Moody’s: Suspendarea a amplificat temerile pieței, incertitudinile ar putea persista până la toamnă

Moody's: Suspendarea a amplificat temerile pieței, incertitudinile ar putea persista până la toamnă
Publicat: 16/07/2012, 13:30
Actualizat: 25/09/2014, 11:31

Evenimentele recente din România au amplificat temerile din piață că turbulențele politice ar putea pune în pericol consolidarea fiscală din ultimii trei ani, iar incertitudinile ar putea persista chiar până după alegerile din toamnă și vor afecta, probabil, reformele structurale, potrivit Moody’s.

Agenția de rating se referă la suspendarea președintelui și convocarea referendumului pentru demitere, pe 29 iulie.

„Aceste evenimente au amplificat îngrijorarea din piață că turbulențele politice ar putea pune în pericol consolidarea fiscală reușită de țară în ultimii trei ani și sunt de factură negativă pentru ratingul de credit al României”, se arată într-o analiză Moody’s, publicată luni.

Moody’s atribuie României ratingul de credit „Baa3”, cel mai slab din categoria activelor recomandate pentru investiții pe termen lung. Agenția a înrăutățit la sfârșitul lunii iunie perspectiva ratingului României pentru datoriile pe termen lung în valută și lei de la stabilă la negativă, din cauza riscurilor legate de expunerea la zona euro, prin canale comerciale, de investiții și financiare.

Agenția notează, în analiza prezentată luni, că incertitudinile din piață au determiant deprecierea leului cu peste 2% în luna iulie, cea mai puternică scădere înregistrată „pe piețele emergente comparabile” în aceeași perioadă.

Deprecierea monedei naționale a provocat creșterea costurilor de finanțare ale Guvernului, majorând costurile de credit și de rambursare a datoriilor pentru „toți debitorii români”, remarcă Moody’s.

Dincolo de reacția piețelor, agenția de rating amintește că deficitul bugetar este mai redus în prima jumătate a acestui an față de nivelul din perioada corespunzătoare a anului trecut, iar tensiunile politice nu reprezintă o noutate în România, președintele fiind suspendat și în 2007, când rezultatul referendumului a fost în favoarea sa.

„Totuși, ținând cont de incertitudinile economice regionale și globale, temerile din piață privind actuala suspendare sunt generate parțial și de faptul că partidul din care provine Traian Băsescu, formațiunea de centru-dreapta PDL, a fost asociată cu consolidarea fiscală din ultimii trei ani, în timp ce partidul dominant din actuala coaliție USL, PSD, de centru stânga, a criticat în trecut unele măsuri de austeritate și a operat o creștere modestă a salariilor din sectorul public după ce a venit la putere”, se spune în raportul Moody’s.

Mai mult, incertiduinile de pe scena politică ar putea persista până la alegerile din trimestrul al patrulea, chiar dincolo de acest moment, și vor întârzia, probabil, reformele structurale care vizează sectorul „vast” al companiilor de stat din România, anticipează agenția de rating.

Astfel, deși premierul Victor Ponta și-a exprimat public angajamentul față de acordurile multilaterale cu FMI, Comisia Europeană și Banca Mondială, exista șanse ca, pe fondul unei creșteri economice mai slabe, turbulențelor din zona euro și sentimentului antiausteritate tot mai prezent în România, deficitul bugetar să nu scadă în acest an sub ținta de 3% din PIB (pe metodologia ESA), asumată de Guvern. Ratarea obiectivului ar amâna ieșirea României din procedura de deficit excesiv a UE, care ar trebui să aibă loc anul viitor.

O a doua consecință negativă a evenimentelor politice recente, respectiv reacțiile externe, a provocat îngrijorare în piețe că ar putea afecta relațiile dintre România și UE, o sursă importantă de sprijin instituțional și financiar pentru țară.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii