Ministerul Finanțelor: Ne gândim să nu mai fie necesară depunerea Declarației 600 și plata să se facă pe bază de CNP

Redactor:
Dan Straut
Ministerul Finanțelor: Ne gândim să nu mai fie necesară depunerea Declarației 600 și plata să se facă pe bază de CNP
Mai multe pe gandul.info

„Ne gândim la posibilitatea ca persoanele vizate să nu mai depună Declarația 600 și plata să se facă pe bază de CNP (n.n.- Cod Numeric Personal)”, a spus Ionuț Mișa, întrebat cum va rezolva problemele legate de depunerea Formularului 600. Ionuț Mișa participă la o audiere, la Comisia Economică a Senatului, pe tema regimului fiscal și a Formularului 600, convocată de președintele Comisiei, senatorul PNL Daniel Zamfir.

Ministrul Finanțelor a mai spus că „luăm în calcul posibilitatea regularizării acestei Declarații” și, de asemenea, „vom introduce prevederi tranzitorii pentru cei care deja au depus Declarația 600″.

Ionuț Mișa a dat de înțeles și că s-ar putea reveni la regimul reținerii la sursă și a plății de către angajator a contribuțiilor aferente veniturilor din activități independente. „La categoriile profesionale unde se poate realiza stopajul la sursă, luăm în calcul revenirea la acest sistem, iar unde nu se poate – să mergem pe varianta declarării”, a spus ministrul Finanțelor. În noile condiții de declarare, contribuabilii care realizează venituri din activități independente trebuie să-și declare aceste venituri și să efectueze personal acele plăți, trimestrial.

Termenele de plată sunt 25 martie pentru contribuțiile aferente veniturilor realizate în trimestrul I, apoi 25 iunie pentru contribuțiile aferente veniturilor realizate în trimestrul II, 25 septembrie pentru contribuțiile aferente veniturilor realizate în trimestrul III și 25 decembrie pentru contribuțiile aferente veniturilor realizate în trimestrul IV.

Pe site-ul Ministerului Finanțelor a fost publicat un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului prin care termenul de depunere a Formularului 600, care fusese 31 ianuarie, se prorogă până la data de 1 martie 2018.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat, luni, că a solicitat ca în următoarea ședință de Guvern să se adopte o ordonanță pentru amânarea termenului de depunere până la 1 martie pentru declarația 600, „pentru a le da posibilitatea să meargă până la eliminarea Declarației 600″.

Inchide