Millennium BCP speră să găsească anul viitor un cumpărător pentru banca din România

Millennium BCP speră să găsească anul viitor un cumpărător pentru banca din România
Publicat: 05/11/2013, 11:09
Actualizat: 05/11/2013, 11:10

Banca portugheză Millennium BCP speră să găsească anul viitor un cumpărător pentru subsidiara din România, deși termenul limită convenit cu Comisia Europeană pentru vânzare este iunie 2015.

Vânzarea subsidiarei din România a fost convenită în această vară cu reprezentanții Comisiei Europene, în cadrul unui program de restructurare și recapitalizare.

„Termenul limită pentru vânzare este mai lung, iunie 2015, dar ar trebui să o efectuăm mai devreme, nu mai târziu. Este rezonabil să anticipăm că vânzarea va avea loc în 2014, însă nu este sigur”, a declarat într-o conferință directorul general al grupului Millennium BCP, Nuno Amado, citat de Reuters.

Banca portugheză a anunțat, la începutul lunii septembrie, că a primit avizul Comisiei Europeane pentru planul de restructurare, care include, printre altele, vânzarea subsidiarei Millennium Bank din România, precum și a participației deținute la Piraeus Bank (Grecia). Acordul presupune de asemenea menținerea operațiunilor BCP din Polonia.

Surse din subsidiara din România au declarat în luna august pentru MEDIAFAX că termenul limită pentru vânzarea unității ar fi de doi ani, însă există și informații că grupul portughez și-a asumat o ieșire mult mai rapidă de pe piața românească.

Grupul a vândut în octombrie participația la Piraeus.

Millennium BCP, cea mai mare bancă listată din Portugalia în funcție de active, a primit anul trecut pentru recapitalizare 3 miliarde de euro sub formă de obligațiuni convertibile, din împrumutul de 78 miliarde euro atras de Portugalia de la Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană și Fondul Monetar Internațional.

În schimb, BCP s-a angajat să implementeze un program de restructurare care include și vânzări de active.

Millenium BCP și-a redus semnificativ pierderile din România în primele nouă luni ale acestui an, la 3,7 milioane euro, față de un rezultat negativ de 10,1 milioane euro în perioada corespunzătoare a anului trecut, potrivit unui raport publicat de gupul portughez. Rezultatul a fost îmbunătățit ca urmare a reducerii cheltuielilor și creșterii venitului bancar.

„Trimestrul al treilea din 2013 este primul trimestru în care banca înregistrează (în România – n.r.) profit operațional pozitiv înainte de efectul deprecierii activelor”, se arată în raport.

Astfel, Millennium a înregistrat în România, în perioada ianuarie-septembrie, un venit bancar de 21 milioane euro, în urcare cu 21,4% față de 17,3 milioane euro în primele nouă luni ale anului trecut, banca precizând că au crescut atât veniturile din dobânzi, cât și încasările din comisioane.

Totodată, cheltuielile operaționale au coborât cu 12,2%, de la 25,2 milioane euro la 22,2 milioane euro. Grupul avea 586 angajați în România la finele lunii septembrie, cu 88 mai puțini comparativ cu nivelul de 674 salariați raportat la 30 septembrie 2012. Numărul de sucursale a rămas același, respectiv 65 unități.

Soldul creditelor către clienții din România a crescut cu 14,9% în perioada analizată, de la 423 milioane euro la 487 milioane euro. Depozitele atrase de la clienți au urcat cu 7,1%, de la 318 milioane euro la 341 milioane euro, se arată în raport.

Banca portugheză precizează că și-a redus semnificativ expunerea pe titluri de stat românești, cu 36%, la 64 milioane euro, față de 99 milioane euro la finele lunii septembrie a anului trecut. La jumătatea acestui an, grupul raporta o expunere de 98 milioane euro pe titluri de stat românești.

Totodată, Millennium BCP și-a majorat expunerea pe titluri de stat portugheze cu 41%, de la 4,78 miliarde euro la 6,76 miliarde euro. De asemenea, banca portugheză a raportat o expunere de 2,08 miliarde euro pe datoria publică a Poloniei la 30 septembrie, în urcare cu 29% față de nivelul de 1,61 miliarde euro înregistrat cu 12 luni în urmă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului