O ROVINIETĂ PIERDUTĂ. În 2013, taxa de drum a fost admirabilă, dar a lipsit cu desăvârșire de 190.000 de ori. Acum, șoferii amendați nu mai pot păcăli statul

Redactor:
Alexandra Pele
O ROVINIETĂ PIERDUTĂ. În 2013, taxa de drum a fost admirabilă, dar a lipsit cu desăvârșire de 190.000 de ori. Acum, șoferii amendați nu mai pot păcăli statul
Peste 190.000 de șoferi au fost amendați anul trecut pentru că au circulat pe autostrăzile și drumurile publice din România fără rovinietă valabilă.

Anul trecut, au fost aplicate peste 190.000 de amenzi șoferilor care au circulat pe autostrăzile și drumurile publice din România fără rovinietă valabilă.

Valoarea totală a amenzilor pe care le-au primit s-a ridicat la 65,6 milioane de lei, echivalentul a circa 14,8 milioane de euro, potrivit Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNADNR).

În mod normal, CNADNR încasa 90% din valoarea acestor amenzi, diferența reprezentând venit la bugetul statului. Începând cu luna noiembrie 2013, această regulă a fost schimbată, banii fiind direcționați în integralitate către bugetul statului sau bugetele locale.

„Conform prevederilor legale în vigoare, până la data de 30 octombrie 2013, 90% din valoarea amenzilor aplicate s-a constituit ca venit la dispoziția CNADNR SA, respectiv 48.850.000 de lei, restul de 10%, în valoare de 5.424.000 de lei, s-a constituit ca venit la Bugetul de Stat. Amenzile aplicate după această dată, în valoare de 11.910.000 de lei s-au constituit integral, ca venit la bugetul de stat/ bugetele locale”, informează compania.

Măsura a fost luată pentru a pune capăt unei practici descoperite de autorități, prin care șoferii s-ar fi eschivat de la plata amenzilor primite pentru că au circulat fără o rovinietă validă.

Astfel, conducătorii auto amendați ar fi ales, în număr tot mai mare, să plătească doar 10% din amendă, sumă care ajunge la Fisc, nu și restul de 90%, sumă care ar fi trebuit să ajungă la CNADNR. Astfel, ei nu figurau la Agenția Națională pentru Administrare Fiscală (ANAF) cu datorii, dar reușeau să scape de cea mai mare parte a amenzii primite.

Câți bani a încasat CNADNR din roviniete

În total, în 2013 au fost emise 17,2 milioane de roviniete, valoarea totală a acestora fiind de 249,1 milioane de euro. Suma reprezintă venituri încasate de CNADNR.

Sumele atrase de compania de drumuri din roviniete, dar și din amenzi reprezintă venituri ce sunt ulterior alocate finanțării unor proiecte de dezvoltare a infrastructurii rutiere.

Guvernul are totodată în plan înființarea unui Fond de Dezvoltare, însă proiectul nu a fost încă aprobat.

„Conform datelor publicate pe site-ul Guvernului României, în data de 07.01.2014 a fost inclusă pe agenda sedinței Guvernului României un proiect de lege pentru modificarea si completarea OUG nr. 84/2003, pentru înființarea CNADNR SA, potrivit căruia, în scopul finanțării anumitor proiecte de infrastructură rutieră se constituie Fondul de Dezvoltare a Drumurilor ca anexă la bugetul CNADNR SA. Până la data prezentei acest proiect de lege nu a fost aprobat”, se arată în comunicatul CNADNR.

Un nou TUN financiar dat de Gigi Becali în plină criză de coronavirus. Patronul de...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
FOTO. Daniela Crudu, imaginile pe care le-ar vrea șterse: cum arăta fără operații estetice! Nu...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
Ce salarii sunt în Poliție – cât câștigă lunar un subofițer și cât primește un...
Începe „Rabla pentru electrocasnice”. Iata valoarea voucherului pentru fiecare dintre echipamente finanţate
Guvernul danez, somat să exhumeze milioanele de nurci din gropile comune. Cazul provoacă noi tensiuni...
România, lovită năprasnic de un ciclon! Va fi prăpăd. Vin ninsorile
Tatăl Ralucăi Pastramă și-a ieșit din minți după ce a aflat că fiica sa a...
REGINA care nu se putea abţine să FACĂ sex. După ce PRINDEA un bărbat...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Anunțul lui Nelu Tătaru în noapte pentru milioane de români. Cum vine vaccinul
Nu China, ci altă țară este sursa coronavirusului care a bulversat planeta. Noile dovezi
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Viaţa tumultoasă a unuia dintre cei mai bogaţi oameni din lume. A crescut în orfelinat,...
Cum a fost surprinsă Loredana Groza ieșind de la salon! Artista arată demențial la 50...
Inchide