Organizația Internațională a Muncii: Criza locurilor de muncă nu dă semne de redresare, SITUAȚIE ALARMANTĂ la nivel mondial

Organizația Internațională a Muncii: Criza locurilor de muncă nu dă semne de redresare, SITUAȚIE ALARMANTĂ la nivel mondial
Publicat: 30/04/2012, 09:58
Actualizat: 30/04/2012, 12:01

Austeritatea și măsurile prost concepute de reformă în câmpul muncii au împiedicat crearea de noi job-uri, antrenând o situație „alarmantă” pe piața mondială a forței de muncă, care nu dă semne de redresare, avertizează Organizația Internațională a Muncii (OIM) într-un raport preluat de Reuters.

În statele cu economie dezvoltată, în special în Europa, condițiile de pe piața muncii nu vor reveni la nivelurile anterioare crizei, din 2008, decât la sfârșitul anului 2016, cu doi ani mai târziu decât se estima anterior, în principal din cauza unei noi încetiniri a producției economice.

Numărul șomerilor din întreaga lume va crește în acest an la 202 milioane, de la 196 milioane la finele anului trecut, astfel că rata șomajului va urca la 6,1%, estimează OIM, agenție din cadrul Organizației Națiunilor Unite, în raportul anual World of Work prezentat luni.

„Austeritatea nu a produs mai multă creștere economică. Reformele prost concepute pentru piața muncii nu vor funcționa nici ele, pe termen scurt. În situații de criză, astfel de reforme tind să conducă la dispariția și mai multor locuri de muncă și la apariția a foarte puține job-uri, cel puțin pe termen scurt”, a declarat Raymond Torres, director al Institutului pentru Studii Internaționale de Muncă în cadrul OIM și unul dintre autorii raportului.

Cei care caută locuri de muncă pe termen lung sunt „demoralizați”, iar 40% dintre persoanele cu vârsta între 25-49 de ani care caută de lucru în state cu economii dezvoltate sunt fără ocupație de cel puțin un an, se arată în raport.

Șomajul în rândul tinerilor a crescut puternic, accentuând riscul tulburărilor sociale, în special în anumite regiuni din Africa și Orientul Mijlociu.

Piața muncii s-a deteriorat în ultimele șase luni în întreaga lume, dar mai ales în Europa, unde șomajul crește puternic.

„Viziunea îngustă a multor țări din zona euro asupra austerității fiscale adâncește criza locurilor de muncă și ar putea conduce la o nouă recesiune în Europa. În plus, există tot mai puțin progres în alte părți ale lumii, spre exemplu în Statele Unite, unde reducerea șomajului pare că intrat pe un trend de încetinire”, notează Torres.

Revigorarae pieței muncii s-a oprit și în Japonia, iar ratele șomajului au stagnat în China, India și Arabia Saudită, se spune în raport.

Între timp, America Latină arată ceva mai bine, datorită evoluțiilor pozitive din Argentina, Brazilia și Mexic.

„Raportul arată clar că combinarea măsurilor de austeritate cu reforme prost concepute pentru piața muncii este cauza reală a situației din Europa, care se extinde încet către alte părți ale lumii”, avertizează Torres.

În Spania, șomajul a urcat la peste 24% la sfârșitul lunii martie, cel mai ridicat nivel din ultimii 19 ani.

Numărul șomerilor din Franța a crescut în martie pentru cea de-a 11-a lună consecutiv și se apropie de pragul de 3 milioane, cel mai ridicat nivel din septembrie 1999.

Uniunea Europeană, care generează circa 20% din producția economică mondială, nu a reușit încă să găsească un echilibru între austeritate și creștere economică, după un deceniu de cheltuieli publice scăpate de sub control încheiat, se pare, cu o recesiune în W.

Numai șase state cu economii dezvoltate au înregistrat în ultimii cinci ani creșterea numărului de angajați – Austria, Germania, Israel, Luxemburg, Malta și Polonia, relevă raportul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple