GARANTARE: 17.000 credite solicitate în cadrul programului IMM INVEST, din care peste 15% au fost pe AGRO IMM INVEST. „Noua Casă” – 5.000 de garanţii

GARANTARE: 17.000 credite solicitate în cadrul programului IMM INVEST, din care peste 15% au fost pe AGRO IMM INVEST. Noua Casă - 5.000 de garanţii
Publicat: 31/05/2021, 19:10
Actualizat: 31/05/2021, 19:15

Un număr de 13.453 de IMM-uri s-au înscris în portalul IMM Invest până la data de 31 mai, solicitând 17.000 de credite, din care 13.967 sunt aferente programului Invest, cu o valoare a finanţării de 16 miliarde de lei, iar 2.849 de credite în valoare de 4,3 miliarde lei în se încadrează în subprogramul Agro, a anunțat Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).

FNGCIMM are semnate în total peste 600 de convenţii de garantare, încheiate cu 47 de parteneri financiari, bănci şi instituţii financiare nebancare, se arată într-un comunicat al fondului. În baza parteneriatului dintre Guvernul Romaniei, Ministerul Finanţelor şi a întregului sistem financiar – bancar, FNGCIMM SA – IFN implementează programe guvernamentale şi produse de garantare cu rol cheie în susţinerea economiei, şi în special a IMM-urilor.

Continuăm şi în acest an, cele cinci programe guvernamentale lansate în 2020, deoarece au fost extrem de bine primite de antreprenori şi de către mediul de afaceri. Programele sunt operaţionale, plafoanele de garantare sunt alocate şi pot fi accesate în orice moment de către beneficiarii eligibili, apelând la unul din finanţatorii înscrişi în program” – Dumitru Nancu, director general FNGCIMM.

Principalul program guvernamental implementat în cursul anului 2020 este IMM Invest România – dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii cărora le facilitează accesul la capitalul financiar în scopul asigurării lichidităţilor în vederea derulării activităţii curente sau în scopul realizării investiţiilor.

Însă, anul 2021 a adus ca element de noutate subprogramul Agro IMM Invest, adecvat nevoilor specifice IMM-urilor din sectorul agricol, al pescuitului, acvaculturii, precum şi a sectorului alimentar. În plus, ajutorul de stat aferent subprogramului Agro IMM Invest include o componentă de grant de 10% din valoarea finanţării, precum şi o perioadă de graţie extinsă de până la 24 de luni.

Mecanismul de garantare implementat în baza OUG nr. 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiar nebancare anumitor categorii de debitori a asigurat angajamente de garantare în valoare de 238,072 milioane de lei, reprezentând dobânzi datorate de 47.610 debitori persoane fizice şi de 112 IMM-uri.

Peste 5.000 de garanţii, solicitate pentru Programul „Noua Casă”

Programul „Noua Casă”- varianta actualizată a programului „Prima Casă” se desfăşoară prin intermediul celor 14 bănci partenere.  Plafonul alocat pentru anul 2021 este în sumă de 1,5 miliarde lei, iar până la data de 31 mai 2021 au fost solicitate peste 5.000 de garanţii, disponibilitatea curentă a plafonului fiind de aproximativ 55%.

Programul IMM Leasing de Echipamente şi Utilaje – măsura guvernamentală prin care sunt susţinute IMM-urile pentru a achiziţiona bunuri mobile noi sau second-hand este operaţional şi poate fi accesat apelând la unul din cei 12 operatori de leasing financiar cu care FNGCIMM a semnat convenţii de garantare.

Programul IMM Factor, care asigură accesul IMM-urilor la finanţarea creditului comercial, este operaţional, complet digitalizat prin utilizarea aplicaţiei web-plafon şi a semnăturii electronice. Prin acest program, FNGCIMM acordă garanţii de stat în favoarea fiecărui beneficiar eligibil pentru finanţările de tip factoring cu regres, acordate de bănci pe baza facturilor, în cadrul unui plafon de finanţare cu caracter reînnoibil, garantat de stat, prin Ministerul Finanţelor.

FNGCIMM participă la derularea Planului Economic de Redresare şi Rezilienţă 

În anul 2021, FNGCIMM a fost desemnat de Ministerul Finanţelor să participe la derularea Planului Economic de Redresare şi Rezilienţă 2021-2026. În calitatea sa de instituţie de implementare a Reformei 7.2 „Înfiinţarea Fondului de Capital de Risc pentru Rezilienţă Economică”, Guvernul României, prin FNGCIMM, va oferi noi oportunităţi de finanţare pentru start-up-uri şi scale-up-uri, inclusiv inovatoare.

Reforma 7.2 vizează promovarea investiţiilor pentru favorizarea redresării economice, asigurarea injecţiei de lichidităţi pentru economie, de care să beneficieze întreprinderile şi investiţiile întreprinderilor în cercetare-dezvoltare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Milioane de români rămân fără pensii, în prag de Paşte! Veste teribilă pentru pensionari
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
“L-au apucat nebuniile”. Motivul halucinant pentru care o femeie a fost înjunghiată în Centrul Vechi...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Este OBLIGATORIU absolut peste tot în România. TE VERIFICĂ imediat
Decizia luată de Guvern. Când se plătesc pensiile de Paște
Ce legătură este între Anamaria Prodan și Gabriela Lucuțar. Impresara și Regina Întunericului se cunosc...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
A fost făcută prima radiografie din lume cu un singur atom