ECONOMIE. Piața gazelor, liberalizată de la 1 iulie. Ce se întâmplă cu prețul plătit de consumatorii casnici

ECONOMIE. Piața gazelor, liberalizată de la 1 iulie. Ce se întâmplă cu prețul plătit de consumatorii casnici
ECONOMIE. Piața gazelor, liberalizată de la 1 iulie. Ce se întâmplă cu prețul plătit de consumatorii casnici / Sursa FOTO: https://www.anre.ro
Publicat: 01/07/2020, 09:13

Piaţa gazelor din România este complet liberalizată, începând de miercuri, 1 iulie. O asemenea măsură ar trebui să aibă drept efect creşterea concurenţei şi, implicit, scăderea preţurilor. Totuși, consumatorii casnici nu simt deocamdată nicio schimbare, asta deoarece tarifele marilor furnizori de gaze din piață rămân aceleaşi ca până acum.

Deși orice consumator de gaze avea posibilitatea de a-şi schimba furnizorul şi de a trece în piaţa liberă încă din 2007, foarte puţini sunt cei care au făcut-o. Și asta fiindcă până acum exista încă preţul reglementat, stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare (ANRE) la nivel minim. De la 1 iulie 2020, ANRE nu mai fixează preţul de vânzare a gazelor către consumatorii casnici, iar aceştia ar trebui să cerceteze piaţa şi să aleagă cea mai bună ofertă.

Cine controlează piața gazelor

Liberalizarea are loc într-un moment în care piaţa furnizării de energie este extrem de concentrată. Două companii, Engie şi E.ON, au în portofoliu 90% dintre clienţii casnici! Aceste firme deja au trimis clienţilor oferte de preț (acelaşi tarif ca până acum) şi, dacă nu există niciun răspuns din partea lor, ofertele intră automat în vigoare.

Și, totuși, autorităţile insistă că prețurile pentru populaţie ar trebui să scadă, deoarece pe bursă cotaţiile gazelor cu livrare în a doua parte a anului sunt la niveluri mai mici decât până acum! Săptămâna trecută, ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirma că populaţia ar trebui să plătească facturi cu 10-15% mai mici, odată cu liberalizarea pieței gazelor: „Sunt uşor dezamagit de reacţia furnizorilor, în special a furnizorilor mari, care au foarte mult din piaţă, care au încercat să profite de pe urma faptului că românul e conservator şi poate că nu se informează corect”.

Soluții există, mai zice Virgil Popescu, făcând referire la o intervenție din partea Guvernului: „Suntem dispuşi să aşteptăm să vedem cum vom sta în iulie, cum se reglează piaţa şi vom interveni dacă vedem că sunt speculaţii. Vom interveni pe Legea concurenţei şi ne vom asigura că diferenţa de preţ de achiziţie a furnizorilor se va regăsi şi în preţul final al cumpărătorilor”.

ANRE nu crede în ieftinirea gazelor

La ANRE, scepticismul este unul moderat. Reprezentanţii Autorității Naţionale de Reglementare admit faptul că va mai dura ceva timp până când consumatorul va simţi liberalizarea în buzunarul său. „Liberalizarea va avea efecte benefice asupra consumatorilor casnici, chiar dacă nu de mâine, pe această piaţă dominată de un cerc restrâns de furnizori. Pe termen mediu şi lung, consumatorii vor fi cei care vor simţi primii efectele benefice”, a afirmat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele ANRE.

Pe de altă parte, pot apărea şi dezavantaje pentru consumatori în procesul de liberalizare, care sunt generate, în principal, de cunoaşterea insuficientă a mecanismelor pieţei, atât de unii furnizori, cât şi de unii clienţi finali.

„Clienţii finali trebuie să ştie că, pe piaţa concurenţială, preţurile se formează liber pe baza cererii şi ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurenţiale. Pentru a încheia în cunoştinţă de cauză un contract de furnizare a gazelor naturale, clienţii finali trebuie să realizeze propriile evaluări şi comparaţii între oferte, în vederea alegerii celei mai avantajoase oferte dintre cele disponibile pe piaţă. În acest sens, se recomandă ca, în prealabil, clienţii finali să se informeze cu privire la drepturile pe care le au şi să realizeze o comparaţie între condiţiile comerciale de furnizare a gazelor naturale ale furnizorului actual şi condiţiile comerciale oferite de alţi furnizori de pe piaţa internă de gaze naturale”, spun oficialii ANRE.

Cum îți poți schimba furnizorul de gaze

Este bine de știut că fiecare consumator îşi poate schimba furnizorul oricând, în cel mult 21 de zile, printr-o simplă solicitare. Mai mult, oamenii pot face asra chiar dacă au semnat contracte noi pe o perioadă determinată şi acea perioadă nu a expirat încă!

În cazurile în care un client final ajunge în situaţia de a nu avea asigurată furnizarea gazelor, ANRE desemnează un furnizor de ultimă instanţă care are obligaţia de a-l prelua şi de a-i livra temporar gaze naturale la un preţ aprobat de ANRE, clientul având posibilitatea, ulterior, să-şi aleagă un alt furnizor. În cazul unei întreruperi în alimentare, clientul final se poate adresa atât operatorului de distribuţie, cât şi furnizorului.

Liberalizarea gazelor, un mister pentru 50% dintre români

Un sondaj INSCOP Research, publicat în urmă cu o săptămână, relevă faptul că mai bine de jumătate dintre români nu au auzit de procesul de liberalizare a pieţei gazelor! Datele au fost culese în perioada 25 mai – 5 iunie 2020, pe un eşantion de 1.050 de consumatori.

La momentul efectuării sondajului, mai puţin de jumătate dintre români (48,8%) declarau că au auzit de faptul că piaţa de gaze naturale va fi liberalizată începând cu 1 iulie 2020, în timp ce 50,2% nu au auzit, iar 1% nu au răspuns. De asemenea, doar 21,5% dintre români consideră că au informaţii suficiente cu privire la ce înseamnă şi care sunt efectele liberalizării pieţei de gaze, în timp ce 77,6% apreciază că nu au informaţii suficiente.

Totodată, 38% dintre români iau în considerare posibilitatea de a-şi schimba actualul furnizor de gaze naturale dacă vor primi o ofertă mai bună din piață, în timp ce 27,9% resping această posibilitate.

Contre furnizori – Ministerul Economiei

Compania E.ON România susține că piața noastră nu oferă suficientă materie primă (gaze) astfel încât facturile populației să scadă. Cu alte cuvinte, E.ON le transmite românilor că vor plăti același preț ca până acum!

„Preţul final al gazelor naturale este influenţat în cea mai mare măsură de evoluţia costurilor de achiziţie a gazelor naturale din surse interne şi import după 1 iulie a.c. şi mai ales în sezonul rece, când consumul nu poate fi asigurat în totalitate din surse interne, apelându-se şi la importuri. În măsura în care cantităţile disponibile pentru piaţa internă vor putea fi cumpărate la preţuri rezonabile şi pe termen lung, nu este exclus să avem scăderi ale preţului final.

Din păcate, la momentul la care legislaţia a impus să transmitem oferte tuturor celor circa 1,55 milioane de clienţi, aceste cantităţi nu au fost disponibile în piaţă. Şi nici în prezent nu sunt disponibile la vânzare cantităţi de gaze naturale la nivelul necesar pentru acoperirea integrală, pentru un an de zile, a consumului estimat al acestor clienţi la un preţ garantat sub nivelul celui actual din oferta noastră”, au precizat oficialii E.ON.

Declaraţia celor de la E.ON România a fost catalogată de ministrul Virgil Popescu ca fiind „uşor arogantă: „Anumiţi furnizori abuzează de o poziţie dominantă şi nu îşi reduc preţurile la consumatorul final în momentul în care pe piaţă cumpără gazul de la producători la un preţ mult mai mic.

Aici aş vrea să atrag atenţia că, în momentul de faţă, se tranzacţionează gazul (n.r. – pe Bursă) undeva la 30 – 30 şi ceva de lei pe MWh pentru vară şi undeva la 48-50 lei pentru perioada de iarnă până la sfârşitul anului. În comparaţie cu 68 de lei, cât este acum, este o diferenţă foarte mare şi nu văd nicio reacţie a celor doi mari furnizori de gaze, ba din contră, nişte declaraţii de presă uşor arogante ale unui furnizor de gaze, ceea ce îmi lasă, trebuie să recunosc, un gust amar, o dezamăgire”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Alex Ciucu, surprins cu amanta în plin proces de divorț. Ar fi ținut-o ascunsă timp...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top