Mugur Isărescu, veste bună despre calmarea valului de scumpiri

Redactor:
Gândul
Mugur Isărescu, veste bună despre calmarea valului de scumpiri
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, mesaj optimist

Rata anuală a inflației ar putea să se reducă semnificativ în primele luni ale anului 2020, a anunțat vineri guvernatorul BNR Mugur Isărescu în briefingul care a urmat întâlnirii Consiliului de Administrație pe politică monetară.

Rata inflației este așteptată să rămână în jumătatea superioară a intervalului țintei până la finele orizontului proiecției, pe o traiectorie ce redevine ușor crescătoare în a doua parte a anului, a precizat guvernatorul BNR, conform Mediafax.

Este o primă veste bună legată de prețurile de consum după o perioadă lungă în care inflația a crescut vertiginos, România aflându-se pe primul loc în UE în 2019 la capitolul scumpiri.

Isărescu a mai spus vineri că rata anuală a inflației IPC a crescut în luna decembrie 2019 la 4,0 la sută, de la 3,8 la sută în noiembrie, nivel situat deasupra intervalului țintei staționare și ușor peste cel prognozat. Creșterea acesteia față de finalul trimestrului III, când a scăzut la 3,5 la sută, este atribuibilă în principal majorării dinamicii prețurilor combustibililor, inclusiv pe fondul unui efect de bază, dar și scumpirii considerabile a fructelor, precum și accelerării inflației de bază.

Deciziile din ședința de politică monetară

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,50 la sută pe an, dar a redus ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 6 la sută de la 8 la sută. Consiliul de Administrație a decis și menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50 la sută pe an şi a ratei dobânzii aferente facilității de creditare la 3,50 la sută pe an.

Reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 6 la sută de la 8 la sută are perioada de aplicare 24 februarie -23 martie 2020 și menținerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei la nivelul de 8 la sută.

În briefingul care a urmat întâlnirii Consiliului de Administrație, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat că reducerea ratei rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută ale instituțiilor de credit la nivelul de 6 la sută de la 8 la sută începând cu perioada de aplicare 24 februarie -23 martie 2020 a fost luată în baza evoluției creditului în valută și nivelului adecvat al rezervelor valutare.

Măsura vizează inclusiv continuarea armonizării mecanismului rezervelor minime obligatorii cu standardele și practicile în materie ale Băncii Centrale Europene și ale principalelor bănci centrale din statele membre ale Uniunii Europene. Rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei se menține la nivelul de 8 la sută.

OFICIAL! Gata şcoala. Elevii NU se mai întorc la ore. Unde s-a anunţat decizia
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
Primar la 24 de ani! Cum a fost aleasă o tânără primar în locul tatălui...
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Vești proaste pentru bucureșteni. Ce se va întâmpla la iarnă cu apa caldă și căldura
Septembrie a fost luna maximelor istorice pentru euro, în raport cu leul. BCR: Euro va...
Un bărbat l-a împușcat în cap pe amantul soției, apoi a forțat-o să îl decapiteze...
OFICIAL! Gata şcoala. Elevii NU se mai întorc la ore. Unde s-a anunţat decizia
Dana Budeanu, spectacol total dupa infrangerea Gabrielei Firea: SARACILOR! Continuarea e halucinanta
REGINA fără pic de RUȘINE care a SCANDALIZAT o țară întreagă la numai 27 de...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Horoscop Minerva 2021. Primul horoscop, complet diferit pentru 3 zodii
Prima MĂSURĂ ȘOC anunțată de Nicușor Dan după ce a câștigat alegerile: Nu iartă pe...
Secretul unei relații durabile. 7 metode științifice pentru o căsătorie fericită
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
×

Urmăriți Gândul LIVE Plan roșu de intervenție activat în Iași după ce o basculantă a lovit un autobuz și l-a proiectat într-un microbuz. 13 oameni au fost răniți iar șoferul microbuzului a murit pe loc. https://www.gandul.ro/19512627Allen Coliban, primarul ales al Brașovului, se află printre invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Marţi, 29 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide