Numirea unui nou șef a cântărit greu în evoluția acțiunilor Deutsche Bank

Numirea unui nou șef a cântărit greu în evoluția acțiunilor Deutsche Bank
Publicat: 08/06/2015, 13:40

Noul director general va avea o sarcină dificilă, de a restructura Deutsche Bank și a duce instituția financiară dincolo de o serie de investigații ale autorităților de reglementare și justiției, transmite Reuters.

Cryan îi va înlocui pe Anshu Jain și Juergen Fitschen, actualii directori generali ai Deutsche Bank, care și-au anunțat demisiile duminică, la o lună după ce au prezentat un plan de reducere a costurilor.

Jain va demisiona la sfârșitul lunii iunie, urmând să fie înlocuit de Cryan. Fitschen va renunța la funcție după adunarea generală a acționarilor din luna mai a anului viitor, astfel că John Cryan, fost director financiar la UBS, va rămâne singurul director general.

Cea mai mare bancă din Germania a fost implicată în mai multe scandaluri în ultimele luni, fiind acuzată de manipularea dobânzilor de referință, evaziune fiscală și spălare de bani.

La sfârșitul lunii aprilie, Deutsche Bank a fost amendată cu 2,5 miliarde dolari de organele de reglementare din SUA și Marea Britanie pentru manipularea dobânzilor și obstrucționarea investigației conduse de autorități.

Scepticismul investitorilor față de planul de rentabilizare, pe fondul detaliilor insuficiente și a obiectivelor ratate de-a lungul timpului de conducerea băncii, și nemulțumirea angajaților, din cauza perspectivei ca mii de locuri de muncă să fie desființate, au sporit presiunile asupra celor doi directori generali.

La adunarea anuală care a avut loc acum două săptămâni, acționari reprezentând 39% din drepturile de vot au votat împotriva consiliului de administrație, iar unii investitori au cerut demisiile lui Jain și Fitschen.

„Credem că Cryan va putea să revizuiască mărimea băncii de investiții mult mai riguros decât Jain”, a declarat Stuart Graham, analist la Autonomous.

Standard Chartered și Credit Suisse vor avea la rândul lor noi directori generali, din această vară, dar sarcina lui Cryan va fi cea mai dificilă.

Deutsche Bank a menținut în timpul crizei un model costisitor de bancă universală, iar acum trebuie să facă ceea ce alte bănci au reușit deja, să reducă afacerile nerentabile și să crească profitabilitatea.

„Strategia 2020” a Deutsche Bank include restrângerea băncii de investiții și vânzarea diviziei de retail Postbank. Planul inițial al directorilor Jain și Fitschen era mult mai radical, prevăzând renunțarea totală la operațiunile de retail, iar Deutsche Bank să devină numai o bancă de investiții și de administrare a averilor, dar cei doi au renunțat idee din cauza piedicilor legislative și a opoziției din partea autorităților de la Berlin și a unui sindicat.

Planul de restructurare prezentat în aprilie are rolul să reducă cheltuielile cu 3,5 miliarde de euro pe an până în 2020.

Potrivit planului, banca intenționează să reducă îndatorarea cu 150 de miliarde de euro la divizia de investiții, până în 2018, prin restrângerea operațiunilor cu instrumente derivate și optimizarea altor activități.

Reorganizarea va costa circa 800 de milioane de euro, urmând să aibă un impact asupra veniturilor anuale de aproximativ 600 de milioane de euro.

Deutsche Bank intenționează să se retragă din 7-10 țări, dintr-un total de 70 în care este prezentă, și să închidă până la 200 de sucursale, dar și să cheltuiască până la 2,5 miliarde de euro cu proiecte digitale și extinderea operațiunilor de tranzacții și a diviziei de management al averilor.

Profitul net a scăzut în primul trimestru la 544 milioane de euro, de la 1,1 miliarde de euro în intervalul similar al anului trecut, afectat de costuri legale de 1,5 miliarde de euro.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Ştirea momentului despre Schumacher! S-a întâmplat, după 7 ani. Familia şi apropiaţii sunt în şoc
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Colosalul fotbalist Erling Haaland, petrecere de zile mari alături de un milionar român: `Ghiciți cine...
Mama Elodiei Ghinescu, detalii-șoc despre fosta cuscră! Ce făcea mama lui Cioacă pentru fiul ei....
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
Ştirea momentului despre Schumacher! S-a întâmplat, după 7 ani. Familia şi apropiaţii sunt în şoc
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Cascada din România care detronează Bigăr. Unde se află acest loc desprins din basme VIDEO
Top 10 cele mai vizionate videoclipuri de pe YouTube din toate timpurile
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
O boală misterioasă face ravagii. Ce au descoperit cercetătorii
Crimă șocantă. Copiii au fost împușcați în inimă și gât. VIDEO
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....