Majorarea salariilor bugetarilor va avea un impact marginal asupra inflației

Majorarea salariilor bugetarilor va avea un impact marginal asupra inflației
Publicat: 08/05/2012, 16:00
Actualizat: 31/07/2014, 15:16

Banca Națională a României a menținut prognoza privind inflația din acest an la 3,2% și estimează că majorările salariale din sectorul public vor avea un impact marginal, de 0,2-0,3% asupra inflației, a declarat marți guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, scrie Mediafax.

„Atenție mare însă la interpretarea acestei cifre (0,2-0,3%). Nu cred că este niciun motiv ca el să facă titlul de ziar, pentru că acești factori vor contrabalansa cu evoluțiile sau implicațiile altor factori care acționează asupra inflației. Noi de aceea n-am schimbat prognoza de la sfârșitul anului, pentru că unii factori care credeam că vor împinge prețurile în sus, în special grija noastră legată de prețurile la produsele agro-alimentare, s-au disipat pe măsură ce am constatat că avem și umiditate la sol, și o primăvară relativ sănătoasă”, a declarat marți guvernatorul băncii centrale, într-o conferință de presă în care a prezentat raportul asupra inflației.

Premierul desemnat Victor Ponta a declarat, luni, după întrevederea cu delegația FMI, BM și CE că bugetarii vor primi de la 1 iunie salariile bugetarilor vor crește cu 8%, restul de până la 15% urmând să fie acordat tot în cursul anului 2012, în luna octombrie sau noiembrie.

Rata anuală a inflației a coborât în primul trimestru sub punctul central al țintei de 3%, plus/minus un punct procentual, asumate de BNR pentru anul 2012, a arătat Isărescu.

Guvernatorul a precizat că în pofida efectului de bază nefavorabil, rata medie anuală prognozată a inflației se va stabiliza la circa 3% în semestrul II.
Determinanții inflației în primele trei luni au fost pe de o parte persistența deficitului de cerere, manifestarea unor efecte de bază favorabile asociate majorării prețurilor alimentelor și combustibililor în prima parte a anului 2011 și menținerea anticipațiilor inflaționiste ale consumatorilor pe o traiectorie descendentă, iar pe de altă parte traiectoria ascendentă a cotațiilor petrolului pe plan internațional, deprecierea moderată a leului față de euro și față de dolar, influența negativă exercitată asupra prețurilor legumelor și fructelor de condițiile meteorologice adverse în primele luni ale anului curent și intrarea în vigoare a unei directive comunitare privind condițiile de creștere a păsărilor.

„Prognoza noastră este foarte apropiată de cea precedentă. Până în anul 2014 întrevedem menținerea inflației în ținta de inflație, în condițiile în care ținta se va micșora de la anul. Avem pentru acest an 3,2% și de 3% pentru 2013. Pentru prima parte a anului 2014 inflația se va menține în intervalul țintit. Avem o privire pozitivă privind inflația, la un nivel în jur de 3%. Nu trebuie să ne apuce bucuria că inflația în România este prea scăzută. Ea este scăzută inclusiv datorită deficitului de cerere. (…) Este într-adevăr pentru prima oară când România are o inflație relativ scăzută, nu este exagerat de scăzută, este în apropierea normelor europene și trebuie să rămânem în normele europene pentru că suntem în Europa”, a spus Isărescu.

Rata anuală a inflației a coborât în martie la 2,4%, un nou minim istoric, creșterea prețurilor de consum față de februarie fiind de 0,42%, ușor mai mică față de estimările analiștilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York