Nuclearelectrica a cumpărat fluxul tehnologic al Uzinei R de la Feldioara. Burduja: Încă un pas înainte către recuperarea circuitului nuclear integrat

Nuclearelectrica a cumpărat fluxul tehnologic al Uzinei R de la Feldioara. Burduja: Încă un pas înainte către recuperarea circuitului nuclear integrat
Centrală nucleară / Sursa foto: Foto: Nuclearelectrica
Publicat: 05/12/2023, 20:25

Societatea Națională Nuclearelectrica SA a cumpărat, marți, prin filiala sa Fabrica de Prelucrarea Concentratelor de Uraniu, activele aferente fluxului tehnologic al Uzinei R de la Feldioara, în cadrul unei licitații organizate de către administratorul judiciar al Companiei Naționale a Uraniului SA, aflată în insolvență, a anunțat Ministerul Energiei.

După finalizarea tranzacției activelor aferente uzinei E de la Feldioara a Companiei Națională a Uraniului (CNU) în decembrie 2022, în licitația organizată marți s-au cumpărat, printre altele, și activele aferente fluxului tehnologic R al Uzinei de la Feldioara a CNU SA.completând astfel circuitul nuclear integrat românesc.

Potrivit oficialilor de la Ministerul Energiei, pachetul de active cumpărat în cadrul licitației publice este compus din terenuri, construcții și construcții speciale, echipamente tehnologice, aparate și instalații de măsurare, control și reglare, mijloace de transport, instalații tehnice și mașini, mijloace fixe de natura obiectelor de inventar, mobilier și aparatură birotică și stocuri și a fost achiziționat la prețul de 3.286.354 euro, exclusiv TVA.

„Proiectele României în domeniul nuclear civil sunt ambițioase”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a salutat tranzacția, arătând importanța acesteia pentru securitatea nucleară și energetică a României.

„Mă bucur să văd că această tranzacție a fost încheiată. Am solicitat urgentarea tranzacției, în vederea recuperării circuitului nuclear integrat în cadrul unui operator puternic și strategic, Societatea Nuclearelectrica SA. Tranzacția de astăzi reprezintă un pas mare în vederea asigurării securității nucleare și a securității energetice a României. Proiectele României în domeniul nuclear civil sunt ambițioase și arată angajamentul statului român pentru o sursă de energie accesibilă, sigură pentru mediul înconjurător și capabilă să ofere condiții pentru dezvoltare economică, fiind sursă de producție energetică în bandă”, a transmis ministrul.

„În acest moment, în cadrul SNN pot fi derulate toate procesele tehnologice, de la mineritul de uraniu, la procesarea, rafinarea și transformarea în combustibil nuclear și exploatarea acestuia în cadrul Centralei de la Cernavodă. Această viziune e necesară pentru dezvoltarea accelerată a programului nuclear civil romanesc, obiectiv pe care mi l-am asumat de la preluarea mandatului”, a precizat Sebastian Burduja.

Conform informațiilor oficiale, din prețul total de adjudecare, de 17.513.852,27 lei, adjudecatarul a achitat suma de 1.634.172,39 lei în contul societății Companiei Națională a Uraniului SA, cu titlu de garanție de participare la licitație, care conform Regulamentului de vânzare prin licitație publică a activului din patrimoniul debitoarei CNU SA, se convertește în avans, adjudecatarul având obligația de a achita diferența de preț de 15.879.679,88 lei până la data de 4 ianuarie 2024.

Licitația a fost organizată de consorțiul format din Expert Insolvență SPRL Filiala București și Aktiv-Lex Insolvență SPRL, numit prin încheierea de ședință din data de 12.04.2022 pronunțată în dosarul nr. 23089/3/2021 aflat pe rolul Tribunalului București Secța a VII- a Civilă, în calitate de administrator judiciar și a fost ținută marți, 5 decembrie 2023, la sediul din București al administratorului judiciar.

Nuclearelectrica are 33% din producția totală de energie fără CO2 din România

Nuclearelectrica este compania națională românească producătoare de energie electrică, termică și combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar ceilalți acționari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

SNN deține doua sucursale: sucursala CNE Cernavodă, care operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, și sucursala FCN Pitești, fabrica de combustibil nuclear.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 20% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...