Electricitate. Asociaţia Energia Inteligentă cere amânarea liberalizării pieței din cauza unor majorări pentru consumatorii casnici de până la 26%

Redactor:
Cezar Amariei
Electricitate. Asociaţia Energia Inteligentă cere amânarea liberalizării pieței din cauza unor majorări pentru consumatorii casnici de până la 26%

Liberalizarea prețului energiei către populație și o eventuală creștere a acestuia cu valori cuprinse între 13% şi 26% de la 1 ianuarie 2021 determină reprezentanții Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI) să ceară amânarea cu şase luni a implementării deciziei.

Peste trei zile, odată cu începutul anului 2021, Autoritatea națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu va mai interveni în determinarea preţului pentru consumatorii casnici. Ele cad în sarcina furnizorului tradiţional care le va calcula sub noua denumire de „prețuri de serviciu universal”.

Majorări de până la 26%

Conform calculelor întocmite de AEI, pe baza datelor din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%. A doua poziție este ocupată de Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv București), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, apoi Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare.

La clienţii Electrica Muntenia Nord, preţul creşte cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuţie, cu 13%.

Conform unui comunicat de presă transmis de Asociaţiei Energia Inteligentă, vinovată pentru situaţia creată este Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) care nici nu a informat consumatorii că piaţa urmează să fie liberalizată, dar nici nu a pregătit optim procesul din punctul de vedere al legislaţiei secundare.

Din aceste considerente, cer Parlamentului României „analizarea în regim de urgenţă a situaţiei dezavantajoase create, pentru circa 75% din consumatorii de energie electrică din România de către ANRE, demiterea Comitetului de Reglementare şi a celor vinovaţi de această situaţie şi aplicarea legii, astfel încât consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 să achite preţuri rezonabile la energie electrică”.

În paralel se cere emiterea unei Ordonanțe de Urgență din partea Guvernului care să prevadă amânarea cu şase luni a liberalizării pieţei de energie electrică astfel încât să se permită realizarea unei pregătiri corespunzătoare a liberalizării pieţei de energie electrică.

ANRE, considerat principalul vinovat de situația creată

Conform OUG 1/2020 din 6 ianuarie 2020, s-a luat hotărârea liberalizării pieţei energiei electrice începând cu data de 1 ianuarie 2021. Ordonanța prevedea o perioadă de un an pentru pregătirea liberalizării pieţei de energie, transmiterea de informaţii complete pentru consumatorii casnici şi stabilirea unei perioade tampon suficiente pentru a da posibilitatea acestora să analizeze ofertele de pe piaţă în vederea trecerii la piaţa liberă de la 1 ianuarie 2021.

„În anul 2020, ANRE nu a realizat nici o Campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieţei de energie electrică şi nici activităţi specifice de diseminare care să permită consumatorilor deprinderea de tehnici care să poată să le permită acestora să desfăşoare activităţi specifice de analiză şi alegere a furnizorului care oferă Preţul Corect”, ssțin reprezentanții AEI.

Conform acestora, prima postare pe site-ul ANRE a unei activităţi de informare privind liberalizarea pieţei de energie electrică s-a realizat abia pe data de 15 decembrie 2020, în condiţiile în care din 18 decembrie 2020 începea vacanţa dedicată sărbătorilor de iarnă

„ANRE a realizat legislaţia secundară astfel încât ofertele furnizorilor actuali să fie realizate şi transmise consumatorilor cu doar cel mult trei zile înainte de liberalizarea pieţei, astfel încât să nu mai existe pentru consumatori timpul necesar să-şi aleagă o ofertă cu un preţ avantajos până la data de 1 ianuarie 2021”, susțin reprezentanții AEI.

Ei mai acuză ANRE că nu informează consumatorul că orice zi fără contract după 1 ianuarie înseamnă un cost mai mare pentru beneficiar şi un câştig nejustificat pentru furnizor.

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 anunţă un nou dezastru! Ce se...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
FOTO. Nicoleta Luciu, senzuală ca pe vremea când poza în Playboy! Cum s-a fotografiat vedeta
Selly l-a UMILIT pe Mircea Badea, după petrecere! Răspuns INCREDIBIL: „Si stiti cine ma judeca...
Ioana, noi declarații șocante despre Ilie Năstase. Amenințările fostului mare jucător de tenis înainte de...
Uluitor. Câți bani poate câștiga lunar Patriarhul Daniel
Cine este, de fapt, judecătoarea blestemată de Elena Udrea?! Cum a făcut istorie în justiţie
Euro ajunge la un nou maxim istoric
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Au apărut primele imagini cu Cătălin Denciu, eroul de la Piatra Neamț: „În acest moment,...
Cea mai scumpă partidă de amor s-a plătit la Iași! Câți bani a luat o...
Trăia singur într-o casă fără curent și geamuri. Într-o zi, un motociclist i-a bătut la...
Scanarea cu INFRAROȘU a celui mai scump tablou din lume a dezvăluit o SUPRIZĂ uriașă....
Telefonul cu o funcție minune. Ce face, de fapt, butonul de pe spatele iPhone
BOMBĂ! Prima țară care atinge imunitatea colectivă împotriva covid-19. Turiștii, așteptați în 2 săptămâni aici
Întâlnirea cu Messi lui i-a distrus viaţa. Ce face băieţelul din Afganistan ajuns faimos după...
Știrea ȘOC a momentului în cazul șoferiței care a ucis două fete, Cine este, de...
O femeie nu a mâncat zahăr 30 de ani. De atunci pare că nu a...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Povestea femeii care a transformat un site din România într-o adevărată putere. De ce a...
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide