Maxim 5 ani și LA REVEDERE! Teodorovici vrea SĂ LIMITEZE dreptul la muncă în străinătate

Maxim 5 ani și LA REVEDERE! Teodorovici vrea SĂ LIMITEZE dreptul la muncă în străinătate
Publicat: 27/11/2018, 22:52

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici a propus miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană ca fiecărui muncitor să îi fie limitat dreptul de a lucra într-o țară.

„Limitarea dreptului de a lucra. În ce sens? Iar văd știri că Teodorovici vrea să reformeze Europa. Nu domnule, permisul de muncă să fie același ca și timp, în toate statele. Nu ai voie după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi, în Europa. Așa, dacă se duce în Germania și tot primește drept de muncă, nu o să se întoarcă cel care lucrează în Germania în veci în Croația, România sau de unde a plecat. Este o măsură discutată. Maxim cinci ani și «La revedere», după aceea te duci în altă țară și îți cauți loc de muncă”, a afirmat Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor Publice, în cadrul conferinței „Criza forței de muncă – Corelarea sistemului de învățământ universitar cu piața muncii”.

„Poate sună așa mai restrictivă sau de altă factură, dar asta este: trebuie să învățăm, la nivel european că, cu cât o zonă devine mai săracă, alta devine mai bogată, dar undeva lucrurile se rup. Și, în interesul Uniunii Europene de a ține cu adevărat statele unite, la nivel european, trebuie să fie cu adevărat acea coeziune socială, nu întărești partea de Vest și lași restul Europei, din fel de fel de condiții, în afară”, adaugă Teodorovici.

Ministrul Finanțelor apreciază că, spre deosebire de țările din Vest care au nevoie de o schemă contra șomajului, țările din Est, inclusiv România au nevoie de o schemă de reîntoarcerea muncitorilor care au migrat, astfel că și aici abordarea trebuie să fie diferențiată pentru a asigura un echilibru.

Teodorovici susține că vrea binele României

Luni seara, observând reacțiile anunțului său, Eugen Teodorovici a revenit cu precizări pe Facebook.

„Aceste declarații au fost făcute în contextul în care România se confruntă cu o criză acută de forță de muncă, intenția mea fiind aceea de a propune soluții care să vină în sprijinul nostru al tuturor, atât din punct de vedere economic cât și social.

NU am pus, NU pun și nici NU voi pune vreodată în discuție cele patru libertăți fundamentale pe care se bazează Uniunea Europeană: libera circulație a persoanelor, a mărfurilor, a serviciilor și a capitalurilor. Dar dacă o problemă nu este discutată la nivel european, toate celelalte state membre consideră că lucrurile sunt perfecte. Astfel, din România au plecat sute de mii de tineri către alte state, efectele fiind oportunități de dezvoltare diminuate, iar economia țării noastre fiind afectată.

Cele spuse de mine reprezintă o subliniere a necesității de a standardiza la nivel european legislația și procedurile privind accesul pe piața muncii în statele europene, astfel încât să avem condiții EGALE de acces pentru toți cetățenii Uniunii Europene.

În niciun caz NU este vorba de o piedică sau de o limitare a accesului românilor în spațiul european, ci mai degrabă dorința mea, așa cum a fost întotdeauna, de a APĂRA și PROMOVA interesele românilor și ale companiilor românești.

Așa cum am mai declarat și cu alte ocazii la întâlnirile cu omologi la nivel european, în contextul discuției despre variante de promovare a unor scheme europene de șomaj, o astfel de măsură NU trebuie să țină cont doar de problemele cu care se confruntă unele state membre, în special cele dezvoltate economic, iÌ‚n defavoarea celorlalte. IÌ‚n Europa Centrală și de Est, de exemplu, șomajul nu a iÌ‚nregistrat cote alarmante nici în perioada de criză, problema principală fiind migrația forței de muncă, în special cea calificată, către state mai prospere din Vestul Europei. Acest fenomen duce la dezechilibre majore pe piața muncii, care afectează potențialul de creștere și iÌ‚ncetinește convergența la nivelul Uniunii Europene. Prin urmare, o eventuală funcție de stabilizare macroeconomică trebuie să aibă iÌ‚n vedere, în special, interesele statelor afectate de deficit al ocupării pe piața muncii și TREBUIE să aibă ca principal SCOP sprijinul financiar pentru acțiuni de încurajare a întoarcerii forței de muncă în țările de origine.

Siegfried Mureșan: Sunt sigur că miniștrii de Finanțe ai celor 27 de state membreși-au pus mâinile în cap

Foarte activ pe rețelele sociale, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a fost printre primii care a reacționat la anunțul ministerului Finanțelor Publice.

„Oameni buni, ministrul Teodorovici vrea să limiteze dreptul românilor de a călători și de a lucra în UE. Libertatea de mișcare, de a lucra și a studia oriunde în Europa este o libertate fundamentală pe care poporul român a obținut-o prin aderarea la UE. Pentru ca românii să poată lucra fără permis de muncă în toate statele membre, a trebuit să treacă 7 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. De aceea, libertatea de mișcare nu trebuie pusă sub semnul întrebării de niciun om politic. Românii care trăiesc acum în Diaspora au plecat din cauza sărăciei, nu de plăcere. Obligația ministrului de Finanțe și a Guvernului României este să creeze oportunități pentru români în țară, nu să le interzică șansa de duce o viață mai bună în altă parte, dacă ei nu au fost în stare să le ofere mai multe oportunități în România”, a scris Siegfried Mureșan pe Facebook.

„Guvernul trebuie să atragă investitori care să creeze locuri de muncă bune în țară. Pentru asta, trebuie să dezvolte infrastructura, să construiască autostrăzi și să modernizeze liniile de cale ferată. Trebuie să întărească economia și să ofere un cadru fiscal bun pentru investitori. Sunt sigur că miniștrii de Finanțe ai celor 27 de state membre și-au pus mâinile în cap când l-au auzit pe ministrul Finanțelor din țara care va prelua președinția UE că propune lucruri care încalcă tratatele europene. Negocierile pentru Brexit au dovedit că UE nu va renunța niciodată la libertatea de mișcare a cetățenilor săi. Nici măcar de dragul lui Teodorovici. Europa este un proiect al libertății, nu al interdicțiilor de tip PSD – Teodorovici”, a completat europarlamentarul PNL.

postarea lui siegfried muresan despre teodorovici

PNL: O măsură careîncalcăprincipiile fondatoare ale Uniunii Europene

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă a cerut premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici și să se delimiteze public de propunerea acestuia de introducere a unui permis de muncă cu timp limitat în Uniunea Europeană.

„Propunerea ministrului Finanțelor Publice atacă dreptul românilor la muncă în străinătate și-i forțează să se întoarcă în țară după expirarea permisului de muncă într-o altă țară europeană. Este o măsură care încalcă principiile fondatoare ale Uniunii Europene și care întoarce România în perioada dinainte de aderare la comunitatea europeană. Anunțul unei măsuri care ar distruge unul dintre fundamentele pe care s-a construit Uniunea Europeană, respectiv libertatea de a munci în orice stat membru, arată că Guvernul României nu este pregătit să preia președinția Consiliului Uniunii Europene și că nu înțelege importanța acestui rol”, a declarat Ionel Dancă, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafax.

„Propunerea ministrului Eugen Teodorovici demonstrează aceeași atitudine ostilă și răzbunătoare a Partidului Social Democrat împotriva Diasporei românești care nu-i votează și împotriva românilor liberi care trăiesc din munca lor cinstită și care reușesc fără ajutor de la stat să-și întrețină familiile lor din țară și din străinătate. Partidul Social Democrat vrea să-i întoarcă în țară pe românii plecați la muncă în străinătate pentru a-i ține în sărăcie și dependenți de favorurile lor politice. Calea firească pentru a-i determina pe românii aflați în străinătate să se întoarcă în țară ține de dezvoltarea economică, a infrastructurii și modernizarea serviciilor publice la un standard occidental, toate aceste obiective aflându-se în contradicție cu agenda guvernamentală a PSD-ALDE”, a adăugat purtătorul de cuvânt al liberalilor.

Tăriceanu: Nicidecum nu suntem de acord

Nici președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu este de acord cu propunerea ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici.

„Am să încep cu o apreciere mai degrabă în glumă. Asta este o viziune liberală, cumva, asupra funcționării economiei și a pieții muncii?! Nu. Nicidecum nu suntem de acord cu o astfel de propunere, pentru că dreptul de a munci în interiorul Uniunii Europene este un bun câștigat, un drept câștigat de toți românii, de care foarte mulți au înțeles să beneficieze, iar problema deficitului de forță de muncă în România, o problemă reală, nu se rezolvă prin limitarea unui drept câștigat prin obținerea calității de membru al UE”, a declarat Tăriceanu.

„Nu suntem singura țară care s-a confruntat cu o penurie de forță de muncă. Mai sunt și alte țări. Putem să învățăm din exemplu altora. O astfel de măsură nu am auzit să fie luată sau să fi fost luată de o altă țară europeană”, a adăugat Tăriceanu.

Eugen Tomac: Un cap pătrat de la Palatul Victoriaatacăo parte vie din corpul națiunii române

Președintele PMP Eugen Tomac consideră că propunerea ministrului de Finanțe confirmă că „maneaua cântată de , cu versuri jignitoare la adresa diasporei, este o adevărată filozofie pentru Guvernul Dragnea-Dăncilă”.

„Într-o săptămână în care ar trebui să vorbim despre unitate și despre părțile pozitive ale României, încă un cap pătrat de la Palatul Victoria atacă o parte vie din corpul națiunii române. Eugen Teodorovici propune, nici mai mult, nici mai putin decât restrângerea dreptului de muncă a celor 4,5 milioane de români plecați în străinătate pentru un trai mai bun. Prin acest enunț, ministrul de Finanțe nu face decât să confirme că maneaua cântată de ministrul Economiei, Nașu” Bădălău, cu versuri jignitoare la adresa diasporei românești, este o adevărată filozofie pentru Guvernul Dragnea-Dăncilă”, a scris pe Facebook Eugen Tomac.

Bugetul pe 2019 va fi trimis în Parlament în decembrie

Până la adoptarea propunerii sale, ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovicianunță că bugetul de stat pentru anul 2019 va fi trimis în Parlament până la mijlocul lunii decembrie.

„Va fi mai strict în sensul de abordare a filosofiei bugetare. Adică orice sumă care este solicitată trebuie să fie justificată foarte bine de fiecare ordonator principal de credite, pentru a dovedi foarte clar că suma se și poate cheltui că altfel, de exemplu, anticipezi anumite investiții, îți faci un anumit calcul macroeconomic și, în timpul anului, vezi, la prima, a doua rectificare și spre final de an, că sumele nu sunt cheltuite„, a explicat Teodorovici.

„Sunt sume necheltuite, din motive pe care le pot explica foarte bine cei care sunt la acele ministere în parte. Discuția cu fiecare instituție în parte se va purta în acest fel: trebuie să fie foarte bine argumentate sumele solicitate pentru anul viitor – unu, pe proiecte cu impact real în economie în 2019 și doi să vedem că ele se și cheltuie în 2019.”

În prezent, în guvern încă se discută dacă reducerea TVA la 18% și eliminarea impozitului pe dividende să fie avute în vedere începând de anul viitor.

Bugetul pentru 2019 include creșterea punctului de pensie cu 15%, de la 1 septembrie 2019, iar impactul acestei măsuri pentru 2019 este de 8,4 miliarde de lei.

„Este clar că Legea pensiilor va trece înainte de buget, astfel încât, la nivel de buget, să cuprindem și efectele Legii pensiilor pentru 2019”, a detaliat Teodorovici.

Ministrul Finanțelor Publice a reconfirmat că, până la finalul acestui an, va fi finalizată analiza privind numărul de angajați din sistemul public.

„Chiar dacă bugetăm, pe anul viitor, instituțiile la întreaga lor capacitate, nu ne oprește nimeni ca, până la final de an, să fie luate aceste măsuri. Impactul pe buget, acea diminuare, se va produce din februarie – din martie, pentru că sunt niște praguri legale pe care trebuie să le parcurgem. O astfel de abordare, de eficientizare a instituțiilor publice, trebuie făcută, indiferent de cine și ce spune, într-un fel sau altul. Este o chestiune logică și de bun simț”, susține Teodorovici.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Cursul valutar anunțat de BNR pentru ziua de joi, 28 martie 2024: Care este evoluția...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge Duster 2024 în off-road? Test REAL cu noul SUV românesc – VIDEO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Urdăreanu, regele cavourilor de lux. Mormântul lui are patru etaje și cartel de acces
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...