Ministrul francez al Industriei critică dur ArcelorMittal pentru intenția de a închide două furnale. „Nu vrem ArcelorMittal în Franța”

Ministrul francez al Industriei critică dur ArcelorMittal pentru intenția de a închide două furnale. Nu vrem ArcelorMittal în Franța
Publicat: 26/11/2012, 15:52
Actualizat: 25/06/2013, 18:39

Ministrul francez al Industriei, Arnaud Montebourg, a amenințat să „exmatriculeze” din Franța grupul ArcelorMittal, cel mai mare producător de oțel din lume, într-o intervenție dură privind intenția companiei de a închide două furnale din țară, disponibilizând peste 600 de angajați.

„Nu vrem ArcelorMittal în Franța, pentru că nu respectă Franța”, a afirmat oficialul într-un interviu acordat Les Echos, preluat de Financial Times, citată de Mediafax.

Montebourg a acuzat compania că a mințit și nu și-a respectat angajamentele asumate față de statul francez după preluarea grupului luxemburghez Arcelor în 2006, într-o tranzacție de 26,9 miliarde euro.

ArcelorMittal este controlat de miliardarul indian Lakshmi Mittal, președinte, director general și acționar principal al grupului.

Compania are 20.000 de angajați în Franța și vrea să închidă două furnale ale uzinei de la Florange, 629 de posturi urmând să devină „redundante”.

„La Florange nu furnalele sunt problema, ci Mittal”, a afirmat ministrul industriei.

Comentariile neobișnuit de dure întăresc opinia exprimată de numeroase voci din mediul de afaceri francez că guvernul de stânga al președintelui Francois Hollande ar avea o atitudine anti-business.

Pentru Montebourg, concedierile anunțate de diverse companii au deveni to problemă politică personală, după ce guvernul nu a reușit să împiedice planurile Peugeot de a închide fabrica de la Aulnay, în apropierea Parisului.

Mittal a acordat guvernului francez o perioadă de grație în care să caute un investitor interesat de preluarea celor două furnale de la Florange. Grupul nu are intenția să închidă uzina, care are aproximativ 2.000 de angajați.

Montebourg vrea ca grupul să vândă cu totul uzina de la Florange, pentru care susține că numai guvernul poate găsi cumpărători. Printre investitorii interesați de preluarea combinatului siderurgic ar fi, potrivit unor surse, grupul rus Severstal.

Astfel, ministrul a afirmat că se caută soluții pentru naționalizarea uzinei de la Florange, dacă Mittal va refuza solicitările guvernului.

Surse din avocatură susțin că o astfel de confiscare este puțin probabil să fie susținută de legea franceză. Hollande a afirmat în campania electorală că ar putea promova o „lege a fabricilor”, care să oblige companiile să caute investitori înainte de a închide unități de producție. Surse juridice spun că o astfel de măsură ar fi dificil de implementat în conformitate cu constituția franceză și legislația UE.

O sursă apropiată ArcelorMittal a afirmat pentru Financial Times că astfel de declarații sunt surprinzătoare din partea unui oficial dintr-o țară occidentală.

În luna mai, miliardarul Lakshmi Mittal, proprietarul grupului ArcelorMittal, s-a aflat în România pentru a discuta, cu directorii combinatului siderurgic ArcelorMittal Galați. Presa a scris că vizita lui avea legătură cu situația legată de aprovizionarea cu energie a combinatului de la Galați și de starea unității de la Galați.

La începutul lunii mai conducerea ArcelorMittal Galați a anunțat că ar putea renunța la producția de piese mecanice noi, una dintre principalele activități ale Uzinei de Piese de Schimb și Reparații Siderurgice. Peste 350 de muncitori au oprit atunci lucrul și au cerut explicații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună