„Mall-ul corporatiștilor” s-a vândut cu 148 milioane de euro

„Mall-ul corporatiștilor s-a vândut cu 148 milioane de euro
Publicat: 01/11/2014, 09:49

NEPI a cumpărat mall-ul Promenada, o investiție inițială de 130 de milioane de euro, de la Raiffeisen evolution pentru suma de 148 milioane de euro, plătită în numerar din resursele fondului sud-african.

Tranzacția a fost confirmată în urmă cu o lună pentru MEDIAFAX de Martin Slabbert, directorul executiv al NEPI.

„Într-adevăr suntem în proces de due-dilligence pentru achiziția Promenada. Suntem unii dintre investitorii interesați de acest proiect, dar NEPI are suficiente resurse financiare pentru a cumpăra Promenada. Sperăm să finalizăm cât mai repede preluarea, dar nu depinde doar de noi, ci și de vânzător”, a declarat în urmă cu o lună pentru MEDIAFAX Martin Slabbert, directorul executiv al NEPI.

NEPI a evaluat Promenada Mall, cu o suprafață închiriabilă de 40.300 metri pătrați, la 148 milioane de euro și estimează venituri anuale din chirii de 10 milioane de euro. Chiria medie ponderată în centrul comercial este de 22 euro/metru pătrat pe lună, se arată într-un comunicat transmis de NEPI Bursei de Valori București.

Mall-ul a înregistrat în primele șase luni din acest an un profit de 13,7 milioane de lei (3,1 milioane de euro).

NEPI, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari de pe piața locală, gestionează în România centre comerciale, totalizând circa 330.000 de metri pătrați, printre cele mai importante Ploiești Shopping City, City Park Constanța sau Vulcan Strip Mall București. De asemenea, fondul sud-african de investiții are în curs de dezvoltare centrul comercial Mega Mall din zona Pantelimon.

Surse din piața imobiliară au declarat anterior pentru MEDIAFAX că Raiffeisen evolution, dezvoltatorul Promenada, a primit oferte din partea mai multor investitori, existenți pe piață, dar și nou veniți, și are o listă scurtă cu cele mai bune 5 oferte.

Printre investitori s-ar fi numărat dezvoltatorul imobiliar GTC, care deține complexul de birouri City Gate din București și centrele comerciale Galleria din Arad, Piatra Neamț și Buzău, dar și omul de afaceri grec Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai activi cumpărători de proiecte imobiliare din ultimii ani.

Aceleași surse menționau că Raiffeisen evolution ar fi dispusă să vândă proiectul cu peste 150 milioane de euro. Suma reprezintă inclusiv preluarea sau stingerea creditului de 95 milioane de euro pe care Raiffeisen evolution l-a contractat de la Raiffeisen Bank pentru dezvoltarea centrului comercial.

Raiffeisen evolution a deschis la jumătatea lunii octombrie a anului trecut centrul comercial Promenada Mall, ultima fază a proiectului Floreasca City, investiție de 300 de milioane de euro, care cuprinde și două clădiri de birouri, inclusiv turnul Sky Tower. Clădirile de birouri au fost vândute grupului Raiffeisen.

„Suntem dezvoltatori, adică dezvoltăm un proiect, îl închiriem și apoi vrem să-l vindem cât mai repede pentru a avea bani pentru alte proiecte. Vom păstra în proprietate Promenada Mall pentru o perioadă și apoi vom vedea. Am primit oferte, dar nu avem niciun plan de vânzarea a proiectului în următoarele luni”, declara la acea dată Markus Neurauter, managing director Raiffeisen evolution.

Centrul comercial este amplasat la intersecția dintre Calea Floreasca, Șoseaua Pipera și Barbu Văcărescu, o zonă dominată în special de clădiri de birouri, construite mai ales în ultimii cinci ani. Promenda Mall are o suprafață închiriabilă de 35.000 de metri pătrați, ocupată în proporție de 95% la data deschiderii, structurată în 140 de magazine și 1.300 de locuri de parcare subterane. Centrul comercial are șase niveluri, primele două fiind subterane, destinate parcării, iar următoarele patru niveluri vor găzdui zona comercială.

Raiffeisen evolution a cumpărat în anul 2005 terenul de patru hectare pe care este construit acum Floreasca City, care a aparținut Fabricii de Elemente pentru Automatizare (FEA). Compania mai deține un teren de 10 hectare în sectorul 1 al Capitalei, amplasat pe strada Străulești, lângă proiectul Petrom City. În 2008 compania anunța că vrea să construiască locuințe. Totodată, dezvoltatorul austriac mai are în portofoliu un teren de 3 hectare în Balotești, unde, de asemenea, intenționa să dezvolte locuințe

Raiffeisen evolution project development este o societate de dezvoltare imobiliară cu sediul central în Viena și care activează în Austria și în Europa Centrală și de Est.

Portofoliul Raiffeisen evolution cuprinde clădiri rezidențiale și de birouri, dar și hoteluri, centre comerciale, centre specializate de retail, precum și proiecte multifuncționale.

Raiffeisen Holding Viena, Strabag și Uniqua Insurance dețin fiecare câte 20% din Raiffeisen evolution, iar Raiffeisen Central Bank (RZB) restul de 40%.

NEPI are în dezvoltare în România investiții de peste 460 de milioane de euro, în proiecte noi sau în extensii de proiecte existente, suprafața totală închiriabilă la finalizare fiind estimată la peste 250.000 metri pătrați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine este Kostas Passaris, sau „Fiara din Balcani”, deținutul atât de periculos, încât trebuie mutat...
Prognoză ciudată emisă de Accuweather pentru România. Se anunță vremuri tulburi
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Jumătate de ţară intră sub cod galben de ploi torențiale, grindină și vânt. Zonele vizate
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Talia lui Kim Kardashian a șocat internetul în ținuta de la Met Gala 2024
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Gabriela Firea: Adulţii cu handicap trebuie să primească integral stimulentul
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
Se plătesc câte 10.000 LEI de persoană. Decizia statului se aplică deja în România
Revoluție pe piața bateriilor auto. Tehnologia pe care o așteptau toți șoferii
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Câți ani de închisoare riscă bărbatul care și-a incendiat mătușa în scara unui bloc din...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Test de cultură generală. Ce țară are cei mai mulți tigri din lume?