Liviu Dragnea, pentru Reuters: Vom menține politica de stimulare fiscală până în 2020

Liviu Dragnea, pentru Reuters: Vom menține politica de stimulare fiscală până în 2020
Publicat: 24/05/2018, 09:57
Actualizat: 26/03/2019, 01:39

De asemenea, Guvernul ar putea decide să facă opțională contribuirea la sistemul privat de pensii, a declarat liderul PSD.

Contribuțiile la sistemul privat de pensii sunt obligatorii pentru persoanele sub 35 de ani și schimbările în acest domeniu ar putea afecta piața de capital în condițiile în care fondurile de pensii sunt printre cei mai mari investitori pe această piață, explică agenția Reuters.

„Necesitatea relaxării fiscale, atât pentru sectorul privat, cât și pentru angajați, a fost stringentă. Și (…) va continua, vom reduce atât numărul taxelor, cât și valoarea lor”, a afirmat Dragnea.

Președintele PSD a mai adăugat că România va continua să urmărească să atragă investiții pentru a genera venituri la buget și va încerca să vândă pe bursa de la București acțiuni ale companiilor de stat, în următorii doi ani.

Agenția Reuters relatează că Guvernul de la București a oscilat anul trecut în privința taxelor, provocând incertitudine printre investitori și afectând cotația leului, dar în cele din urmă a redus impozitul pe venit și contribuțiile de asigurări sociale, care au fost transferate angajaților.

„Nu am putut aștepta ani de zile pentru a face schimbările la care ne-am angajat în programul nostru”, a declarat Liviu Dragnea.

În ceea ce privește deficitul bugetar, în pofida avertismentelor din partea Comisiei Europene pe această temă, Dragnea susține că România se va încadra în ținta de deficit pentru anul 2018, fără ca alte măsuri suplimentare. Liderul PSD afirmă că România va înregistra o creștere economică de 5,5%, în pofida unei creșteri sub estimări în primul trimestru, de 4%.

Dragnea a mai spus că până în 2020 vor fi reduse contribuțiile de asigurări sociale, la sub 35%, față de 37,25% în prezent, iar TVA-ul va fi redus cu un procent, până la 18%, dar încă nu a fost decis dacă acest lucru se va întâmpla anul viitor sau în 2020.

Liderul PSD a mai declarat că Guvernul plănuiește să reducă impozitul pe profit în 2020, de la 16% la 10% pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mare de un milion de euro. De asemenea, ar urma să fie reduse și impozitele pe proprietăți.

Partidul de guvernământ lucrează la elaborarea de măsuri de sprijinire a bursei începând de anul viitor, inclusiv scutirea de impozitul pe venit a angajaților din domeniul pieței de capital și brokerajului, a afirmat Dragnea, adăugând că este analizată și posibilitatea eliminării taxei de 5% pe dividende.

Liderul PSD a adăugat că salariul minim ar urma să ajungă la cel puțin 300 de euro până în 2020, iar pensia minimă va crește până la aproximativ 200 de euro.

„Vorbim despre creșteri ale nivelurilor salariilor și pensiilor care pot părea ridicole Occidentului”, a spus Dragnea, care a adăugat că „au fost prea mulți ani de austeritate”.

Liderul PSD a respins temerile privind potențialul impact al stimulentelor suplimentare asupra inflației și contului curent.

El a mai declarat că Guvernul intenționează să se concentreze pe creșterea veniturilor prin investiții, promovarea schemelor de ajutor, utilizarea fondurilor UE și inițierea parteneriatului public – privat pentru lucrări de infrastructură, cât și listări pe bursă.

„Începând cu 2019 – 2020, majoritatea covârșitoare a companiilor de stat vor fi listate la bursă”, a precizat liderul partidului de guvernământ.

„Am spus că vrem să prezentăm o analiză riguroasă în 2018 a tuturor datelor necesare ca românii să înțeleagă dacă și cât pot câștiga din sistemul de pensii, acordându-le posibilitatea să opteze în cunoștință de cauză”, a comentat Dragnea în legătură cu pensiile private.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului