OFICIAL | Ministrul Energiei și șeful Transgaz au semnat contractele de finanțare pentru gazoductele Marea Neagră – Podișor și Ghercești – Jitaru

Publicat: 23/01/2024, 17:17
Actualizat: 23/01/2024, 17:19

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, și directorul general al operatorului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, Ion Sterian, au semnat, marți, contractele de finanțare pentru două proiecte majore de investiții – gazoductul Marea Neagră – Podișor și conducta de transport gaze naturale Ghercești – Jitaru, inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică.

Ceremonia de semnare a contractelor, organizată marți, la sediul Ministerului Energiei, este o ultimă etapă a procesului prin autoritățile române au solicitat și au primit fonduri europene pentru derularea proiectelor.

Finanțarea pentru cele două proiecte a fost acordată din Fondul pentru Modernizare în baza Deciziei CE nr C(2023) 3643 final, din data de 30 mai 2023.

Este vorba de o finanțare în valoare totală nerambursabilă de 93.582.770 euro, din care:

  • Conducta de transport gaze naturale Marea Neagră – Podișor – 85.544.422 euro;
  • Conducta de transport gaze naturale Ghercești – Jitaru (inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică) – 8.038.348 euro.

Transgaz a depus, prin Ministerul Energiei, 12 proiecte pentru extinderea și modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale.

Fondul pentru Modernizare (FM) este constituit din veniturile obținute prin licitarea pe piață a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de seră (GES) la nivelul UE, pentru perioada 2021-2030, România având alocat 11,98%, ce reprezintă un buget de peste 15 miliarde euro care poate fi utilizat până în anul 2030.

Beneficiile proiectelor de investiții

„În contextul geopolitic pe care îl traversăm, este vital ca proiectele de întărire a infrastructurii de transport gaze naturale (hydrogen ready) să obțină finanțarea alocată României. Am spus încă de la preluarea mandatului că am trei priorități: investiții, investiții, investiții. Aceste contracte finanțate din Fondul pentru Modernizare reprezintă încă o etapă în atingerea priorităților enunțate. Contractele de finanțare semnate astăzi sunt esențiale pentru transportul viitor al gazelor naturale din Neptun Deep, ceea ce îi va configura României nu numai statutul de independență energetică ci și acela de principal producător de gaze naturale din UE. Voi sprijini Transgaz și de acum încolo în demersurile pentru obținerea finanțărilor nerambursabile și a altor tipuri de finanțare pentru proiectele de investiții pe care compania le are în vedere”, a transmis Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

„Prin semnarea celor două contracte de finanțare din Fondul pentru modernizare, respectiv proiectele de investiții Conducta de transport gaze naturale Marea Neagră – Podișor și Conducta de transport gaze naturale Ghercești – Jitaru, cu toate că asigură doar 11 % din valoarea investițională, SNTGN Transgaz SA își reafirmă angajamentul ferm de a continua demersurile pentru obținerea de finanțări nerambursabile în scopul implementării programului de dezvoltare a infrastructurii energetice de transport gaze naturale, asigurării și consolidării securității energetice pe plan național și european, al creșterii standardului de viață a românilor și dezvoltării economiei României”, a subliniat Ion Sterian, director general al Transgaz.

Conform oficialilor de la Ministerul Energie, proiectele vor aduce beneficii majore:

  • Asigurarea securității energetice pe plan european și național, prin întărirea infrastructurii de transport gaze naturale, asigurarea unor volume suplimentare de transport, precum și diversificarea surselor de energie prin preluarea gazelor naturale din zona de extracție a bazinului Mării Negre;
  • Alimentarea cu gaze naturale a unităților administrativ – teritoriale de pe traseul pe care noua infrastructură o traversează, implicit creșterea standardului de viață a românilor;
  • Sprijin pentru mediul economic, prin crearea infrastructurii necesare pentru dezvoltarea de noi capacități de producție energie electrică din gaze naturale, aspect generator atât de noi locuri de muncă, cât și de dezvoltare economică la nivel național și regional.

Citește și:

Cum argumenteză Bruxellesul că nu s-au aprobat finanțările cerute de Transgaz. Scrisoarea a venit la o zi după reproșul public al directorului general

Ion Sterian (Transgaz) a făcut public reproșuri Comisiei Europene pentru alocările reduse din Fondul de Modernizare. „Vom găsi soluții de finanțare”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Decizia pe care o așteaptă TOȚI ANGAJAȚII din România. Budăi a spus exact ce SE...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică