STUDIU. Iată domeniile la care românii s-au înghesuit să aplice pentru un loc de muncă. Sectorul medical și farma, în topul căutărilor pe Internet

Redactor:
Nelu Dorobantu
STUDIU. Iată domeniile la care românii s-au înghesuit să aplice pentru un loc de muncă. Sectorul medical și farma, în topul căutărilor pe Internet
Cei mai interesați de un nou loc de muncă pe platforma BestJobs au fost lucrătorii din transport, medical și farma, financiar și inginerie, cu un volum total de peste 100.000 de căutări / Sursa foto: Pixabay / caracter ilustrativ

În luna iunie a anului în curs, cei mai interesați în căutarea unui nou loc de muncă pe platforma BestJobs au fost lucrătorii din transport, medical și farma, financiar și inginerie, cu un volum total de peste 100.000 de căutări pentru aceste domenii.

Potrivit experților, în cazul lunii trecute este vorba de un procent de peste 40% mai mare ca număr de aplicări la joburi față de luna mai 2020 (când rata șomajului a urcat) și de mai bine de 20% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„Chiar dacă, de regulă, în lunile de vară, interesul angajaților în ceea ce privește căutarea unui loc de muncă scade, situația din piața muncii pe fondul crizei epidemiologice actuale și a impredictibilității economice determină angajații români să aplice în număr mare la joburi noi, fie pentru că au rămas fără job în această perioadă sau caută o schimbare pe plan profesional”, susțin experții BestJobs.

Domeniul medical și farma, vedeta căutărilor

Conform precizărilor sursei citate, pe fondul pandemiei de COVID-19, domeniul medical și farmaceutic a contabilizat cea mai mare creștere a interesului din partea candidaților, cu un avans de peste 50% al volumului de căutări de joburi de la începutul anului și până la finalul lunii iunie.

Domeniile resurse umane și vânzări au înregistrat și ele un interes crescut din partea candidaților în comparație cu luna mai, cu peste 13.000 de căutări fiecare, în timp ce sectorul de retail a înregistrat o scădere de peste 65% a interesului candidaților pentru un job în acest domeniu.

Iată și angajatorii care au atras cei mai mulți candidați luna trecută: Takko Fashion (3.069 candidați), Romstal (2.695 candidați), Enel (2.599 candidați), Vodafone Romania (2.119 candidați), Regina Maria (2.113 candidați), Dona Logistica, parte din grupul Dona (2.061 candidați), Deichmann (2.022 candidați) și BCR (2.016 candidați).

Cu cât s-a majorat rata şomajului în formă ajustată sezonier, în mai 2020

În luna mai a acestui an, rata şomajului în România a urcat la 5,2%, la nivelul celei din a prima parte a anului 2017.

În cazul bărbaților, aceasta a fost cu 2,1 puncte procentuale mai mare decât rata șomajului la femei (valorile respective fiind 6,1% în cazul persoanelor de sex masculin şi 4,0% în cazul celor de sex feminin), anunța la începutul lunii în curs, Institutul Naţional de Statistică (INS).

Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat pentru luna mai a anului 2020 a fost de 463.000 persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă (432.000 persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (352.000 persoane).

Pentru persoanele adulte (25-74 ani), rata şomajului a fost estimată la 4,2% pentru luna mai 2020 (4,8% în cazul bărbaţilor şi 3,3% în cel al femeilor).

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 ani reprezenta 74,9% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna mai 2020.

Inchide