Ministrul Teodorovici: România va începe, în 2014, implementarea fondurilor UE pentru perioada 2014-2020

Ministrul Teodorovici: România va începe, în 2014, implementarea fondurilor UE pentru perioada 2014-2020
Publicat: 19/11/2014, 20:28

Potrivit unui comunicat MFE, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a participat, miercuri, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (CAG) dedicată politicii de coeziune.

„În cadrul dezbaterii am subliniat că trebuie depuse toate eforturile pentru a simplifica procedurile de implementare a fondurilor europene și pentru a multiplica efectul acestora în economie. De asemenea, în cadrul reuniunii s-a discutat și despre extinderea eligibilității cheltuielilor efectuate în perioada de programare 2007 – 2013. Această idee este susținută de Slovacia, dar beneficiază și de sprijinul altor state membre”, a declarat Eugen Teodorovici, după CAG.

În ceea ce privește perioada de programare 2014 – 2020, Teodorovici a precizat că trebuie luate „măsuri urgente” pentru a începe, cât mai repede, implementarea fondurilor alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020, având în vedere constrângerile bugetare.

„Mizăm pe răspunsurile prompte ale Comisiei Europene pe marginea programelor operaționale prin care România urmează să atragă fondurile alocate. România va începe în acest an implementarea fondurilor europene alocate pentru perioada de programare 2014 – 2020”, a spus ministrul Fondurilor Europene.

Pe 7 noiembrie, ministrul Eugen Teodorovici a declarat, într-o conferință de presă comună cu comisarul pentru Politică Regională, Corina Crețu, că România speră să aibă agreate cu CE programele operaționale, cu excepția celui pe Transporturi, până la finalul acestei luni.

„Noi sperăm (…) ca până la final de noiembrie să avem deja agreate aceste programe operaționale cu CE, mai puțin partea de infrastructură, care a fost ultimul trimis Comisiei și va necesita un timp mai mare de lucru în serviciile comunitare”, a spus el.

În ceea ce privește aprobarea lor, ministrul nu a avansat o dată.

Întrebat pe ce programe vor fi lansate primele proiecte din noul cadru financiar, Teodorovici a afirmat că vor fi lansate pe Competitivitate, Capital Uman.

La rândul său, comisarul european Corina Crețu a declarat Programul Operațional Asistență Tehnică ar putea fi adoptat anul acesta.

„Începem acum perioada de negociere a programelor operaționale. În opinia noastră, este clar că vom adopta PO AT chiar în acest an”, a spus Crețu.