NOUA SALĂ POLIVALENTĂ DIN BUCUREȘTI. Când încep lucrările și unde va fi amplasată construcția care schimbă fața sportului românesc

NOUA SALĂ POLIVALENTĂ DIN BUCUREȘTI. Când încep lucrările și unde va fi amplasată construcția care schimbă fața sportului românesc
Publicat: 05/11/2012, 11:10
Actualizat: 20/03/2019, 14:28

Guvernul ar putea adopta săptămâna viitoare hotărârea prin care terenul din vecinătatea Arenei Naționale ar trece din administrarea Autorității Naționale pentru Sport și Tineret (ANST) în administrarea Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Odată ce hotărârea intră în vigoare, respectiv este publicată în Monitorul Oficial, Municipalitatea trebuie să înceapă construcția noii săli polivalente, termenul de finalizare fiind de trei ani de la preluarea terenului.

„Hotărârea de Guvern a fost întârziată pentru că au trebuit să fie stabilite o serie de condiții. Noi am cerut gratuitate pentru toate competițiile naționale. Sperăm ca hotărârea să apară în această săptămână”, a declarat pentru gândul Carmen Tocală, președinta ANST.

Noua sala de sport multifuncțională va fi susținută financiar de Primăria Capitalei, iar calendarul evenimentelor sportive și culturale ce urmează a fi organizate acolo va fi stabilit împreună cu reprezentanții ANST. „Va fi folosită și pentru concerte, deoarece nu există 365 de evenimente sportive pe an. Prioritară este activitatea sportivă, dar business planul prevede și organizarea de concerte. Sala va avea o acustică foarte bună”, a mai explicat Tocală.

Complexul de 16.000 de locuri va găzdui activități sportive precum hochei, handbal, baschet, gimnastică, tenis de masă sau box. Gimnaștii din lotul național se vor bucura de o nouă sală de antrenamente, la fel și sportivii de la CSM București.

Sala polivalentă va fi construită pe un teren de peste 52.000 de metri pătrați unde se afla înainte clubul de parașutism. Turnul care s-a păstrat până în prezent va fi transformat în obiectiv turistic, iar bazinele de înot și patinoarul Federației de Hochei situate în apropiere urmează a fi de asemenea reabilitate.

„Dacă ne uităm la Arena Națională, lumea vine cu drag. Sunt mândri de Arenă, trăiesc și respiră cu Arena. Există interes. Sportul a devenit accesibil numai pentru clasa de mijloc și cea superioară. Omul de rând nu are acces la sălile private”, ne-a mai declarat șefa ANST.

CGMB a decis săptămâna trecută înaintarea către Guvern a cererii de emitere a unei hotărâri privind trecerea terenului în suprafață de 56.252 de metri pătrați, situat în Bd. Basarabiei nr. 37-39, sector 2 din domeniul public al statului în domeniul public al Municipiului București.

„Municipiul București are obligația de a realiza obiectivul de investiții privind construirea unei săli de sport multifuncționale din bugetul propriu, precum și din alte surse legal constituite”, se arată în hotărârea înaintată executivului.

Când s-a conturat proiectul sălii polivalente din complexul „Lia Manoiu”

Intenția construirii unei săli de sport multifuncționale a fost anunțată de Compania Națională de Investiții (CNI), aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT), în aprilie 2011 când s-a decis contractarea unor lucrări de proiectare și construcție a unei săli polivalente de 20.000 de locuri, valoarea investiției fiind estimată la circa 50 de milioane de euro fără TVA. Sala ar fi urmat să fie construită undeva în sectorul 2 din bani de la bugetul MDTR, potrivit declarațiilor oficiale de la acea vreme.

O lună mai târziu, ministrul de resort Elena Udrea a precizat că noua sală polivalentă va fi construită în Complexul Lia Manoliu, va avea 16.000 de locuri și va fi gata într-un an. Complexul din vecinătatea Arenei Naționale a fost ales deoarece în cadrul său există deja săli de antrenamente pentru anumite discipline sportive, săli ce sunt folosite de loturile naționale și olimpice. Mai mult, în cadrul aceluiași complex există deja două bazine de înot acoperite, precum și un bazin de înot descoperit, un stadion de atletism, patinoarul acoperit Mihai Flamaropol, dar și terenuri ale Federației Române de Baschet cu sală pentru jocuri, construcții care vor ajuta la omologarea viitoarei săli polivalente, au explicat reprezentanții Ministerului Turismului.

Conform unui proiect de hotărâre de guvern făcut public în august 2011, valoarea totală a investiției se ridica la circa 260 de milioane de lei (aproximativ 60 de milioane de euro), aceasta urmând să fie finanțată pe o perioadă de trei ani de la bugetul de stat.

Ulterior s-a făcut și un studiu de fezabilitate și câteva schițe, proiectul fiind menționat recent de primarul general al Municipiului București Sorin Oprescu la sfârșitul acestei săptămâni. „Am văzut studiul de fezabilitate făcut, desenele și zilele viitoare am să vi le arăt și dumneavoastră, pentru că le pun în dezbatere publică”, a declarat Oprescu, citat de Mediafax.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Anunț pentru toți românii care au CARDURI pentru ALIMENTE. Pe 25 Aprilie a fost ultima...
Păstrăv în crustă crocantă. Rețetă perfectă de Florii
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Sofia Vicoveanca, luată prin surprindere de Victor Rebengiuc: "Un exemplu de urmat". Gestul incredibil făcut de...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Peste 100 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare afectată de inundații