Prima pagină » Economic » Orban vrea să schimbe modul de premiere a „funcționarilor FB” – Reacție la articolul din Gândul

Orban vrea să schimbe modul de premiere a „funcționarilor FB” – Reacție la articolul din Gândul

Orban vrea să schimbe modul de premiere a
Munca funcționarilor publici care lucrează cu fonduri europene ar trebui evaluată pe baza unor criterii specifice de performanță având în vedere că ei beneficiază de bonusuri lunare de mii de lei, așa-numitele „stimulente financiare", însă condiționarea veniturilor de gradul de absorbție al banilor europeni ar fi dificilă, susține Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene (MAEur).

Munca funcționarilor publici care lucrează cu fonduri europene ar trebui evaluată pe baza unor criterii specifice de performanță, având în vedere că ei beneficiază de bonusuri lunare de mii de lei, așa-numitele „stimulente financiare”, însă condiționarea veniturilor de gradul de absorbție al banilor europeni ar fi dificilă, susține Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene (MAEur).

Reacția oficialului român vine după ce gândul a publicat AICI un material cu privire la sporurile obținute de funcționarii publici care se ocupă de gestionarea fondurilor europene. Aceste majorări salariale se acordă pe baza unor calificative primite în urma unor evaluări anuale. Cei mai mulți dintre cei 1.800 de funcționari care lucrează în instituții implicate în proiecte cu finanțare europeană au luat „Foarte Bine” la cele mare recente evaluări, iar bonusurile cu care au fost recompensați se ridică la mii de lei lunar.

„Nu este normal ca marea majoritate a funcționarilor care gestionează fondurile europene să primească FB, în condițiile în care performanțele sunt diferite”, a declarat Orban pentru gândul. Ministrul susține că „introducerea unor criterii de performanță este absolut necesară”, însă folosirea ratei de absorbție a fondurilor europene drept criteriu de evaluare nu ar fi un criteriu adecvat.

„S-a dorit introducerea ratei de absorbție ca factor, însă aș fi extrem de prudent din acest punct de vedere. Sunt lucruri care nu le sunt deloc imputabile și este dificil să faci o legătură directă între rata de absorbție și nivelul de salarizare. Poate ar trebui să fie un factor între mai mulți. Sunt multe lucruri care frânează rata de absorbție și care nu sunt legate de performanțele personalului”, a argumentat Orban.

Orban: În unele ministere, funcționarii câștigă de trei ori mai mult decât colegii din alte direcții

Un pas important pentru îmbunătățirea muncii din cadrul instituțiilor care gestionează bani europeni este, în opinia ministrului MAEur, introducerea unui sistem de salarizare unitar și a unei politici de resurse umane care să vizeze atragerea celor mai buni profesioniști din domeniu.

„Consider că ar trebui să existe o salarizare unitară, deoarece, în momentul de față, există diferențe semnificative între salariile celor care lucrează în diferitele structuri din cadrul ministerelor. În unele ministere, sunt salarii de trei ori mai mare decât în altele”, a precizat Orban, care a adăugat că aceste măsuri au fost discutate cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI).

Funcționarii publici care se ocupă de gestionarea fondurilor europene primesc în prezent bonusuri, pe baza calificativelor obținute în urma unor evaluări anuale. Criteriile de performanță după care se realizează aceste evaluări sunt stabilite prin lege și sunt aceleași pentru toți funcționarii publici din România, indiferent de natura muncii. Funcționarii care lucrează cu fonduri europene pot obține însă, pe baza acestor calificative, salarii cu mii de lei mai mari decât colegii lor din ministere.

Spre exemplu, calificativul „FB” obținut de un angajat din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) este echivalentul unui bonus de 75% din salariu, mai exact peste 2.000 de lei. Astfel, salariul mediu net lunar al unui angajat MTI care se ocupă de fonduri comunitare poate ajunge la aproape 5.000 de lei lunar, de peste trei ori mai mult decât salariul mediu net pe economie.

Bonusuri în funcție de rata de absorbție: Un proiect de lege care a căzut odată cu guvernul Ungureanu

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a anunțat la începutul lunii aprilie un proiect de act normativ prin care sporurile angajaților din instituțiile implicate în proiecte cu finanțare europeană să fie condiționat de gradul de absorbție al banilor.

Proiectul a ajuns pe masa Executivului sub formă de ordonanță, însă nu a apucat să fie aprobat înainte de căderea guvernului, după cum a explicat pentru gândul Bogdan Drăgoi, fost ministru al Finanțelor Publice (MFP) în cadrul guvernului Ungureanu (9 februarie – 27 aprilie 2012).

„Problema mea a fost, pe lângă rata de absorbție, că ei erau diferențiați față de angajații din alte departamente care performau mai bine. Nu mi se pare corect, înainte de a vorbi de gradul de absorbție, ca acești funcționari să fie plătiți cu 75% în plus față de cei care lucrează, spre exemplu, la trezorerie, la datorie publică sau la buget și care își fac treaba perfect”, ne-a explicat Drăgoi.

Pentru că directivele Uniunii Europene prevăd ca funcționarii publici care se ocupă de gestionarea fondurilor comunitare să beneficieze de stimulente financiare, fostul ministru a propus acordarea unor bonusuri pro-rata cu targetul din buget. Funcționarii ar fi urmat să fie evaluați trimestrial, iar dacă și-ar fi îndeplinit ținta de absorbție prevăzută în buget pentru cele trei luni analizate, în următoarele trei luni ar fi avut sporuri de 75% din salariu. Dacă ar fi realizat doar 60% din target, în următoarele trei luni ar fi primit 60% din bonusul de 75% din salariu.

„A fost o propunere care s-a concretizat într-o ordonanță de guvern. A fost foarte negociată. MAEur a fost principalul oponent. A trecut prin toate căile legale și când să fie aprobată a picat guvernul. Urma să intre în două săptămâni”, a mai adăugat fostul ministru de Finanțe.

La sfârșitul lunii august, rata reală de absorbție a fondurilor comunitare, respectiv plățile efective făcute de Comisia Europeană către beneficiarii români, a fost de 9,67%, cu numai jumătate de procent mai mare decât în luna anterioară, reiese din datele MAEur.

Cum sunt evaluați în prezent funcționarii publici care lucrează cu bani europeni

În cazul funcționarilor publici de execuție, criterii de performanță sunt „capacitatea de implementare, de a rezolva eficient problemele, de asumare a responsabilităților, de autoperfecționare și de valorificare a experienței dobândite, de analiză și sinteză, de spirit de inițiativă, de planificare și de a acționa strategic, de a lucra independent și de a lucra în echipă”, se arată într-un răspuns al Ministerului Muncii, Familiei și Protecției Sociale la o solicitare gândul.

Pentru funționarii care ocupă o funcție de conducere, lista este ceva mai lungă: capacitatea de a organiza, de a conduce, de coordonare, de control, de a obține cele mai bune rezultate, competență decizională, capacitatea de a delega, abilități în gestionarea resurselor umane, capacitatea de a dezvolta abilitățile personalului, abilități de mediere și negociere, obiectivitate în apreciere, capacitate de implementare, capacitatea de a rezolva eficient problemele, de asumare a responsabilităților, de autoperfecționare și de valorificare a experienței dobândite, de analiză și sinteză, creativitate și spirit de inițiativă, capacitatea de planificare și de a acționa strategic, competență în gestionarea resurselor alocate.

Citește și

Mediafax
Există posibilitatea ca TVA să crească din nou? Răspunsul premierului Bolojan
Digi24
Horațiu Moldovan, președintele CNAS, despre cei care plătesc asigurare, dar care nu beneficiază de tratamente: E ca RCA la mașină
Cancan.ro
BREAKING | O jucătoare de tenis a fost împușcată mortal de propriul tată. Avea doar 25 de ani
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
Adevarul
Câți bani i s-au cerut șpagă lui Gigi Becali pentru a intra la facultate. „Plâng singur în mașină și mă gândesc”
Mediafax
Bolojan, realist în privința deficitului bugetar: 'Nu va putea coborî la 7% în 2025'
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Supermodelul Brooks Nader s-a dus la cină cu Lauren Sanchez îmbrăcată într-o bluză complet transparentă, fără sutien
Digi24
Statele Unite au un plan de a crește milioane de muște și de a le arunca din avioane. Iată de ce
Cancan.ro
Mihaela și soțul ei au lucrat 16 ani în Italia, timp în care au trimis 235.000 € părinților soțului. Ce au făcut socrii cu banii
Ce se întâmplă doctore
2000 lei în plus pentru pensionarii care au aceste diagnostice! Lista completă a candidaților eligibili
observatornews.ro
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: "Inflaţia va exploda"
StirileKanalD
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
KanalD
Cutremur în această după-amiază, în România! Care a fost magnitudinea seismului
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Bigster-ul pe care românii nu îl primesc! Are sistem audio Harman Kardon și piele albatră - FOTO
Descopera.ro
Ruinele unui templu vechi de 1.400 de ani dezvăluie MISTERELE unei CIVILIZAȚII enigmatice
Capital.ro
Putin a dat ordin. Cutremur la nivel mondial: Soarta Rusiei depinde de un singur lucru
Evz.ro
Criza hârtiei igienice din 1973, pornită de Johnny Carson. Gluma care a speriat America
A1
Imaginile momentului de la Insula Iubirii sezonul 9. Tot ce trebuie să știi despre cele 5 cupluri
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
Ce mesaj îndurerat a transmis mama Luizei Bănulescu, tânără care s-a stins din viață după operația de cezariană?
RadioImpuls
HOROSCOPUL săptămânii 14-20 iulie 2025. Necazurile se țin lanț pentru o zodie! Mercur Retrograd îi transformă viața într-un adevărat coșmar. Va vărsa lacrimi amare si va avea nevoie de ajutor!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă se întoarce trist dintr-o țară exotică: – Am vrut fată, nu băiat!
Descopera.ro
Astronomii se întreabă dacă nu cumva galaxia noastră există într-un vid enorm