Liviu Dragnea, în scrisoarea către BNR: „Ați indus o stare de neîncredere în Guvern”. Replica Băncii Naționale

Liviu Dragnea, în scrisoarea către BNR: „Ați indus o stare de neîncredere în Guvern. Replica Băncii Naționale
Publicat: 04/05/2018, 13:37
Actualizat: 26/03/2019, 02:37

„Politica monetară, atribuția exclusivă a BNR, reprezintă o componentă esențială a mix-ului de politici macroeconomice promovat pentru asigurarea unei dezvoltări economice accelerate, dar sustenabile și de durată. În acest sens, consider că politica monetară trebuie să se armonizeze cu politicile gvernamentale. Din acest punct de vedere îmi exprim îngrijorarea față de măsurile întreprinse la început de an de cătere BNR și care, în opinia mea, nu reprezintă cea mai potrivită cale de coordonare a politicilor macroeconomice”, arăta Liviu Dragnea la începutul scrisorii sale către Consiliul de Administrație al BNR.

El mai apreciază că o politică monetară adecvată trebuie configurată în raport cu politica fiscal-bugetară și, în general, cu politicile guvernamentale stabilite prin programul de guvernare, fără a se pune semnul întrebării asupra capacității Guvernului de a implementa măsurile asumate sau de a îndeplini prevederile legilor bugetare.

„O politică monetară bazată pe neîncredere și pe maximizarea unor riscuri potențiale nu este în opinia mea o politică favorabilă creșterii economice sustenabile și poate duce în final la rezultate contrare celor așteptate. Aceste rezerve pe care le am cu privire la fundamentarea și pertinența măsurilor întreprinse în ianuarie și februarie sunt determinate de comunicările dvs. publice, inclusiv de minuta ședinței de politică monetară a Consiliului de Administrație al BNR din 7 februarie 2018. Se menționează în documentul citat faptul că membrii CA au remarcat >. În aprecierea mea, într-o instituție publică asemenea remarci nu își au locul la mai puțin de o lună de aplicare a politicii bugetare configurate prin Legea bugetului de stat nr. 3/2018″, a adăugat președintele Camerei Deputaților.

Potrivit lui Dragnea, membrii Consiliului de Administrație al BNR au indus la nivelul mediului economic „o stare de neîncredere în Guvern”, iar o măsură de politică monetară, respectiv majorarea ratei dobânzii bazată pe suspiciuni cu privire la activitatea guvernului „nu reprezintă o politică monetară corectă”.

Liviu Dragnea a criticat și opinia Consiliului de Administrație BNR cu privire la „trenarea redresării absorbției fondurilor europene”, pe care o consideră ca fiind o afirmație eronată și în totală discordanță cu realizările din 2017 și cu angajamentele Guvernului pentru anul în curs.

„În mod eronat se consideră că puseul inflaționist apare din cauza politicilor fiscale și de venituri. (…) După cum sunt convins că știți, principalele cauze care au determinat inflația nu țin de acțiunea guvernamentală. (…) În calitate de președinte al Camerei Deputaților mă adresez dvs. pentr a vă solicita o motivație tehnică și foarte argumentată cu privire la majorarea repetată, încă de la începutul anului a ratei dobânzii de politică monetară”, mai arată președintele Camerei Deputaților în scrisoarea sa.

La rândul său, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, i-a răspuns președintelui Camerei Deputaților tot prin intermediul unei scrisori.

„Membrii Consiliului de Administrație al BNR au analizat scrisoarea dumneavostră privind evoluția principalilor indicatori macroeconomici și a componentelor mix-ului de politici economice. Răspundem invitației dumneavoastră la un dialog construcitv între Parlament, Guvern, BNR, în baza Legii 313/2004 și a prevederilor privind băncile centrale din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene, cu scopul de a realiza o imbinare mai bună între politicile guvernamentale și politica monetară a BNR”, se arată în scrisoarea trimisă de Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR susține, potrivit scrisorii sale, că în scopul revenirii inflației la un nivel prognozat de 3,5% în decembrie 2018, respectiv la limita superioară a intervalului țintit, s-a impus o întărire graduală a politicii monetare, începând cu semestrul II 2017, la început prin îngustarea coridorului de dobânzi din jurul ratei de politică monetară.

„Întărirea a fost impusă de altfel și de condțiile pieței. În final, majorarea ratei de politică monetară a fost determinată atât de accelerarea inflației, cât și de faptul că efecle politicii monetare apar cu o anumită întârziere. (…) O eventuală lipsă de reacție din partea BNR, atât în primele două luni ale anului, cât și în perspectivă, ar amplifica riscul ancorării aștepătrilor inflaționiste la un nivel crescut, deoarece agenții economici, inclusiv instituțiile internaționale, ar fi interpretat lipsa de reacție a BNR ca pe o acceptare tacită, pe termen mediu și lung, a respecivului nivel de inflație. De asemenea, s-ar fi mărit riscul deprecierii suplimentare a leului”, se mai arată în scrisoare

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului