Facturi mai scumpe la gazele naturale. Prețul va putea crește și cu 25% de la 1 iulie

Facturi mai scumpe la gazele naturale. Prețul va putea crește și cu 25% de la 1 iulie
Până la 1 iulie, consumatorii casnici pot continua automat contractele cu furnizrii actuali sau pot alege o ofertă concurențială / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 17/05/2021, 16:21

Consumatorii casnici de gaze naturale ar putea plăti facturi cu 25% mai scumpe de la 1 iulie, data de la care trebuie încheiat un nou contract, la un an de la liberalizarea pieței, potrivit Economica.net. Este vorba de consumatorii care nu au ales o ofertă de pe piața liberă, ci au trecut automat la un contract la un preț standard.

Clienții casnici care nu au încheiat un contract de furnizare a gazelor naturale pe piața concurențială la momentul liberalizării pieței și au primit automat gaze de actualul furnizor la o ofertă standard, care a înlocuit vechiul preț reglementat, au termen până la data de 30 iunie să își aleagă o altă ofertă sau să continue relația contractuală, dar la alt preț.

Piața gazelor naturale s-a liberalizat la 1 iulie 2020, astfel că prețurile pentru furnizarea gazelor naturale pentru clienții caznici nu au mai fost reglementate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

„În situaţia în care clientul casnic va fi inactiv şi nu va încheia, până la data liberalizării, respectiv 1 iulie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, furnizorul actual îi va asigura furnizarea gazelor naturale în mod automat şi după această dată, începând cu data de 1 iulie 2020 şi până la data încheierii unui contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial, dar nu mai târziu de data de 30 iunie 2021, în baza contractului reglementat de furnizare a gazelor naturale în vigoare, pe care clientul îl are deja încheiat cu furnizorul actual, dar la preţul din oferta comunicată clientului, pe parcursul lunilor mai și iunie, de către furnizorul actual”, se arăta în Ghidul ANRE privind liberalizarea pieței de gaze naturale.

Care sunt opțiunile consumatorilor

Astfel, Engie, furnizorul cu cea mai mare cotă de piață pentru populație, a început să trimită clienților înștiințări cu noile oferte, iar pentru cei care nu schimbă contractul sau furnizorul, prețul gazelor crește cu 25%, de la 1 iulie, arată calculele făcute de Economica.net.

Conform informării Engie, pentru consumatori care nu aleg o ofertă de gaze naturale de pe piața liberă, de la actualul furnizor sau unul nou, începând cu 1 iulie 2021 furnizarea gazelor naturale va fi realizată automat, în condițiile ofertei ENGIE Gas Start.

Astfel, potrivit Economica.net., dacă în prezent, ac3stă categorie plătește până la 30 iunie gazul la prețul final fără TVA, cu toate tarifele incluse, de de 123,9 lei/MWh, prețul oferit de Engie pentru furnizarea gazului de la 1 iulie, în oferta Gas Start, este 155,24 lei/Mwh, fără TVA, deci cu 25% mai mare decât cel plătit acum.

Dacă vor să își exprime o alegere, Engie recomandă consumatorilor oferta ENGIE Gas 4U, la aproximativ același preț, dar acesta include 20% discount la prețul de bază al gazului, în primele șase luni, pentru un contract de 12 luni.

A treia variată pentru această categorie de consumatori casnici este să aleagă o altă ofertă a furnizorilor, oferte care se regăsesc în comparatorul de prețuri de pe site-ul ANRE.

Potrivit datelor consultate de Economica.ro, pentru un client din București, sunt disponibile peste 20 de oferte cu un preț mai bun decât cel din oferta Engie Gas Start. Cel mai bun preț este de 123 de lei/MWh, deci aproximativ prețul plătit acum de clienții Engie, înainte de majorarea de la 1 iulie.

Doar aproximativ o treime din clienții casnici au încheiat contracte pe piața concurențială, respectiv 1,2 milioane de consumatori din totalul de 3,9 milioane, potrivit declarațiilor din martie ale lui Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE, în cadrul unei conferințe organizate de News.ro. Din 1 iulie 2020, au încheiat contracte concurențiale aproximativ 600.000 de persoane, care se adăugau celor aflate deja pe piața liberă, încă din 2007.

BNR estimează o creștere de 10% a prețurilor

Banca Națională a României estimează, în Raportul asupra inflației, din luna mai, că prețurile gazelor se vor mări cu 10%.

„Traiectoria prețurilor la gazele naturale – previzionate în Raportul asupra inflației din luna martie a se plasa la nivelul înregistrat la finele anului 2020 și pe parcursul anului 2021 – este marcată în runda curentă de o majorare semnificativă în luna iulie, în cuantum de 10 la sută, în contextul previzionării unor ajustări ascendente cu ocazia reînnoirii anuale a contractelor între furnizori și clienții finali, pe fondul creșterilor semnificative ale cotațiilor pe Bursa Română de Mărfuri. Ulterior, în lipsa unor informații relevante, nu sunt anticipate alte modificări importante ale prețurilor până la orizontul prognozei”, se arată în raportul BNR.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu