Majoritatea românilor își doresc să susțină firmele cu capital românesc. Totul are implicații în menținerea locurilor de muncă

Redactor:
Ionel Văduva
Majoritatea românilor își doresc să susțină firmele cu capital românesc. Totul are implicații în menținerea locurilor de muncă
Cei mai mulți români (85% sau 9 din 10 respondenți) consideră că firmele cu capital românesc ar trebui susținute mai mult în această perioadă, astfel încât să poată depăși cât mai repede efectele economice cauzate de pandemia de COVID-19 și să mențină locurile de muncă / sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Cei mai mulți români (85% sau 9 din 10 respondenți) consideră că firmele cu capital românesc ar trebui susținute mai mult în această perioadă, astfel încât să poată depăși cât mai repede efectele economice cauzate de pandemia de COVID-19 și să mențină locurile de muncă.

În plus, aceștia sunt de părere că în contextul actual ar trebui cumpărate în primul rând produse românești, în sprijinul business-urile locale, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

De aceea, mai bine de jumătate dintre intervievați susțin că, de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, aleg să achiziționeze mai mult produse românești.

Pe de altă parte, 20% dintre respondenți au recunoscut că nu și-au propus să aleagă cu precădere produse românești de la raft, iar tot atâția spun că nu acordă atenție provenienței produselor pe care le cumpără, optând în continuare pentru aceleași branduri pe care le puneau în coș și înainte de pandemie.

Câți români consideră că o companie românească ar reprezenta un loc de muncă mai sigur decât o companie străină în această perioadă

Sondajul a mai scos la iveală că doar puțin peste un sfert dintre respondenți consideră, în acest context, că o companie românească ar reprezenta un loc de muncă mai sigur decât o companie străină în această perioadă.

Asta în timp ce 38% afirmă că nu știu unde ar mai putea găsi un loc de muncă pe care să-l considere sigur în contextul actual.

Schimbarea de comportament în rândul românilor care aleg produse românești pentru a sprijini business-urile locale vine în contextul în care aproape 54% consideră că firmele cu capital românesc au fost mai afectate de efectele pandemiei decât firmele străine.

Un sfert dintre angajați ar prefera să lucreze la stat

Pe lângă procentajul de 30% dintre respondenții la sondaj care spun că preferă să lucreze într-o companie cu capital românesc în această perioadă în locul unei companii străine, un sfert dintre intervievați afirmă că sunt mai liniștiți dacă angajatorul ar fi o companie de stat.

Experții mai spun că peste 46% dintre respondenți sunt deja angajați în companii românești, iar 35% lucrează în companii străine, în timp ce doar 5% sunt angajați la stat.

Cu privire la evoluția din perioada următoare a companiei pentru care lucrează, 40% se așteaptă la o revenire după perioada mai dificilă din primul semestru. În schimb, 12% se tem că situația companiei va continua să se deterioreze, iar 10% mizează pe stagnare.

Perspectivele sunt incerte pentru mai mult de 20% dintre angajații care au răspuns sondaj. Acestora le este foarte greu să aprecieze ce se va întâmpla cu angajatorul și care va fi situația lor profesională până la finalul anului.

„Semnalele la nivelul angajaților sunt totuși pozitive. O treime consideră că sunt șanse ca angajatorul pentru care lucrează să facă recrutări anul acesta, iar aproape 23% mizează cel puțin pe stagnarea numărului de angajați din companie”, au conchis specialiștii.

Sondajul a fost efectuat în perioada 5 – 20 iulie 2020, pe un eșantion de 1.024 de utilizatori de Internet.

Gimnasta a şocat ţara. Şi-a omorât nou-născutul după ce l-a aruncat la gunoi. Explicaţia e...
Viralul momentului în România. Cum au reacționat 3 prostituate, după ce s-au trezit azi cu...
FOTO. Adelina Pestrițu, apariție interzisă pe plajele din Egipt, în costum de baie!
Cum a ajuns să arate ACUM soția lui Traian Băsescu, după ce a dispărut din...
Maria Sharapova, răspuns sarcastic pentru un bărbat care i-a cerut cadou o mașină Porsche!
Ce spune Ludovic Orban despre directorul de la Drumuri și Poduri Craiova, prins cu diplome...
Incident periculos în Israel: O rachetă siriană a explodat în aproprierea unui reactor nuclear
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
O apocalipsă profețită pentru anul 2045. Medicii: Toată populația masculină riscă să rămână infertilă
Viralul momentului în România. Cum au reacționat 3 prostituate, după ce s-au trezit azi cu...
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
ULTIMA ORĂ! Nu toţi credincioșii vor putea asista la slujba de Înviere! Purtătorul de cuvânt...
Schimbarea semnificativă pentru mașina ta: etichetele la care să fii atent când cumperi anvelope noi
Detaliul bizar care apare într-un clip video cu Mike Tyson din 1995. Este aceasta dovada...
CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru toţi aceşti români. Toţi vor sta în case pentru 14 zile. Decizie...
Câte vaccinuri a făcut Dorian Popa la maturitate. Pfizer e ultimul pe listă
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cea mai bună veste pentru toţi oamenii care vor să îşi cumpere o maşină în...
Inchide