Lovitură pentru Carlos GHOSN, șeful Renault-Nissan, după ce și-a SUBEVALUAT veniturile cu 44 MILIOANE de dolari. În urmă cu cinci ani, directorul a fost DECORAT de Traian Băsescu

Redactor:
Silviu Bănilă
Nissan pregătește anunțul privind debarcarea CEO-ului Carlos Ghosn, după ce acesta a fost acuzat de infracțiuni fiscale, săvârșite în decursul mai multor ani, alături de un alt director de rang înalt. Presa japoneză, citată de Bloomberg, anunță chiar ARESTAREA șefului Renault-Nissan. Evoluția lucrurilor ar putea afecta și activitatea DACIA, subsidiară a grupului Renault.

„Nissan a furnizat informații către Biroul Public al Procurorilor din Japonia și a cooperat cu investigatorii”, a precizat producătorul auto. „Vom continua colaborarea cu autoritățile”.

Potrivit anchetei, Ghosn și-a subevaluat veniturile cu circa 44 milioane de dolari, în complicitate cu un alt executiv al companiei.

„Au fost descoperite numeroase fapte de corupție, precum folosirea în scopuri personale a veniturilor companiei”, a adăugat Nissan.

CEO-ul Hiroto Saikawa va propune consiliului Nissan să „îl înlăture imediat pe Ghosn din funcțiile sale de președinte și director reprezentativ”, a precizat compania.

Acțiunile grupului auto francez Renault (care a cumpărat Dacia în urmă cu aproape 20 de ani) și al cărui CEO este Carlos Ghosn, au SCĂZUT cu 13% la bursa din Paris.

Anunțul celor de la Nissan survine după închiderea tranzacționărilor pe bursa din Tokyo.

Ghosn este unul dintre cei mai cunoscuți și respectați șefi din industria auto, având meritul salvării gigantului Nissan de la un posibil faliment. El conduce atât Renault și Nissan, cât și Mitsubishi Motors, în calitate de președinte.

Sub conducerea lui Ghosn, cele trei companii au format o alianță care rivalizează cu Volkswagen și Toyota în privința vânzărilor, transmite CNN. Libanezul cu origini braziliene și franceze a început să lucreze inițial la Michelin în Franța, făcând apoi transferul la Renault. În 1999, s-a alăturat companiei Nissan, după ce Renault a achiziționat un pachet de acțiuni și Ghosn a devenit CEO-ul producătorului auto în 2001.

Carlos Ghosn, decorat de președintele Băsescu

foto: gruprenault.ro

Președintele Traian Băsescu a semnat, în 2013, decretul decorare a directorului general al Alianței Renault-Nissan, Carlos Ghosn, căruia i-a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor.

„În semn de înaltă apreciere pentru contribuția determinantă în eficientizarea industriei de automobile din țara noastră, parte a strategiei globale pe termen mediu și lung a Grupului Renault, impunând România ca un punct de reper în domeniu, domnul președinte Traian Băsescu a conferit Ordinul Național «Steaua României» – în grad de Comandor, domnului Carlos Ghosn, președinte al Consiliului de Administrație și director general al Alianței Renault-Nissan”, se arată într-un comunicat de presă al Admnistrației Prezidențiale.

Potrivit sursei citate, decorarea directorului general al Alianței Renault-Nissan a fost făcută la propunerea președintelui Traian Băsescu.

×
Inchide