Majoritatea românilor își doresc să susțină firmele cu capital românesc. Totul are implicații în menținerea locurilor de muncă

Majoritatea românilor își doresc să susțină firmele cu capital românesc. Totul are implicații în menținerea locurilor de muncă
Cei mai mulți români (85% sau 9 din 10 respondenți) consideră că firmele cu capital românesc ar trebui susținute mai mult în această perioadă, astfel încât să poată depăși cât mai repede efectele economice cauzate de pandemia de COVID-19 și să mențină locurile de muncă / sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ
Publicat: 23/07/2020, 11:54
Actualizat: 23/07/2020, 11:57

Cei mai mulți români (85% sau 9 din 10 respondenți) consideră că firmele cu capital românesc ar trebui susținute mai mult în această perioadă, astfel încât să poată depăși cât mai repede efectele economice cauzate de pandemia de COVID-19 și să mențină locurile de muncă.

În plus, aceștia sunt de părere că în contextul actual ar trebui cumpărate în primul rând produse românești, în sprijinul business-urile locale, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

De aceea, mai bine de jumătate dintre intervievați susțin că, de la izbucnirea pandemiei de COVID-19, aleg să achiziționeze mai mult produse românești.

Pe de altă parte, 20% dintre respondenți au recunoscut că nu și-au propus să aleagă cu precădere produse românești de la raft, iar tot atâția spun că nu acordă atenție provenienței produselor pe care le cumpără, optând în continuare pentru aceleași branduri pe care le puneau în coș și înainte de pandemie.

Câți români consideră că o companie românească ar reprezenta un loc de muncă mai sigur decât o companie străină în această perioadă

Sondajul a mai scos la iveală că doar puțin peste un sfert dintre respondenți consideră, în acest context, că o companie românească ar reprezenta un loc de muncă mai sigur decât o companie străină în această perioadă.

Asta în timp ce 38% afirmă că nu știu unde ar mai putea găsi un loc de muncă pe care să-l considere sigur în contextul actual.

Schimbarea de comportament în rândul românilor care aleg produse românești pentru a sprijini business-urile locale vine în contextul în care aproape 54% consideră că firmele cu capital românesc au fost mai afectate de efectele pandemiei decât firmele străine.

Un sfert dintre angajați ar prefera să lucreze la stat

Pe lângă procentajul de 30% dintre respondenții la sondaj care spun că preferă să lucreze într-o companie cu capital românesc în această perioadă în locul unei companii străine, un sfert dintre intervievați afirmă că sunt mai liniștiți dacă angajatorul ar fi o companie de stat.

Experții mai spun că peste 46% dintre respondenți sunt deja angajați în companii românești, iar 35% lucrează în companii străine, în timp ce doar 5% sunt angajați la stat.

Cu privire la evoluția din perioada următoare a companiei pentru care lucrează, 40% se așteaptă la o revenire după perioada mai dificilă din primul semestru. În schimb, 12% se tem că situația companiei va continua să se deterioreze, iar 10% mizează pe stagnare.

Perspectivele sunt incerte pentru mai mult de 20% dintre angajații care au răspuns sondaj. Acestora le este foarte greu să aprecieze ce se va întâmpla cu angajatorul și care va fi situația lor profesională până la finalul anului.

„Semnalele la nivelul angajaților sunt totuși pozitive. O treime consideră că sunt șanse ca angajatorul pentru care lucrează să facă recrutări anul acesta, iar aproape 23% mizează cel puțin pe stagnarea numărului de angajați din companie”, au conchis specialiștii.

Sondajul a fost efectuat în perioada 5 – 20 iulie 2020, pe un eșantion de 1.024 de utilizatori de Internet.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
A pierdut la Marriott banii de la cămătari și... De ce a cedat Mititelu Jr.?!...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
TRAGEDIE. A murit o legendă a fotbalului din România: Nu îl vom uita niciodată
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
EL e ucigașul Ana-Mariei?! Gravida, găsită îngropată în pădure! Dezvăluiri de ultimă oră
De ce crede Patrick despre Ștefan că este un pârâcios. Rebecca și Roberta au ajuns...
Ioana Dichiseanu, cu lacrimi in ochi, despre ultimele clipe ale tatălui ei: "Mi-a luat mana...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Teama de incertitudine: când devine toxică pentru sănătatea mintală?