biletul de avion cu o cursă charter pe ruta București – Kittila/Rovaniemi – București, transferul hotel-aeroport-hotel, micul dejun zilnic, o masă de prânz, o cină în seara sosirii și masa festivă de Crăciun. Turiștii care aleg o astfel de vacanță primesc, fără costuri suplimentare, îmbrăcăminte termoizolantă, și au la dispoziție un însoțitor de grup și ghizi locali care vorbesc limba engleză.

Pachetul turistic este gândit în așa manieră încât să fie pe placul celor mici care vor merge într-o excursie de două ore la casa lui Moș Crăciun, unde o pot cunoaște și pe „doamna Crăciun” și câțiva spiriduși, și într-o excursie de cinci ore în Satul lui Moș Crăciun, unde se pot plimba cu trenulețul prin fabrica de jucării a spiridușilor.

City break în Paris și Londra la finalul lui 2013

La mare căutare sunt în perioada Sărbătorilor și vacanțele de tip city break în marile orașe europene. Pe primele locuri în topul celor mai căutate destinații pentru vacanțele de tip city break de Sărbători se găsesc anul acesta Paris, Viena, Praga, Budapesta, Londra, Barcelona, Amsterdam și Roma, după cum au explicat pentru gândul specialiștii în domeniul turismului.

Cazarea într-o cameră dublă la un hotel de 3 stele din „Orașul luminilor” costă între 75 de euro și 136 de euro pe noapte, iar prețul include și micul dejun, potrivit ofertelor publicate pe site-urile agențiilor de turism. La 4 stele un loc într-o cameră dublă dotată cu televizor, climatizare, televizor, minibar și uscător de păr, costă 162 – 187 de euro pe noapte. În preț nu este inclusă însă masa.

FOTO: Pierre Verdy/Mediafax Foto/AFP

Românii care vor să își petreacă Sărbătorile peste granițe se pot caza cu sume mai mici la hotelurile de 3 și de 4 stele din Londra. În capitala Regatului Unit turiștii pot ocupa cu 90 – 95 de euro un loc într-o cameră dublă dintr-un hotel de 3 stele, în preț fiind inclus și micul dejun. La unitățile de cazare cu 4 stele tarifele variază între 103 – 118 euro pentru un loc într-o cameră dublă, fără mic dejun, sau între 105 – 164 de euro pentru o noapte de cazare cu mic dejun inclus în prețul camerei.

Viena, Praga și Budapesta nu sunt căutate la finalul anului doar de către cei care aleg vacanțe de tip city break, ci și de turiștii care vor să viziteze renumitele Piețe de Crăciun. Marile orașe din Germania au început în ultimul timp să concureze și ele la acest capitol cu Viena sau Praga. „Germania nu are la fel de mulți turiști români ca Austria, dar devine din ce în ce mai căutată”, a declarat pentru gândul Traian Bădulescu.

O excursie de șase zile în orașele germane organizată special pentru vizitarea Piețelor de Crăciun costă 240 de euro de persoană. Pachetul turistic cuprinde transportul cu avionul pe ruta București – Munchen, cazarea la hoteluri de trei stele și turul orașelor Munchen, Nuremberg, Regensburg și Nordlingen. Turiștii pot mânca turtă dulce și pot bea vin fiert în timpul excursiei în Piețele de Crăciun din Munchen, Rothenburg, Nuremberg și Salzburg.

Cât plătești pentru o vacanță exotică de Revelion

De Sărbători există și români care vor să scape de frigul din țară și se îndreaptă de Crăciun sau de Revelion spre destinații exotice, favorită rămânând și în 2013 Dubai. Șapte nopți de cazare într-un hotel de 3 stele din Dubai pot costa la agențiile din România 984 de euro de persoană, în tarif fiind inclus micul dejun, dar și biletul de avion, o serie de taxe și asistența turistică locală.

Un sejur de 7 nopți la un hotel de 4 stele poate costa între 1.188 de euro și 1.148 de euro de persoană. Pachetul include biletul de avion, transferul de la aeroport la hotel, asistența turistică locală, taxa de aeroport și taxa de viză pentru plecare.

FOTO:Publimedia/Shutterstock

Cei care își permit să cheltuiască însă mai mult pentru vacanțele de la sfârșitul anului preferă un sejur de relaxare în Mauritius sau chiar în Seychelles, locul unde Prințul William al Marii Britanii și-a petrecut alături de soție luna de miere.

Un segment restrâns de turiști își vor petrece Sărbătorile și la bordul navelor de croazieră. Prețurile diferă însă mult la acest capitol în funcție de condițiile de care aceștia vor să dispună în timpul călătoriei și de destinație, încep de multe ori de la 500 de euro pe cabină.

Fii la curent cu știrile economice ale momentului. Abonează-te la pagina de Facebook Gândul Financiar

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
VIDEO Un consilier PNL a uitat să închidă camera în timpul unei ședințe pe Zoom...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Oana Radu, acuzații dure la adresa fostului soț: ,,Mi-a spus că ne bate pe amândouă”....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege...
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Patrick, sentimente ascunse pentru Giuly!? Patrick și Robert au purtat o discuție pe tema acestui...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Scandinavia s-ar fi „născut” din Groenlanda, indică un nou studiu geologic