Negrițoiu: ASF nu aprobă tarifele RCA. Piața este dezechilibrată din cauza tarifelor

Negrițoiu: ASF nu aprobă tarifele RCA. Piața este dezechilibrată din cauza tarifelor
Publicat: 30/11/2014, 19:15
Actualizat: 06/09/2019, 19:33

„În prezent, rata combinată a daunei, care este de 117%, ne arată un dezechilibru. Corectarea lui nu presupune automat o majorare a prețurilor, poate să însemne și reducere de costuri. Dar dezechilibrul va trebui corectat”, a declarat Negrițoiu într-un comunicat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) remis vineri MEDIAFAX.

Rata daunei combinate se calculează ca raport între cheltuieli și daune și prime subscrise.

Șeful ASF s-a întâlnit, joi, cu reprezentanții Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), ai Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR) și ai brokerilor independenți.

De asemenea, la întâlnire au participat reprezentanții Federației Operatorilor Români de Transport (FORT), ai Asociației Cărăușilor Particulari din România (ACPR) și ai Asociației Române de Logistică (ARILOG).

Industria unităților reparatoare service a fost reprezentată de Federația Distribuitorilor și Reparatorilor Autorizați din România (FEDRA), Asociația Dealerilor de marcă Volkswagen și Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI).

Din conducerea ASF au mai fost prezenți prim-vicepreședintele instituției, Cornel Coca-Constantinescu, și vicepreședintele pentru sectorul asigurărilor-reasigurărilor, Marius Vorniceanu, precum și experți tehnici.

ASSAI a anunțat, marti, că organizează un miting de protest în data de 2 decembrie, invocând comportamentul protecționist pe care ASF îl are față de companiile de asigurari. Mitingul va avea loc începând cu orele 11.00 în fața Palatului Parlamentului și a sediului ASF.

„Scopul întâlnirii a fost coordonarea în aplicarea normelor ASF pe piața asigurărilor, în beneficiul asiguraților și al stabilității pieței, prin creșterea încrederii în produsele de asigurare. ASF consideră că pentru acest lucru este esențială înțelegerea din partea tuturor participanților la piață a situației de fapt, a rolului de reglementator și supraveghetor național al ASF, dar și al rolului fiecărui participant”, se spune în comunicat.

Referitor la primele RCA, președintele ASF a precizat că autoritatea nu intervine asupra nivelului primelor de asigurare, acestea fiind liber stabilite de către fiecare companie în parte. Tarifele de primă sunt notificate către ASF, dar nu sunt supuse aprobării.

Calculele actuariale care stau la baza stabilirii tarifelor de primă sunt realizate utilizând date statistice acumulate de asigurători în anii anteriori și au în vedere despăgubirile datorate în baza polițelor RCA, precum și diferitele criterii de risc, se spune în comunicat.

„Conform prevederilor legale, asigurătorii au obligația de a-și stabili tarifele de primă astfel încât să garanteze permanent îndeplinirea obligațiilor care decurg din încheierea contractelor de asigurare RCA”, a arătat Negrițoiu.

Președintele ASF a afirmat că modificarea normei RCA nu trebuie să reprezinte un pretext în urma căruia asiguratorii să abuzeze în încercarea de a-și acoperi pierderi anterioare, prin acest instrument.

Modificările normei RCA, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, au vizat vizează adaptarea legislației în scopul protecției asiguraților/păgubiților, se precizează în comunicat.

Potrivit modificărilor aduse normei privind RCA, asigurătorii care încheie polițe RCA au obligația să practice aceeași primă de asigurare indiferent de canalul de distribuție utilizat, al cărei cuantum va acoperi toate obligațiile ce decurg din încheierea contractului, iar eventualele pierderi nu vor fi acoperite din alte forme de asigurare.

ASF a anunțat, joi, că subscrierile din polițe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) obligatorie au crescut cu 11% în primele 9 luni, la 1,94 miliarde de lei, pe fondul avansului primei medii cu 3%, la 515 lei, și al numărului de contracte cu 4%, la 5,37 milioane.

În perioada analizată, numărul dosarelor de daună avizate a fost de 202.351, în scădere cu 10% față de 30 septembrie 2013, iar numărul dosarelor de daună plătite a coborât cu 11%, la 202.694.

La nivelul întregii piețe RCA, valoarea despăgubirilor plătite a scăzut cu 1%, la 1,39 miliarde de lei, iar dauna medie plătită a fost de 6.859 lei, în creștere cu 12% față de septembrie 2013.

La finele lunii septembrie, un număr de 11 asigurători erau autorizați de către ASF să practice RCA, și anume ABC Asigurări, Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom, Astra, Carpatica Asig, City Insurance, Euroins România, Generali România, Groupama, Omniasig și Uniqa.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Ana Maria, tânăra ucisă în Orhei, ar fi ieșit din casa presupusului criminal pe picioarele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Legea se schimbă în toată România. Decizie pentru părinții care au copii
Evitați aceste numere de telefon. Nu răspundeți, rămâneți fără bani
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului